Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zerohedge: Πέντε μύθοι για την αγορά πετρελαίου που πρέπει να διαψευσθούν

Zerohedge: Πέντε μύθοι για την αγορά πετρελαίου που πρέπει να διαψευσθούν
Οι αφηγήσεις των τελευταίων ετών έχουν δημιουργήσει μία περιορισμένη ιδεολογία η οποία θα μπορούσε να βλάψει την πετρελαϊκή αγορά κατά το τρέχον έτος
Η αγορά πετρελαίου έχει καθοριστεί από πολλές αφηγήσεις κατά τα τελευταία δύο χρόνια, μεταξύ των οποίων είναι η εξισορρόπηση της αγοράς, ο ΟΠΕΚ εναντίον του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ με τις περικοπές και η επέκταση της συμφωνίας μέχρι τα τέλη του 2018.
Ωστόσο, αυτά τα πλαίσια έχουν δημιουργήσει μία περιορισμένη ιδεολογία η οποία θα μπορούσε να βλάψει τον τρόπο με τον οποίο οι παραγωγοί συμμετέχουν στην πετρελαϊκή αγορά κατά το τρέχον έτος, αλλά και κατά τα επόμενα.
Μύθος 1: Η στρατηγική εξόδου του ΟΠΕΚ σημαίνει έξοδος από τη συμφωνία
Η ιδέα ότι οι 24 παραγωγοί που συμμετέχουν στη συμφωνία για τις περικοπές θα πραγματοποιήσουν με κάποιο τρόπο «έξοδο» από αυτήν, είναι παραπλανητική, καθώς δε θα υπάρξει έξοδος όταν η επανεξισορρόπηση αγοράς πραγματοποιηθείς, αλλά οι χώρες θα συνεχίσουν την ευρεία συμμαχία τους υπό τρομοποιημένους και κατά πάσα πιθανότητες χαλαρότερους όρους.
Ο αναλυτή της Platts Analytics, Gary Ross, κάνει λόγο για περικοπές «σε διαχρονικότητα» από τότε που επετεύχθη η ιστορική συμφωνία, ενημερώνοντας παράλληλα ότι η φράση «στρατηγική εξόδου» δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται.
Μύθος 2: Η κύρια προτεραιότητα του ΟΠΕΚ είναι η επανεξισορρόπηση της αγοράς
Η επανεξισορρόπηση της αγοράς μπορεί να είναι το μέτρο, οι περικοπές μπορεί να είναι το μέσο, αλλά η τιμή είναι ο τελικός στόχος.
Όταν οι τιμές του πετρελαίου απέτυχαν να ανακάμψουν στο άκουσμα της εννιάμηνης επέκτασης της συμφωνίας, υπήρχε ξεκάθαρη απογοήτευση από την πλευρά του ΟΠΕΚ, ακόμα και αν οι υπουργοί ανέμεναν την ανάκαμψη των τιμών μεσοπρόθεσμα.
Η δυσκολία με τον στόχο των τιμών είναι ότι κανείς δε γνωρίζει μποια είναι βελτίστη μακροπρόθεσμη βιώσιμη τιμή, γεγονός που σημαίνει ότι οι στόχοι τιμών συνεχίζουν να μετατοπίζονται.
Εξάλλου, τα διαφορερικά επίπεδα των τιμών δημιουργούν νέα δυναμική μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, και η τιμή ίσως να επηρεαστεί από περισσότερους παράγοντες σε σχέση με τα υποκείμενα θεμελιώδη, όπως είναι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.
Μύθος 3: Η Ρωσία θα τερματίσει τη συμμαχία της με τον ΟΠΕΚ
Οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρίες έχουν παραμείνει επίμονα σε κοινή γραμμή με τη συμφωνία ΟΠΕΚ, λόγω του προέδρου Vladimir Putin, και τις μεγάλης αποφασιστικότητας του υπουργού Πετρελαίου, Alexander Novak.
Η Ρωσία δεν είναι τόσο άνετη με την τρέχουσα διαχείρησης της αγοράς, καθώς έχει λιγότερη ανάγκη τα επιπλέον έσοδα και ανησυχεί λιγότερο για την απώλεια μεριδίου αγοράς στην Ευρώπη και την Ασία, αναφορικά με την αύξηση των εξαγωγών στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η αυξημανόμενη πολιτική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, ο ηγετικός ρόλος της χώρας στη συμμαχία του ΟΠΕΚ και η δημοσιονομική ανγάκγη και σταθερά υψηλότερες τιμές θα μπορούσε να την κρατήσει στη συμμαχία μακροπρόθεσμα.
Μύθος 4: Το πεδίο της μάχης αφορά τον ΟΠΕΚ εναντίον της αμερικανικής παραγωγή σχιστολιθικού
Από τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν και ο ΟΠΕΚ άρχισε να οικοδομεί την τακτική για το μερίδιο του στην αγορά, η μάχη μεταξύ του Οργανισμού και του σχιστολιθικού φαινόταν υπερβολική.
Αυτό που μπορεί να ξεκίνησε ως κίνηση ώστε να συντρίψει το αμερικανικό σχιστολιθικό το 2014 έχει μετατραπεί πλεόν σε μία ευρύτερη συνήπαρξη και σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία ισορροπία που θα επιτρέπει την επίτευξη κερδών, καθώς και να γεμίζουν τα ταμεία όλων των παραγωγών.
Μύθος 5: Το αμερικανικό σχιστολιθικό είναι ανθεκτικό
Οι αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικών πετρωμάτων μπορεί να προβλέπουν την επίτευξη κερδών το 2018, καθώς έχουν πραγματοποιήσει τεχνολογικές καινοτομίες στη γεώτρηση και έχουν καταφέρει να μειώσουν το κόστος και να προσαρμοστούν σε ένα χαμηλότερο περιβάλλον τιμών.
H Platts Analytics προβλέπει ότι η παραγωγή στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 900 χιλ. βαρέλια ημερησίως το 2018, ωστόσο φαίνεται ότι η παραγωγή έχει φράσει σε ένα σημείο καμπής, καθώς η κυκλική απόδοση του κόστους και η γεωλογική παραγωγικότητα αρχίζουν να υποχωρούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης