Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Οι ιταλικές εκλογές πιθανόν να αναδείξουν μια κατακερματισμένη κυβέρνηση με ευρωσκεπτικιστικές τάσεις

Capital Economics: Οι ιταλικές εκλογές πιθανόν να αναδείξουν μια κατακερματισμένη κυβέρνηση με ευρωσκεπτικιστικές τάσεις
Δεν θεωρείται πιθανό το σενάριο η Ιταλία να βγει από την Ευρωζώνη
Οι γενικές εκλογές της Ιταλίας τον Μάρτιο είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μια κατακερματισμένη κυβέρνηση με ευρωσκεπτικιστικές τάσεις.
Αυτό εκτιμά η Capital Economics στη σημερινή της ανάλυση, τονίζοντας ότι αν και δεν θεωρείται πιθανό το σενάριο η Ιταλία να βγει από την Ευρωζώνη, αλλά μια "κατακερματισμένη" κυβέρνηση θα αυξήσει τις πιθανότητες ενός Italexit.
Η δημοτικότητα των κομμάτων κατά του ευρώ υποδηλώνει ότι μια ιταλική έξοδος από τη νομισματική ένωση είναι μια ρεαλιστική προοπτική.
Το αντι-συμβατικό κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) έγινε πρόσφατα το πιο δημοφιλές κόμμα της χώρας, ενώ στο παρελθόν έχει ζητήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της Ιταλίας στο ευρώ.
Είναι βέβαιο ότι δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία και, λόγω της εχθρότητάς από άλλα κόμματα, είναι δύσκολο να δούμε το M5S να συμμετάσχει σε συνασπισμό.
Παρόλα αυτά, θα μπορούσε να προσφέρει υποστήριξη σε άλλα κόμματα κατά του ευρώ.
Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της Λίγκας του Βορρά (NL) δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι «το ευρώ υπό αυτές τις συνθήκες ήταν ένα λάθος».
Και ενώ η Forza Italia (FI) του Silvio Berlusconi είναι ενάντια στο να αποχωρήσει η χώρααπό το ενιαίο νόμισμα, ο Berlusconi ευνοούσε στο παρελθόν την εισαγωγή ενός εθνικού νομίσματος προς χρήση παράλληλα με το ευρώ.
Παρόλα αυτά, το ιταλικό κοινό εξακολουθεί να φαίνεται ότι είναι υπέρ του ευρώ.
Αν και τα αντιευρωπαϊκά κόμματα έχουν αρκετά ισχυρή υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι σαφές ότι αυτό συμβαίνει λόγω της στάσης των πολιτών εναντίον του ευρώ.
Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου τον Νοέμβριο έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Ιταλών ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ του ενιαίου νομίσματος.
Αντ 'αυτού, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα πιθανώς κερδίζουν την υποστήριξή τους σε άλλα θέματα.
Ένας άλλος λόγος για να σκεφτεί κανείς ότι η επόμενη ιταλική κυβέρνηση δεν θα επιλέξει να φύγει από το ευρώ είναι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης θα γίνουν αισθητές ακόμη και πριν συμβούν.
Πράγματι, αν η έξοδος του ευρώ μετατραπεί σε μια ρεαλιστική προοπτική, οι επενδυτές θα πωλούσαν ενδεχομένως τα ιταλικά περιουσιακά στοιχεία και οι καταθέτες στις ιταλικές τράπεζες θα αποσύρονταν.
Αντίθετα, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φαίνεται πολύ πιθανό ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε μια μειοψηφική κυβέρνηση με ευρωσκεπτικιστικές προσδοκίες ή ευρεία συμμαχία μεταξύ αριστερών και δεξιών κομμάτων. Σε ένα τόσο κατακερματισμένο κοινοβούλιο, θα ήταν δύσκολο να περάσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Ως αποτέλεσμα αυτού του σεναρίου, η Capital Economics αναμένει ότι η ιταλική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αρκετά αργά τα επόμενα χρόνια.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης