Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η… σφήνα της Αλβανίας στο Σκοπιανό - Έντονες αντιδράσεις από Αθήνα - Το σχόλιο της πΓΔΜ

Η… σφήνα της Αλβανίας στο Σκοπιανό - Έντονες αντιδράσεις από Αθήνα - Το σχόλιο της πΓΔΜ
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Bujar Osmani, χαρακτήρισε «εικασίες» οτιδήποτε ακούγεται για όνομα ή προτάσεις
Σαν... σφήνα μπήκε σήμερα (9/1/2018) η Αλβανία στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πΓΔΜ σχετικά με το ονοματολογικό, καθώς αλβανική ιστοσελίδα δημοσίευσε πληροφορίες περί επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Ειδικότερα, η ιστοσελίδα www.infoshqip.com -επικαλούμενη «αξιόπιστες ελληνικές πηγές» ανέφερε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν στο όνομα «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» ενώ η ονομασία που θα επικρατήσει θα είναι «Νέα Μακεδονία».



Το δημοσίευμα προκάλεσε αίσθηση όχι τόσο για την «είδηση» που δημοσίευε αλλά για τη χρονική στιγμή που συνέβη, καθώς στην Αθήνα βρίσκεται ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Bujar Osmani, όπου πραγματοποιεί επαφές με Έλληνες αξιωματούχους.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Zoran Zaev, είναι το κόμμα των Αλβανόφωνων.
Εν τω μεταξύ, χθες (8/1/2018) πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, φέρεται να ενημέρωσε για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό.
Μάλιστα, φέρεται να είπε πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007-2008 και αφορά σε συνθέτη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων.

Το… μήνυμα της Αθήνας 

Ωστόσο το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του Μεγάρου Μαξίμου ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών- τόνισε ότι δεν θα μπει στην ονοματολογία.
«Θα ενταθεί η διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες.
Έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας.
Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι μία ακατάσχετη ονοματολογία αλλά να έχουμε μέσα στους επόμενους μήνες μία λύση στο πρόβλημα αυτό που ταλαιπωρεί την Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.
Λίγες ώρες αργότερα, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για εκ του πονηρού ανακίνησης του ονοματολογικού .
«Σχετικά με το αλβανικό site που έγραψε (και "ανακάλυψε" ανύπαρκτο ελληνικό έγγραφο) ότι η Ελλάδα συζητάει με τα Σκόπια το όνομα «Νόβα Μακεντόνιγια» (NovaMakedonijia), πρόκειται για έναν ''περίεργο'' και απολύτως άγνωστο ιστότοπο», ανέφεραν οι πηγές.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν «Θεωρείται, δε, εκ του πονηρού ότι ένα "αλβανικό" site ανακινεί θέμα ονοματολογικού, αναπαράγοντας ουσιαστικά τα ίδια "ονοματολογικά σενάρια" που έχουν γραφτεί κατά καιρούς και στην Ελλάδα».
Παράλληλα, έστειλαν και το εξής «μήνυμα» προς τα Σκόπια: «Ως Ελλάδα επιθυμούμε ειλικρινά τη λύση αλλά δεν είμαστε εμείς που ''καιγόμαστε''.
Εσείς καίγεστε για τη λύση (για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ), βρείτε τα (οι Σλάβοι με τους Αλβανούς) για το ονοματολογικό».

«Εικασίες» λέει ο Osmani

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Bujar Osmani, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και το γεύμα εργασίας που ακολούθησε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τόνισε «οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις είναι μόνο εικασίες» και δεν βοηθάει στη διαδικασία.
Αυτό που έχει σημασία «είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης» μέσα στους επόμενους έξι μήνες πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης