Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Τα μετρητά των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών θα μειωθούν λόγω του νέου φορολογικού νόμου

tags :
Moody's: Τα μετρητά των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών θα μειωθούν λόγω του νέου φορολογικού νόμου
Moody's: Τα μετρητά των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών θα μειωθούν λόγω του νέου φορολογικού νόμου
Οι καταθέσεις των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών θα μειωθούν λόγω της πρόσφατης φορολογικής μεταρρύθμισης του αμερικανού προέδρου Trump αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's σε νέα έκθεσή του.
Ως αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές εταιρείες θα αναθεωρήσουν τα σχέδια κατανομής των μετρητών τους, με τα συσσωρευμένα κεφάλαια να χρησιμοποιούνται για εξαγορές, πληρωμές μερισμάτων και μείωση του εταιρικού χρέους, με ποικίλες πιστωτικές συνέπειες.
Οι 10 μεγαλύτεροι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρίες έχουν σήμερα περίπου 200 δισ. δολάρια σε μετρητά και επενδύσεις, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται εκτός ΗΠΑ, αφού ο επαναπατρισμός κεφαλαίων προηγουμένως θα είχε προκαλέσει αυξημένους φόρους εισοδήματος.
Η Amgen Inc. και η Gilead Sciences έχουν μετρητά άνω των 40 δισ. δολαρίων.
Με τους φόρους επαναπατρισμού κεφαλαίων να καθίστανται υποχρεωτικοί, αλλά σημαντικά χαμηλότεροι από τους προηγούμενους, οι φόροι δεν θα αποτελούν πλέον βασικό περιορισμό στον επαναπατρισμό κεφαλαίων πίσω στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Michael Levesque, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody's.
Το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που θα επαναπατριστούν στις ΗΠΑ μέσω κάποιου συνδυασμού εξαγορών, πληρωμών μερισμάτων και μείωσης του εταιρικού χρέους, θα έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στα πιστωτικά προφίλ των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών τονίζει η Moody's.
Οι εταιρίες Gilead, Amgen, Celgene Corp και Pfizer. είναι πιθανότατα οι εταιρίες που θα προχωρήσουν σε εξαγορές.
Κάθε μία από αυτές τις εταιρείες αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις ανάπτυξης και η καθεμία έχει ήδη δείξει την προθυμία της να προχωρήσει σε εξαγορές, αν και η εξεύρεση των σωστών στόχων σε συνάρτηση με τη σωστή αποτίμηση θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση.
Και ενώ οι εξαγορές που βελτιώνουν τις οικονομίες κλίμακος, η ποικιλομορφία και τα κέρδη είναι συχνά θετικά από την άποψη του πιστωτικού προφίλ, η δαπάνη μεγάλων ποσών σε "πειραματικούς" στόχους - εταιρίες θα ήταν ένας επικίνδυνος παράγοντας.
Εν τω μεταξύ, οι πληρωμές μερισμάτων θα αυξηθούν, τονίζει η Moody's.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει υψηλότερα μερίσματα και προγράμματα επαναγοράς μετοχών τα οποία θεωρεί credit negative.
Μεταξύ των εταιρειών, μόνο οι Biogen Inc. και Celgene δεν πληρώνουν επί του παρόντος μερίσματα, αν και η πίεση που θα τους ασκηθεί για πληρωμή μερίσματος θα αυξηθεί.
Και ενώ ορισμένα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών είναι πιθανό να είναι εφάπαξ και επιταχυνόμενα, οι εταιρείες δεν αναμένεται να χρησιμοποιήσουν πολύ υψηλό ποσοστό των μετρητών τους αμέσως για το σκοπό αυτό.
Πολύ μεγάλα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών θα αποτελούσαν πολύ δραστική μείωση των μετρητών και θα μείωναν επίσης την ευελιξία των εταιρειών να προχωρήσουν σε εξαγορές σύμφωνα με την Moody's.
Η Moody's αναμένει ότι η μείωση του εταιρικού χρέους θα είναι μικρή, αφού οι περισσότερες αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρίες δεν έχουν μεγάλο χρέος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο λόγος χρέος/EBITDA είναι μόλις στο 2,1.
Από τις μεγαλύτερες αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες, μόνο οι Johnson & Johnson και Eli Lilly λόγο χρέυος/EBITDA που είναι υψηλό σε σχέση με τις κατηγορίες αξιολόγησής τους.
Και οι δύο έχουν ομολογα που ωριμάζουν σύντομα και έτσι είναι πιθανό να επιδιώξουν τη μείωση της μόχλευσής τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης