Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική

tags :
Fitch: Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική
Η Fitch αναμένει συνέχεια της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας
Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank, SNB) θα συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική, παρά τα σημάδια ενίσχυσης στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch, επισημαίνοντας πως η SNB είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια πριν πράξει κάτι ανάλογο η Ε.Κ.Τ., διότι SNB επιδιώκει να αποφύγει την ανατίμηση του φράγκου.
Η στάση αυτή υποστηρίζει την ανάπτυξη, αλλά ενδέχεται να αυξήσει τους κινδύνους στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Ο Δ.Τ.Κ. στην Ελβετία ενισχύθηκε κατά 0,8% -σε ετήσια βάση- τον Δεκέμβριο 2017, αμετάβλητος από τον Νοέμβριο και σε επίπεδα του 2011.
Ωστόσο, η SNB άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο -0,75% κατά την τελευταία συνάντηση του 2017, τον περασμένο μήνα, ανακοινώνοντας πως διατηρεί την επεκτατική νομισματική πολιτική «με στόχο τη σταθεροποίηση στις τιμές και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας».
Η αύξηση των τιμών παραμένει υποτονική, με πληθωρισμό της τάξεως του 0,5% το 2017, έναντι μέσης επίδοσης -0,4% κατά την περίοδο 2012-2016.
Η Fitch δεν προβλέπει αύξηση των επιτοκίων στην Ελβετία μέχρι το 2019.
Να επισημανθεί ότι ο οίκος αναμένει η Ε.Κ.Τ. να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης το επόμενο έτος.
Η Fitch επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ» της Ελβετίας στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, σημειώνοντας πως η υποτίμηση του φράγκου έναντι του ευρώ και η επιταχυνόμενη οικονομική ανάκαμψη σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενίσχυσαν την παραγωγή και ενθάρρυναν τις επενδύσεις στις βιομηχανίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, τη στιγμή που η αναιμική αύξηση των τιμών στήριξε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Ο οίκος αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 1,8% για την Ελβετία το 2018, με πληθωρισμό 1,1% μέχρι τα τέλη του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης