Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ισχυρό πλήγμα στα έσοδα των ΗΠΑ από τη φορολογική μεταρρύθμιση

tags :
Fitch: Ισχυρό πλήγμα στα έσοδα των ΗΠΑ από τη φορολογική μεταρρύθμιση
Αρνητικά για τα κρατικά έσοδα αποτιμά τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ η Fitch
Η φορολογική μεταρρύ8θμιση που υπεγράφη στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 22 Δεκεμβρίου 2017 -με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018- θα επηρεάσει αρνητικά και άμεσα τα έσοδα του αμερικανικού κράτους, λόγω των πολυάριθμων συνδέσεων μεταξύ του νέου ομοσπονδιακού φορολογικού κώδικα και των επιμέρους φορολογικών καθεστώτων στις πολιτείες, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch.
Με βάση τον νέο νόμο, ορισμένες πολιτείες εκτιμούν ότι τα έσοδα ενδέχεται να αυξηθούν ή να μειωθούν σημαντικά κατά τα προσεχή δημοσιονομικά έτη και οι προβλέψεις θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη αστάθεια.
Οι πολιτείες θα εξετάσουν διάφορες ρυθμιστικές και θεσμοθετημένες αλλαγές ως απάντηση, αλλά η έγκριση -μόνο από τους Ρεπουμπλικάνους- του νομοσχεδίου από το Κογκρέσο θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη τη θέσπιση συμψηφισμού της νομοθεσίας σε ένα όλο και πιο πολωμένο πολιτικό περιβάλλον, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
«Οι αλλαγές στον ομοσπονδιακό κώδικα εταιρικού φόρου αυξάνουν την πολυπλοκότητα. Για παράδειγμα, οι διατάξεις που θα επιτρέψουν στις εταιρείες να επαναπατρίσουν τα έσοδα που κατέχουν σήμερα στο εξωτερικό, με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια εφάπαξ αύξηση εσόδων για ορισμένες πολιτείες.
Ωστόσο, η μετάβαση σε ένα σύστημα που απαλλάσσει τα εισοδήματα από μια ξένη θυγατρική εταιρίας των Η.Π.Α., θα μπορούσε να συρρικνώσει τη φορολογική βάση για ορισμένες πολιτείες και να μειώσει τα έσοδα.
Οι άμεσες επιπτώσεις του νέου φορολογικού κώδικα στα κρατικά έσοδα είναι πολυάριθμες και αλληλεπιδραστικές, καθιστώντας δύσκολο το να αναιρεθούν.
Αρκετές κρατικές και νομοθετικές φορολογικές υπηρεσίες ανέφεραν προκαταρκτικές εκτιμήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η φορολογική μεταρρύθμιση ενδέχεται να επηρεάσει τα έσοδα.
Το Κολοράντο εκτιμά ότι ο νόμος θα μπορούσε να αποφέρει πρόσθετα κέρδη ύψους 200 εκατ-330 εκατ. δολαρίων (2%-3%), ενώ, αντίθετα, η Μοντάνα αναμένει μείωση κατά περίπου 46 εκατ. δολάρια-76 εκατ. δολάρια (2%-4%) στις φορολογικές χρήσεις του 2018-2020», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης