Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για τον επώδυνο συμβιβασμό στο Σκοπιανό - Στον αέρα η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για τον επώδυνο συμβιβασμό στο Σκοπιανό  -  Στον αέρα η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ
Ένας επώδυνος συμβιβασμός μπορεί να αποτελέσει την αφορμή και να εκτονωθεί η συσσωρευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια
Kαθώς η διαπραγμάτευση στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο για το Σκοπιανό συνεχίζεται –και  θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες-, και ενώ η κυβέρνηση περιμένει μία κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να ξεμπλοκάρει την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, το ζήτημα εξελίσσεται σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Αν και το κλίμα στην κοινωνία δεν είναι εκκρηκτικό όπως την περίοδο 1990-1993 ένας επώδυνος συμβιβασμός στο θέμα της ονομασίας μπορεί να αποτελέσει την αφορμή και να εκτονωθεί η συσσωρευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλεί η πλήρης συμμόρφση της κυβέρνησης στα κελεύσματα των δανειστών στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής.
Ήδη διαμορφώνεται επί της ουσίας απόκλιση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση συζητά για «σύνθετη ονομασία», όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ η ΝΔ βάζει σαν κόκκινη γραμμή «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό», που αποκλείει το «Νέα Μακεδονία», και μία σειρά άλλες προτάσεις.

Στον αέρα η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Η ενδεχόμενη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός θα είναι σημαντική εξέλιξη που θα δρομολογήσει τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει συμβιβασμός μέσα στο Μάρτιο. Φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο να ναυαγήσει και να κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας που η κυβέρνηση θεωρεί ότι άνοιξε με την απομάκρυνση Γκρούεφσκι από την ηγεσία της γείτονος. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμη θετικά στο αίτημα για συνάντηση.
Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των συνομιλιών στις 19 Ιανουαρίου των αντιπροσώπων της Ελλάδας και των Σκοπίων στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Εν ολίγοις η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το δέλεαρ της συνάντησης προκειμένου να αποσπάσει δημόσια κίνηση καλής θέλησης από τους συνομιλητές.
Όπως έλεγε και κυβερνητικό στέλεχος αν δώσουμε εκ των  προτέρων την συνάντηση τότε θα εκλείψει ο λόγος να προβεί σε κάποια κίνηση η άλλη πλευρά. Την θέση της ελληνικής κυβέρνηση εξέφρασε χθες Δημήτρης Τζανακόπουλος στο μπρίφινγκ λέγοντας ότι «οι τοποθετήσεις Ζάεφ δημιουργούν διαφορετικό έδαφος και διαμορφώνουν προυποθέσεις επίλυσης του ζητήματος».
Η κυβέρνηση χθες (9/1) διέψευσε τις πληροφορίες αλβανικών μέσων ενημέρωσης ότι συζητείται το «Νέα Μακεδονία». Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών η αρχική δημοσίευση ήταν από ανυπόληπτο site με ύποπτες σχέσεις με την Άγκυρα.
Πάντως οι πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους επιμένουν ότι είναι ένα από τα πιθανά ονόματα μαζί με εκείνα που έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια» ή «Άνω».  
Φυσικά η διαπραγμάτευση δεν θα εξαντληθεί στο θέμα της ονομασίας. Η ελληνική πλευρά ζητά αφενός  η ονομασία να είναι για όλες τις χρήσεις, δηλάδή να αλλάξει και η συνταγματική ονομασία των Σκοπίων, και παράλληλα να αποσύρει η ηγεσία της γείτονος τιςεκφράσεις αλυτρωτισμού των προηγούμενων χρόνων. Και φυσικά όλα αυτά να εκφραστούν με επίσημη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που θα αποκτήσει και την σφραγίδα του ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο αυτό οι πιο επιφυλακτικοί λένε ότι ναι μεν υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, ωστόσο υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Στο ερώτημα προς τι τότε η κινητικότητα, η απάντηση βρίσκεται στο έντονο ενδιαφέρον του αμερικανικού παράοντα. Στην περίπτωση ναυαγίου θα υπάρξει το blame game μεταξύ των δύο πλευρών και η ελληνική πλερά δεν θέλει να το χρεωθεί καθώς μάλιστα περιμένει υποστήριξη στο πιο σημαντικό ζήτημα που είναι η έξοδος στις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Σε πορεία σύγκρουσης κυβέρνηση - αντιπολίτευση

Ενώ όμως όλα είναι ανοικτά στην διαπραγμάτευση το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι επί ποδός πολέμου. Χθες (9/1) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, απαντώντας στις δικές της αιτιάσεις περί διγλωσίας.
«Πριν μιλήσει για διγλωσία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ας ξεκαθαρίσει αν ο αντιπρόεδρός του (Άδωνις Γεωργιάδης) και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς εκφράζουν προσωπικές θέσεις». Ξεκαθάρισε ότι εφόσον υπάρξουν εξελίξεις οι πολιτικοί αρχηγοί θα ενημερωθούν αρμοδίως και πρόσθεσε «μέχρι τότε ο κ. Μητσοτάκης να κάνει υπομονή και να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα με τους αντιπροέδρους του κόμματός του».
Συνεχίζοντας όμως την επίθεση ανέτρεξε στο 1992 όταν «η μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ εκφράστηκε ακόμη και στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών με δύο θέσεις, μία του τότε Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και μία του υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά». Αναφέρθηκε όμως εμμέσως πλην σαφώς και στην πρόσφατη περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά λέγοντας ότι «ορισμένοι ήταν της άποψης να μην κάνουμε τίποτε και τα ζητήματα να λυθούν μόνα τους γιατί όσοι έχουν διαφωνίες θα έλθουν στις δικές μας θέσεις» και τους κατηγόρησε για «φαντασίωση μεγαλεόυ που αποδείχθηκε πλήρως αποτυχημένη».

Σκληραίνει την στάση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο όποίος εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται το θέμα γιατί θεωρεί ότι μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση σκλήρυνε την στάση του για να περιχαρακώσει το δικό του κόμμα καθώς ειδικά στην Βόρειο Ελλάδα αναπτύσσονται φυγόκεντες τάσεις. Δεν είναι δίχως σημασία ότι πριν τοποθετηθεί για την ουσία του ζητήματος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την διάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης βάζοντας θέμα δεδηλωμένης. Χθες πάντως μιλώντας στους τομεάρχες του με καθυστέρηση έβαλε τις κόκκινες γραμμές του:

- Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

- Ενα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes)

- Αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων

Υπογράμμισε ότι η αποκήρυξη αυτή μπορεί να γίνει μόνο μέσω διμερούς συμφωνίας, ενώ είναι επίσης αυτονόητο ότι το πακέτο της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και από τον ΟΗΕ.
Ξεκαθάρισε ότι «ουδόλως δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας σε μία λύση μόνο για το όνομα αν δεν εκπληρωθούν και οι άλλες πρυποθέσεις», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπήρξε καμία απολύτως απαγόρευση ή εντολή σε κανένα στέλεχος μας είτε να εκφράσει την άποψή του, είτε να πάει σε κάποιο συλλαλητήριο». Επανέλαβε τέλος για μια ακόμη φορά ότι η ΝΔ "ζητεί ενημέρωση από την κυβέρνηση για την κοινή της ενιαία θέση και την πορεία της διαπραγμάτευσης" και υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία γραμμή εξασθενεί την διαπραγματευτική θέση της χώρας μας.

Σπύρος Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης