Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες απώλειες για τον χρυσό, λόγω δολαρίου - Πτώση 0,5%, στα 1.313,70 δολ. ανά ουγγιά

Νέες απώλειες για τον χρυσό, λόγω δολαρίου - Πτώση 0,5%, στα 1.313,70 δολ. ανά ουγγιά
Με νέες απώλειες έκλεισε ο χρυσός, στα 1.313,70 δολ. ανά ουγγιά
Με νέες απώλειες έκλεισε σήμερα (09/01/2018) ο χρυσός, απομακρυνόμενος περαιτέρω από τα υψηλά 3,5 μηνών στα οποία βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς δέχτηκε εκ νέου πιέσεις από την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Το δολάριο διαπραγματεύεται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας έναντι των υπολοίπων σημαντικών νομισμάτων, καθώς οι προσδοκίες για τις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) παρέχουν στήριξη προς το αμερικανικό νόμισμα.
Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Fed του Σαν Φρανσίσκο, John Williams, η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές κατά το τρέχον έτος, δεδομένου ότι η οικονομία θα επωφεληθεί από τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, τόνισε ότι αναμένει περίπου τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2018, χάρη στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη χαμηλή ανεργία.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών αυτή την εβδομάδα θα επικεντρωθούν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να προσφέρουν περαιτέρω ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Fed.
Τα θετικά στοιχεία για την ανεργία στην Ευρωζώνη και τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία δεν κατάφεραν να βοηθήσουν το ευρώ να ανακάμψει, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλά μίας εβδομάδας έναντι του δολαρίου.
Πιέσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα άσκησαν και οι ανησυχίες των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδέχεται να επιχειρήσει να μιλήσει για την ενίσχυση του νομίσματος λίγο πριν από τη συνεδρίαση αργότερα εντός του μήνα.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε με απώλειες 0,5% ή 6,70 δολ., στα 1.313,70 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,193 δολ.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο άσκησε και η αισιοδοξία για το γεωπολιτικό σκηνικό, μετά τις σημερινές συνομιλίες μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας - τις πρώτες από το 2015 - που έστρεψε τους επενδυτές προς πιο ριψοκίνδυνα assets.
Η Βόρεια Κορέα πρότεινε σήμερα να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης