Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Eταιρείες ακύρωσαν τη δημιουργία επενδυτικών κεφαλαίων με βάση το bitcoin, λόγω ανησυχιών της SEC

tags :
ΗΠΑ: Eταιρείες ακύρωσαν τη δημιουργία επενδυτικών κεφαλαίων με βάση το bitcoin, λόγω ανησυχιών της SEC
ΗΠΑ: Eταιρείες ακύρωσαν τη δημιουργία επενδυτικών κεφαλαίων με βάση το bitcoin, λόγω ανησυχιών της SEC
Δύο αμερικανικές εταιρείες εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους για το λανσάρισμα διαπραγματεύσιμων σε χρηματιστήρια κεφαλαίων (ETFs), με βάση το bitcoin, επικαλούμενες τις συνεχιζόμενες ανησυχίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission, SEC).
Το προσωπικό της εποπτικής Αρχής «εξέφρασε ανησυχίες αναφορικά με τη ρευστότητα και την αποτίμηση» προθεσμιακών συμβολαίων που βασίζονται στο ψηφιακό νόμισμα, σύμφωνα με ένα αρχείο.
Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα νέο εμπόδιο στην προσπάθεια των εταιρειών της Wall Street να κεφαλαιοποιήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα και ανοίγει μία σπάνια δημόσια απόκλιση μεταξύ δύο χρηματοπιστωτικών εποπτικών Αρχών σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο τους.
Κοινοπραξίες που ελέγχονται από τη Rafferty Asset Management LLC και την Exchange Traded Concepts LLC ακύρωσαν σχέδια για το λανσάρισμα τριών κεφαλαίων με βάση το bitcoin, τα οποία θα μπορούσαν οι επενδυτές να διαπραγματεύονται τόσο εύκολα όσο τις μετοχές. Οι διαχειριστές των κεφαλαίων θεωρούσαν ότι οι προτάσεις τους είχαν πιθανότητα να εγκριθούν, δεδομένου ότι τον περασμένο μήνα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση προθεσμιακών συμβολαίων σε bitcoin στα χρηματιστήρια CME και CBOE.
Οι εποπτικές Αρχές προβληματίζονται για το πώς θα αντιμετωπίσουν αυτό το σχετικά νέο στοιχείο ενεργητικού, ενώ καμία από τις δύο δεν έχει τον πλήρη έλεγχο σε αυτό.
Η SEC έχει την αρμοδιότητα για τα επενδυτικά κεφάλαια, ενώ η Επιτροπή Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (Commodity Futures Trading Commission, CFTC) έχει τον έλεγχο για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
Η CTFC βρίσκεται υπό πίεση να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι δεν έχει αξιολογήσει πλήρως τους δυνητικούς κινδύνους που θέτει το bitcoin για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το bitcoin είναι ένα εικονικό στοιχείο ενεργητικού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη γρήγορη μεταφορά χρημάτων σε όλο τον κόσμο με σχετική ανωνυμία, χωρίς την ανάγκη μίας κεντρικής Αρχής, όπως μίας τράπεζας ή κυβέρνησης.
Οι συναλλαγές στο κρυπτονόμισμα είναι ακριβές, δύσκολες και με τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών.
Οι αποφάσεις της SEC ελέγχονται διεξοδικά, δεδομένης της αρμοδιότητάς της να επιτρέπει προϊόντα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές. Ένα από τα ETFs που προτάθηκαν προέβλεπε διπλάσια άνοδο ή πτώση των τιμών σε μία ημέρα σε σχέση με αυτή της τιμής του bitcoin.
Τα δύο τελευταία χρόνια, το bitcoin σημείωσε 26 φορές ημερήσια κέρδη ή απώλειες άνω του 10%, σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστηρίου Bitstamp.
Η τιμή του bitcoin διαμορφωνόταν σε περίπου 15.000 δολάρια στο χρηματιστήριο αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης