Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ιερά Σύνοδος: Η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» για τη FYROM

Ιερά Σύνοδος: Η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» για τη FYROM
Η Εκκλησία δεν θα μείνει αδιάφορα, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Την αντίθεσή της στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της FYROM εκφράζει η Ιερά Σύνοδος.
«Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Εξ αφορμής της έντονης διπλωματικής κινητικότητας που υπάρχει για το θέμα των Σκοπίων, και εν συνεχεία της από 15.12.2017 Ανακοίνωσής Της περί της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων η Δ.Ι.Σ. συμμεριζομένη την αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού, με Απόφασή Της υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας».
Αναμένει δε από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία Της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού».

Νωρίτερα, παρέμβαση της Εκκλησίας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είχε προαναγγείλει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Σε ένα τέτοιο θέμα βασικό γιατί την πατρίδα μας, δεν μπορεί η Εκκλησία να μείνει αδιάφορη, θα πάρει και αυτή τη θέση της.
Όχι τόσο ως προς τη γενικότερη τοποθέτηση και λοιπά, αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από την Ιερά Σύνοδο.
Ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος, ανέφερε ότι «εάν τυχόν πίσω από αυτά κρύβονται αλυτρωτικές βλέψεις, θα είναι πραγματικά ένα θέμα που δεν θα κλείσει αλλά απλά θα ανοίξει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης