Τελευταία Νέα
Οικονομία

The American Interest: «Αρχηγός» της νέας γενιάς ολιγαρχών στην Ελλάδα, ο Ιβάν Σαββίδης

The American Interest: «Αρχηγός» της νέας γενιάς ολιγαρχών στην Ελλάδα, ο Ιβάν Σαββίδης
Πώς ένας άνθρωπος με περιουσία περίπου 760 εκατομμυρίων δολαρίων επένδυσε σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού στην Ελλάδα σε λιγότερο από μια δεκαετία;
Τη διαδρομή του Ιβάν Σαββίδη, αλλά και άλλων επιχειρηματιών που συνδέονται με εξαγορές και επενδύσεις στην Ελλάδα, εξετάζει ο αρθρογράφος του American Interest, Alexander Clapp, τονίζοντας ότι στη χώρα αναδύεται μια νέα τάξη ολιγαρχών, η οποία δείχνει να έχει ρίζες στην ανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Ivan Ignatyevich Savvidis έπαιξε πολλούς ασυνήθιστους ρόλους στη ζωή του – ήταν ένας από τους μεγιστάνες καπνού της Ευρασίας, μέλος της Ρωσικής Δούμας, εμπιστευτικός του Vladimir Putin.
Αλλά τελευταία δείχνει να είναι ο αρχηγός της νέας ολιγαρχίας της Ελλάδας.
Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, απέκτησε την ιδιοκτησία σε τεράστιους οικονομικούς τομείς της Θεσσαλονίκης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας και της θαλάσσιας πύλης των Βαλκανίων.
Η διαδικασία πώλησης παλαιών κρατικών περιουσιακών στοιχείων έδωσε στον Σαββίδη μια σπάνια ευκαιρία να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην προγονική πατρίδα του.
Μια ομάδα ποδοσφαίρου, ένα μεγάλο πολυτελές ξενοδοχείο, μια καπνοβιομηχανία, μια εταιρία εμφιάλωσης νερού, ένας στόλος παραλιακών θέρετρων, ένας τηλεοπτικός σταθμός, ένα «τρίο» εφημερίδων, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και οι βιομηχανικές αποθήκες του.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις αγορές που έκανε ο Σαββίδης "ήσυχα" τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Το ξέσπασμα των εξαγορών αυτών, μάλιστα, οδήγησε πρόσφατα σε ένα παράξενο νεολογισμό στις επικεφαλίδες των εφημερίδων και στους δρόμους της πόλης: Ιβανάπτυξη, «ευημερία που προέρχεται από τον Ιβάν».
Αυτή η προσεγμένη διείσδυση, που πραγματοποιείται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, σε μια πόλη που έχει λίγους διεθνείς τίτλους, έχει αρχίσει να εγείρει σοβαρά ερωτήματα.
Πώς ένας άνθρωπος με περιουσία περίπου 760 εκατομμυρίων δολαρίων επένδυσε σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού στην Ελλάδα σε λιγότερο από μια δεκαετία;
Οι ισχυρισμοί που έθεσε τώρα ανοιχτά ο ευρωπαϊκός Τύπος μαζί με τις ανησυχίες που εξέφρασε δημοσίως ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, δείχνουν ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι αυτό που φαίνεται.
Ερχόμενος ως οικονομικός σωτήρας της Θεσσαλονίκης, οι φήμες λένε ότι είναι στην πραγματικότητα ένας αγωγός "πουτινικώνν" συμφερόντων στο Αιγαίο.
Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδόν όλες οι εμπορικές συμφωνίες και δημόσιες επιχειρήσεις της "Savvidis" στην Ελλάδα φαίνεται να εξυπηρετούν την ατζέντα της Μόσχας.
Η αγορά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μάλιστα, φαίνεται να μετατοπίζει τη ναυτική πρόσβαση του Στρατού του ΝΑΤΟ στο εσωτερικό των Βαλκανίων, μια περιοχή στη οποία συγκλίνουν η ρωσική και η αμερικανική σφαίρα επιρροής.
Τα εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Σαββίδης στα μοναστήρια του Αγίου Όρους για την κατασκευή νέων εκκλησιών λειτουργούν ταυτόχρονα ως μια ρωσική επένδυση "μαλακής εξουσίας" σε μια περιοχή χωρίς διεθνή δικαιοδοσία και οικονομική διαφάνεια.
Αυτοί οι ισχυρισμοί μπορεί εξίσου εύκολα να είναι ψευδείς, ή παραπροϊόν της γεωπολιτικής συνωμοσίας και ρωσικής παρανοίας.
Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η βιομηχανία του αντι-Πουτινισμού της Δύσης έχει το παράδοξο αποτέλεσμα να παρουσιάζει τη Ρωσία με πολύ μεγαλύτερη ισχύ από ό, τι έχει στην πραγματικότητα.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, η αξιοσημείωτη άνοδος του Ιβάν Σαββίδη σε έναν τόπο πολιτικού ενδιαφέροντος εκθέτει μια δυσάρεστη αλήθεια για την παρούσα πορεία του ελληνικού κράτους.
Γεννημένος στη Γεωργία, μεγαλωμένος στη Ρωσία, ο Σαββίδης είναι μια εξαίρετη προσωποποίηση της παλινδρόμησης της Ελλάδας από ένα κράτος της Δυτικής Ευρώπης σε κάτι πολύ πιο οικείο στους παρατηρητές του μετασοβιετικού εδάφους.
Από την αρχή της λιτότητας, το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Ελλάδας έχει δώσει όλο και περισσότερο έδαφος σε ένα δίκτυο περιφερειακών "νομάδων", το οποίο πιθανότατα έχει τον πλησιέστερο παράλληλό του στην Ουκρανία ή τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.
Αυτή η νέα καλλιέργεια ολιγαρχών χρησιμοποίησε την οικονομική ύφεση της Ελλάδας για να "πάρει" ολόκληρους οικονομικούς τομείς, συσσωρεύοντας ιδιωτικοποιημένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία σε όλα, από τα αεροδρόμια έως τα συγκροτήματα τυχερών παιχνιδιών και ενεργειακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Έχουν μετατρέψει αυτή την πρακτική σε πολιτική επιρροή αγοράζοντας πρόσφατα δημοπρατούμενα "κανάλια" των ελληνικών μέσων ενημέρωσης.
Με τον τρόπο αυτό, υπογράμμισαν ακούσια πώς οι προσπάθειες της Βρυξελλών για τη σφυρηλάτηση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής υπονομεύθηκαν από τα δικά της προγράμματα.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε για τον Σαββίδη είναι ότι δεν είναι όπως οι ολιγάρχες που έχει δει η Ελλάδα πριν.
Ο τυπικός Έλληνας ολιγάρχης δεν είναι ένας αυτοσυντηρούμενος άνθρωπος.
Η οικογένειά του ήταν πλούσια, ή "σιφόνι χρημάτων" από διάφορα κρατικά ταμεία, ή και τα δύο, για γενιές.
Κληρονόμησε ένα στόλο πλοίων, επενδύει ελάχιστα στην Ελλάδα, και στη συνέχεια εκβιάζει όποια κυβέρνηση συναντά στην εξουσία, απειλώντας να τραβήξει όλο το κεφάλαιό του από τη χώρα, αν γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια να ελέγξει τα περιουσιακά του στοιχεία.
Ο τυπικός Έλληνας ολιγάρχης παίζει αμφότερα στα άκρα του πολιτικού φάσματος αλαζονικά και ευκαιριακά.
Έχει δυτικό προσανατολισμό.
Έχει έδρα την Αθήνα ή τον Πειραιά ή το Λονδίνο ή τη Ζυρίχη.
Συνεργάζεται με τους υπόλοιπους ολιγάρχες ως τάξη, παντρεύοντας στρατηγικά τα παιδιά του με άλλες ναυτιλιακές και βιομηχανικές οικογένειες.
Συνήθως κατασκευάζει βιομηχανίες εντός της Ελλάδας και στη συνέχεια οδηγεί τα κέρδη του έξω από τη χώρα σε μια διαφοροποιημένη εμπορική αυτοκρατορία που εκτείνεται στα Βαλκάνια και συχνά προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Ο Σαββίδης είναι κάτι άλλο - το «άγνωστο πρόσωπο».
Πριν από μια δεκαετία σχεδόν κανείς στην Ελλάδα δεν είχε ακούσει το όνομά του.
Έκανε την περιουσία του έξω από την Ελλάδα και τώρα την επενδύει στη χώρα σε έναν αδιανόητα αδύνατο χρόνο.
Είναι πολιτικά σταθερός.
Δεν κάνει καμία προσπάθεια να "πλασάρει" τον εαυτό του -και, πράγματι, έχει προκαλέσει μια διαμάχη- με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, το κόμμα που πολλοί αναμένουν ότι θα έρθει στην εξουσία στην Ελλάδα μέσα στο επόμενο έτος.
Ο Σαββίδης έχει γίνει το πιστό όργανο της αριστερής κυβέρνησης που αναρριχήθηκε στην εξουσία με υποσχέσεις ότι θα περιοριστεί σε τέτοιες μορφές.
Για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Σαββίδης είναι γνωστός ως imeteroi - "ένας από τους δικούς μας", μια φιγούρα που μια κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αναθέσει τον έλεγχο σε διαφορετικούς τομείς του εκτεταμένου ελληνικού κράτους.
Σε συνεντεύξεις, ο Σαββίδης συνέκρινε τον Τσίπρα με τον Putin.
Έχει προειδοποιήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας και τον πολιτικό αντίπαλο του Τσίπρα, να μην γίνει πρωθυπουργός.
Περιέργως, ο Σαββίδης μιλάει μόνο μια διακεκριμένη διάλεκτο της αρχαίας ελληνικής, η οποία έχει περιορίσει την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες που τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης του αποδίδουν.
Πιο κριτικά, σε μια χώρα της οποίας η ολιγαρχική τάξη ήταν ακλόνητα πιστή στο ευρω-Ατλαντισμό και τα αμερικανικά συμφέροντα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Σαββίδης είναι ένα ξεκίνημα από την Ανατολή.
Είναι μια τυπικά σκιερή ιστορία του μετα-σοβιετικού αυτο-πλουτισμού.
Το 1959 γεννήθηκε σε μια μεγάλη ελληνική αγροτική οικογένεια στα βουνά της νότιας Γεωργίας.
Η ιστορία του λαού του, οι πόντιοι Έλληνες - οι Έλληνες του Πόντου - είναι μια γενετική μετατόπιση.
Απόγονοι αρχαίων Ελλήνων αποίκων στη Μαύρη Θάλασσα, εδώ και αιώνες ζούσαν στο βόρειο άκρο της Τουρκίας ως πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Κατά τη διάρκεια των μεγάλων πληθυσμιακών ανταλλαγών μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, οι περισσότεροι Πόντιοι Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νέο έθνος-κράτος της Τουρκίας.
Μερικοί "επέστρεψαν" στην Ελλάδα.
Άλλοι, όπως η οικογένεια Σαββίδη, μετανάστευσαν στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας και έγιναν πολίτες μιας άλλης πολυεθνικής αυτοκρατορίας, της Σοβιετικής Ένωσης.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, ο Stalin έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες Πόντιους Έλληνες στην Κεντρική Ασία, θεωρώντας ως την 5η στήλη του ιμπεριαλισμού.
Ο Σαββίδης ανήκει σε εκείνους τους Πόντιους Έλληνες που δεν έφυγαν ποτέ από τη Μαύρη Θάλασσα.
Ιστορικά οριοθετημένες από άλλες φυλές, όπως οι Γεωργιανοί, οι Αρμένιοι και οι Τσετσένοι στα γύρω βουνά, οι Καυκάσιοι Έλληνες κατέλαβαν μια ανώτερη οικονομική θέση μέσω της καλλιέργειας του καπνού.
Στην ηλικία των 14 ετών, ο Σαββίδης εγκατέλειψε την εταιρεία του, κατευθυνόμενος πιο ψηλά προς την ακτή της Μαύρης Θάλασσας στο Ρόστοφ-ον-Ντον, όπου κατασκεύαζε τσιγάρα στο εργοστάσιο καπνού Don State, πήρε νυχτερινά μαθήματα σε ένα τοπικό τεχνικό πανεπιστήμιο, έκανετη στρατιωτική του θητεία και κέρδισε τη φήμη του ως άκρως θρησκευόμενο άτομο.
"Αποδίδει τα πάντα στον Θεό, από τότε που κοιμόταν στον καναπέ του καλύτερου ανθρώπου του Ροστόφ", αναφέρει η Σόνια Προκοπίδη, Πόντια Ελληνίδα που ήξερε τον Σαββίδη πριν έρθει στην Ελλάδα.
Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, ο Σαββίδης και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι πόντιοι Έλληνες ξεκίνησαν μια οδύσσεια πίσω στην Ελλάδα: το πρώτο έθνος-κράτος που γνώριζαν, αλλά ένα μέρος που τους ήταν πραγματικά ξένο (Μαζί με αυτούς θα έρθουν τελικά πολλοί άλλοι από τα πρώην σοβιετικά εδάφη, μεταξύ των οποίων ο  Lasha Shushanashvili, πρώην ταμίας της Γεωργιανής Μαφίας στην Ευρώπη, που γεννήθηκε απέναντι από τα Όρη Τσάλκα).
Οι άνθρωποι αυτοί διακρίθημαν στο καπνεμπόριο, ενώ αρκετοί Πόντιοι κέρδισαν φήμη για το λαθρεμπόριο τους πρώτα από αλιευτικές μηχανότρατες, αργότερα από εμπορευματοκιβώτια φορτίου.
Ποτέ δεν ήταν σαφές σε ποιο βαθμό ο Σαββίδης συμμετείχε σε αυτό το εμπόριο, αλλά από τη στιγμή που επέστρεψε στη Ρωσία μόλις τρία χρόνια αργότερα, είχε βγει μέσω ενός σκοτεινού συστήματος ως ιδιοκτήτης του Donskoy Tabak, τότε μιας μεσαίας επιχείρησης τσιγάρων που αγωνίζεται για τον έλεγχο της περιφερειακής αγοράς.
Το Ρόστοφ, η πόλη στην οποία είχε επιστρέψει ο Σαββίδης, είχε γίνει ο παροιμιώδης «πατέρας των μαφιών», ένα επίκεντρο μεταπολεμικού πολέμου.
Μια δεκαετία αργότερα, το 2003, πήγε στη Μόσχα και εκπροσώπησε την Περιφέρεια Ροστόφ στο συνέδριο της Ενωμένης Ρωσίας για τη Δούμα του Putin.
Ο Σαββίδης πέρασε τη δεκαετία, από την επιστροφή του στη Ρωσία και το ντεμπούτο του στη Δούμα, συγκεντρώνοντας ένα διαφορετικό αστερισμό εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου μιας εταιρείας παραγωγής λουκάνικου, μιας μονάδας συσκευασίας γαλακτοκομικών προϊόντων και ενός προμηθευτή γεωργικού εξοπλισμού βιομηχανικής ποιότητας.
Αλλά στην κατοχή του ήταν πάντα η Donskoy, την οποία κατόρθωσε να κάνει τον μεγαλύτερο παραγωγό τσιγάρων στην πρώην ΕΣΣΔ.
Περίπου 30 δισεκατομμύρια τσιγάρα παράγονται ετησίως από τον Donskoy, και τώρα είναι υπό την επίσημη διεύθυνση της συζύγου του Σαββίδη, Κυριακής, επίσης Πόντιας.
Ένα ειδικό συμβόλαιο που σφυρηλατήθηκε με το νέο ρωσικό κράτος - μια συμφωνία στην οποία μέχρι σήμερα η οικογένεια Σαββίδης παραδίδει ένα δισεκατομμύριο δωρεάν τσιγάρα στο ρωσικό στρατό κάθε χρόνο - χορήγησε στον Donskoy έναν υπερβολικό ρόλο στην εκπόνηση της νέας νομοθεσίας της Ρωσίας για τον καπνό.
Εκτός από τη Donskoy, ο Σαββίδης απέκτησε μια χούφτα μικρότερων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροδρομίου στο Ρόστοφ και ενός στόλου εναέριων φορτίων Antonov που διανέμουν τσιγάρα σε ολόκληρη την Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αφρική.
Ο Donskoy ισχυρίζεται ότι στέλνει ένα δυσανάλογο ποσό από τα έξι δισεκατομμύρια τσιγάρα σε τρία μη αναγνωρισμένα κράτη κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας - την Υπερδνειστερία, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία - των οποίων οι πληθυσμοί ανέρχονται σε λιγότερους από 800.000 ανθρώπους.
Η κατανομή των κερδών σε αυτά τα μη αναγνωρισμένα ψευδο-κράτη υποδηλώνει είτε ότι ο Σαββίδης κερδίζει τα χρήματά του με κάποιο άλλο μέσο - το λαθρεμπόριο τσιγάρων ή ότι τα διοχετεύει σε μια άλλη καπνοβιομηχανία.
Για τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους που έχουν αντιταχθεί στην απόκτηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ο ύποπτος ένοχος είναι ο Vladimir Putin.
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο Σαββίδης είχε εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη και, μέσω ενός πλήθους κυπριακών εταιρειών, άρχισε τις επενδύσεις του.
Αγόρασε την ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ (στην Ελλάδα, όπως στην Ιταλία και αλλού, τα πλήθη του ποδοσφαίρου χρησιμεύουν ως επεκτάσεις των πολιτικών βάσεων), αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ και το Μακεδονία Παλλάς, ξενοδοχείο ορόσημο στη βόρεια Ελλάδα.
Προς το παρόν προσπαθεί να αγοράσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ένα εξαιρετικό στρατηγικό πλεονέκτημα, μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία υποβολής προσφορών.
Ο τρόπος που δρα ο Σαββίδης, έχει γίνει σημαία εκατοντάδων χιλιάδων Πόντιων  Ελλήνων οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν αισθάνονται εξομοιούμενοι με την Ελλάδα.
Άλλωστε, και ο ίδιος ο Σαββίδης δεν έχει μάθει ποτέ την ελληνική γλώσσα, ενώ στελεχώνει τις επιχειρήσεις του με Ρώσους και Αρμένιους και σπάνια με Έλληνες.
Για αυτούς τους Έλληνες, ο Σαββίδης είναι ήρωας.
Τον περασμένο Μάιο εγκαινίασε ένα νέο τμήμα Ποντιακών Μελετών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Εκατοντάδες Πόντιοι Έλληνες ήταν παρόντες.
Ο Σαββίδης έδωσε την ομιλία του στα ρωσικά μέσω ενός μεταφραστή πριν επιχειρήσει ένα μικρό συμπέρασμα στα ελληνικά.
"Για πολύ καιρό ντρεπόμασταν που είμασταν Πόντιοι Έλληνες.
Θεωρηθήκαμε αλλοδαποί.
Νιώθαμε ανεπιθύμητοι", είπε.
"Αλλά δεν πρέπει ποτέ να αισθανόμαστε ντροπή που είμαστε Πόντιοι Έλληνες. " Ακούστηκε έντονο χειροκρότημα.
Αυτός είναι ο Ιβάν Σαββίδης: ένας άνθρωπος που, μέσα από φαινομενικά απεριόριστους πόρους, έχει αποκτήσει τον έλεγχο της δεύτερης πόλης της Ελλάδας και την αποδοχή περίπου 400.000 Πόντιων Ελλήνων - ίσως αρκετοί για να κυριαρχήσει σε εθνικές εκλογές.
Εάν οι ισχυρισμοί για τις συνδέσεις του Σαββίδη με τον Putin είναι αληθινοί, επιβεβαιώνουν στη Βόρεια Ελλάδα τι αποκαλύφθηκε πρόσφατα στη Σερβία και τη Μακεδονία: δηλαδή ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τους ομογενείς ρώσους ολιγάρχες και τα σκοτεινά χρηματοπιστωτικά τους δίκτυα για να αγοράσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία και να υπονομεύσει τη λήψη αποφάσεων στις φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Ο ίδιος ο Putin έχει δείξει τουλάχιστον κάποιο ενδιαφέρον για το εγχείρημα αυτό, όταν ο Σαββίδης προετοίμασε ένα ταξίδι στον Άγιο Παντελεήμονα, το μοναστικό φυλάκιο του Ρωσικού Αγίου Όρους το οποίο έχει εξοπλιστεί τα τελευταία δύο χρόνια με 500 νέα δωμάτια.
Αλλού στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που ο Σαββίδης που παίρνει τη Θεσσαλονίκη, η εγκαθίδρυση ενός δικτύου από νέους ολιγάρχες προχωράει ταχύτατα, και σε μεγάλο βαθμό αναμφισβήτητα.
Αυτή η νέα γενιά ελίτ δεν είναι σε καμία περίπτωση πιο ξεκάθαρη από την προηγούμενη.
Η κρίση τους έδωσε τη δύναμη να αναλάβουν, μέσα σε λίγα χρόνια, αυτό που συνήθως χρειάστηκε δεκαετίες να συσσωρεύσει η προηγούμενη γενιά ολιγαρχών.
Με εξαίρεση το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο πωλήθηκε πέρυσι στο κινεζικό κράτος, κάθε σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που ιδιωτικοποιήθηκε από το 2010 έχει πέσει στα χέρια της νέας τάξης.
Αυτοί οι ολιγάρχες, πολλοί από τους οποίους - Μπόρις Μουζενίδης, Βίκτωρ Ρέστης - δεν γεννήθηκαν ούτε καν στην Ελλάδα, εκμεταλλεύτηκαν την κρίση για να αποκομίσουν μερίδια σε κτηματομεσιτικούς και βιομηχανικούς κλάδους έναντι μικρών αντιτίμων.
Η προέλευση του μεγαλύτερου μέρους του κεφαλαίου τους είναι στην καλύτερη περίπτωση ύποπτη, στη χειρότερη περίπτωση παράνομη.
Ο Ευάγγελος Μαρινάκης, ηγέτης στη ναυτιλία, έχει πλέον γίνει σημαντικός παίκτης των μέσων ενημέρωσης.
Μια χούφτα άλλων βαρόνων - Δημήτριος Κοπελούζος, Σπύρος Λάτσης - έχουν πάρει αεροδρόμια και τεράστια κομμάτια ακτογραμμής.
Κάθε μία από αυτές τις μορφές παρουσιάζει υπερβολικές εκδοχές του τι αποκαλούν οι Έλληνες "diaploki", η άτακτη αλληλεπίδραση κυβερνητικών και ιδιωτικών συμφερόντων.
Αλλά μόνο με τον Σαββίδη υπάρχει μια αντιπαράθεση που φαίνεται να είναι εμφανής.
Τι θα συμβεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αφήσει την εξουσία;
Μερικοί υποθέτουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναγκαστεί να κινηθεί εναντίον του.
Άλλοι ισχυρίζονται ότι αυτό δεν θα γίνει.
Το κεφάλαιο του Σαββίδη είναι πάρα πολύ αναγκαίο σε μια πόλη που έχει καταστραφεί δυσανάλογα από την κρίση.
Η Νέα Δημοκρατία θα αναγκαστεί να τον αποδεχτεί, όπως και οποιοσδήποτε άλλο ολιγάρχη.
Άλλωστε, οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να πιέζουν για ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, η οποία έχει προσφέρει στους ολιγάρχες, όπως ο Σαββίδης, την κάλυψη του κράτους, καταλήγει ο αρθρογράφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης