Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Έως το 2059 υπό επιτήρηση η Ελλάδα - Αυταπάτη το σπάσιμο δεσμών με δανειστές

Handelsblatt: Έως το 2059 υπό επιτήρηση η Ελλάδα - Αυταπάτη το σπάσιμο δεσμών με δανειστές
Η γερμανική εφημερίδα καταρρίπτει τα περί τέλους της λιτότητας, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί για μέτρα λιτότητας έως το 2022
Το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης περί τέλους της λιτότητας καταρρίπτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών με νέα μέτρα λιτότητας έως το 2022.
Μάλιστα στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «αυταπάτη» όσον αφορά το σπάσιμο των δεσμών από τους δανειστές, καθώς η Αθήνα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των δανειστών μέχρι να αποπληρώσει το χρέος της που με τα σημερινά επιτόκια θα διαρκέσει μέχρι το 2059.
Το πολυνομοσχέδιο
Με αφορμή την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα τελευταία προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «το ότι όλα θα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα συμφέρει τον Τσίπρα που θέλει να περιορίσει χρονικά όσο περισσότερο γίνεται τη συζήτηση στη βουλή και το δημόσιο διάλογο για το πολυνομοσχέδιο».
Παράλληλα, στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις αντιδράσεις των συνδικαλιστών όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο και στις διαδηλώσεις που αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή (12/1/2018) και τη Δευτέρα (15/1/2018), ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Σίγουρη η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Η Handelsblatt ωστόσο επισημαίνει και το κλίμα δυσαρέσκειας, σχετικά με τα νέα μέτρα, που επικρατεί και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το ότι η κυβέρνηση έπειτα από πολλές περικοπές συντάξεων και επανειλημμένες αυξήσεις φόρων τώρα κόβει και τα οικογενειακά επιδόματα, ενοχλεί το κόμμα.
Παρ' όλα αυτά η ψήφισή του θεωρείται σίγουρη.
Γιατί ο Τσίπρας χρυσώνει το χάπι με την προοπτική ότι σε 7 μήνες η Ελλάδα επιτέλους θα μπορεί αυτόνομα να χρηματοδοτείται από τις αγορές… και ότι οι Έλληνες θα ξανακερδίσουν την κυριαρχία τους και θα πάρουν οι ίδιοι τα κλειδιά στο χέρι».

Υπό επιτήρηση η Αθήνα

Ως προς το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρας περί εξόδου από τα μνημόνια, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «ο Τσίπρας υπόσχεται στους οπαδούς του ότι τον Αύγουστο (σσ. του 2018) η χώρα θα σπάσει τα δεσμά από τα προγράμματα λιτότητας και θα εκδιώξει τους μισητούς δανειστές για πάντα από την Αθήνα.
Αλλά αυτό είναι αυταπάτη».
Κι αυτό γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές και με άλλα μέτρα λιτότητας μέχρι το 2022.
Το 80% του ελληνικού κρατικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημοσίων δανειστών.
Οι Ευρωπαίοι δανειστές κρατούν 248 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 13 δισ. ευρώ χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ.
«Άρα η Αθήνα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των δανειστών μέχρι να αποπληρώσει το χρέος της που με τα σημερινά επιτόκια θα διαρκέσει μέχρι το 2059» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης