Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Επιφυλακτικό το SPD για το Μεγάλο Συνασπισμό – Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων

tags :
Γερμανία: Επιφυλακτικό το SPD για το Μεγάλο Συνασπισμό – Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων
Εντός των επόμενων δύο 24ωρων θα φανεί εάν το CDU και το SPD θα προχωρήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης
Δύο 24ωρα πριν την εκπνοή των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών για το εάν μπορούν να συμφωνήσουν και να καταλήξουν σε μια ακόμα κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, κορυφαίοι αξιωματούχοι του SPD εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.
Δεδομένης της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, οι Σοσιαλδημοκράτες φέρονται να τηρούν στις διαπραγματεύσεις μια σκληρή στάση.
Σε σημερινές τους δηλώσεις πριν την έναρξη μιας ακόμα κρίσιμης ημέρας μεταξύ των δύο κομμάτων, ο επικεφαλής του SPD, Martin Schulz υποστήριξε ότι η σημερινή ημέρα θα κρατήσει αρκετά ενώ ο αντιπρόεδρος του SPD, Ralf Stegner υποστήριξε ότι το τοπίο παραμένει ακόμα νεφελώδες.
«Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας σήμερα και αύριο» υπογράμμισε ο συντηρητικός Peter Altmaier ενώ νωρίτερα ο γ.γ. του CSU Andreas Scheuer είχε διατυπώσει την θέση πως τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα ως προς τη συγκρότηση της κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία.
«Υπάρχει μια ομάδα διερευνητικών συνομιλιών, η οποία διαπραγματεύεται με έναν στόχο, μία βούληση και σοβαρότητα.
Για την ώρα υπάρχουν μόνο «προσωρινά» αποτελέσματα» υποστήριξε ο Scheuer.
Υπενθυμίζεται πάντως πως σύμφωνα με τη διαδικασία, οι διερευνητικές συνομιλίες θα διαρκέσουν έως αύριο Πέμπτη 11/1 και την Παρασκευή 12/1 θα ενημερωθούν τα κόμματα για την έκβαση των συνομιλιών αυτών.
Σημειώνεται ότι το SPD έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου προκειμένου να λάβει την εξουσιοδότηση για τη συμμετοχή ή όχι στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, αν και οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις κάνουν λόγο για καλές ενδείξεις, από το στρατόπεδο του SPD διατυπώνονται αρκετές επιφυλάξεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού.
Πολλά στελέχη του SPD υποστηρίζουν ότι μια επανάληψη του κυβερνητικού σχήματος με τη Merkel θα πλήξει ακόμα περισσότερο την πολιτική ταυτότητα του κόμματος, το οποίο έλαβε το χειρότερο εκλογικό του ποσοστό από το 1933 στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, πολλοί από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αναφέρουν ότι σε περίπτωση συνεργασίας με τη Merkel, αξιωματική αντιπολίτευση θα γίνει το Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Πάντως και παρά τις όποιες ενστάσεις, γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι δύο πλευρές έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου.
Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται ο όμιλος ΜΜΕ RedaktionsNetzwerk, οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι έχουν ήδη συμφωνήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την υποδοχή εξειδικευμένων μεταναστών και την διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, προκειμένου η Γερμανία να καταστεί ελκυστικότερη για το διεθνές εργατικό δυναμικό υψηλών προσόντων.
Επιπλέον, έχει επιτευχθεί πρόοδος στους τομείς των δημοσιονομικών και του κλίματος, όπως και στην παροχή κινήτρων για την μετάβαση των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή, όμως διαπιστώνονται προβλήματα σε ό,τι αφορά την φορολογική πολιτική.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση, τα κόμματα έχουν ακόμη συμφωνήσει για την επένδυση 10-12 δισεκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία ενός δικτύου μεταφοράς δεδομένων υψηλής ταχύτητας, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2025, αλλά και για την διατήρηση των επενδύσεων σε ομοσπονδιακούς δρόμους, σιδηροδρόμους και υδάτινους δρόμους τουλάχιστον στο σημερινό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης