Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wiwo: Η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο αλλά όχι από την εποπτεία

Wiwo: Η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο αλλά όχι από την εποπτεία
Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε εποπτεία για μεγάλο χρονικό διάστημα
Την άποψη ότι η επιθυμία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο θα εκπληρωθεί, εκφράζει σε άρθρο του το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschafts Woche, προσθέτοντας, όμως, ότι η χώρα θα παραμείνει υπό εποπτεία και μάλιστα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στο Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή, τονίζοντας ότι πολύ λίγοι από τους 300 βουλευτές θα κατορθώσουν να το… διαβάσουν όλο, με δεδομένο ότι είναι 1.500 σελίδες και θα τεθεί σε ψήφιση το πιθανότερο τη Δευτέρα (15/1).
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι εάν το Πολυνομοσχέδιο ψηφιστεί (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν και ESM), τότε οι θεσμοί – ESM, EKT, ΔΝΤ και Κομισιόν – θα μπορούν εγκαίρως να δώσουν την έγκρισή τους για τη γ’ αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Επόμενη κίνηση η έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης της δόσης (περί των 5,5 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα.
Επίσης αναφέρεται ότι μεταξύ των διατάξεων του Πολυνομοσχεδίου αυτή που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αναστάτωση και αντίδραση δεν είναι άλλη από την ανάγκη να συγκεντρωθεί το 50%+1 προκειμένου να προκηρυχθεί απεργία.

Το πικρό χάπι για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο δημοσίευμα τονίζεται ακόμη ότι ο αριστερός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι βρίσκεται σε σύγχυση, καθώς οι βουλευτές θα ψηφίσουν νέα σκληρά μέτρα.
Όμως η ψήφισή τους θεωρείται απόλυτα βέβαιη, με τον Τσίπρα να τονίζει στους βουλευτές του κόμματός του ότι «αφού καταπιούν το πικρό χάπι» καταφθάνει η έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, με την Ελλάδα να είναι πλέον «αυτόνομη».
Σύμφωνα, όμως, με το γερμανικό περιοδικό αυτό είναι ένα… όνειρο του Τσίπρα και όχι πραγματικότητα.
Μπορεί η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομόλογου να υποχωρεί, αλλά το risk premium παραμένει διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό άλλων χωρών, όπως Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία και ταυτόχρονα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας παραμένει σε επίπεδο «σκουπίδι» (junk).
Ως εκ τούτου η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως ή τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να σταθεί απόλυτα μόνη της στις αγορές.
Ίσως, συνεχίζει το Wiwo, να έχει δίκιο ο Κεντρικός Τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος πρόσφατα τάχθηκε υπέρ μίας «προληπτικής πιστωτικής γραμμής», καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους της χώρας θα είναι χαμηλότερο.
Η άποψη που εξέφρασε ο Στουρνάρας προκάλεσε την οργή της κυβέρνηση.
Άλλωστε ο Τσίπρας επιμένει ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να σταθεί μόνη στα πόδια της.
Άλλωστε η Ελλάδα έχει, ήδη, ψηφίσει «προληπτικά» μέτρα λιτότητας έως το 2022.
Την ίδια ώρα το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή των πιστωτών, με 248 δις. ευρώ να κατέχονται από την Ευρώπη και 13 δις. ευρώ από το ΔΝΤ.
Το πιθανότερο, λοιπόν, καταλήγει το Wiwo είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας τουλάχιστον έως το 2059.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης