Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Το πολυνομοσχέδιο πρέπει να είναι στα χέρια των δανειστών έως 17/01

Τσακαλώτος: Το πολυνομοσχέδιο πρέπει να είναι στα χέρια των δανειστών έως 17/01
Ο επείγον χαρακτήρας του πολυνομοσχεδίου υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία
Το πολυνομοσχέδιο πρέπει να είναι στα χέρια των δανειστών έως την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπερασπιζόμενος τον χαρακτήρα του επείγοντος.
Ο επείγον χαρακτήρας του πολυνομοσχεδίου υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
«Όπως ξέρετε, έχουμε Eurogroup στις 22 Γενάρη κι αν πάτε προς τα πίσω, θα πρέπει οι Θεσμοί το αργότερο Τρίτη - Τετάρτη να το έχουν στα χέρια τους.
Θα έχετε ένα δίκιο βέβαια ότι είναι πολύ μεγάλο και σε άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι πολλοί νόμοι.
Αλλά το θετικό είναι ότι έχουμε 4 συνεδριάσεις και διακοπή του Σαββατοκύριακο ώστε να μπορέσουμε να το συζητήσουμε», εξήγησε ο υπουργός.
«Αποδεχόμαστε τη διαδικασία» ανέφερε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Μαρία Τριανταφύλλου.
«Ξεκινάμε στραβά.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι απαξίωση του Κοινοβουλίου και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Σας ήταν γνωστή και η ημερομηνία του Euroworking και του Eurogroup.
Δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή αυτήν τη διαδικασία» τόνισε ο Χρήστος Δήμας από τη ΝΔ.
«Και αν οι διατάξεις δεν είναι στο 100% προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι σε ποσοστό 95% με 98%» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών και υποστήριξε ότι μεταξύ αυτών είναι διατάξεις όπως εκείνες για τα καζίνο, που έχουν σχέση με την επένδυση στο Ελληνικό.
«Θα περίμενα από εσάς κύριε Δήμα να είστε περισσότερο μετριοπαθής, διότι ήσασταν βουλευτής όταν η κυβέρνησή σας το 2012 πέρασε το νομοσχέδιο με ένα άρθρο σε δύο μόνο συνεδριάσεις, μία στην επιτροπή και μία στην Ολομέλεια και μετά από μια εβδομάδα άλλαξε κιόλας με ΠΝΠ» επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.
«Να θυμηθείτε τη στάση που τηρούσατε εσείς το 2012 ως αντιπολίτευση και να αναλογιστείτε τη στάση που τηρείτε σήμερα και μετά να μιλήσετε για μετριοπάθεια» απάντησε ο κ. Δήμας.
«Προκαλεί εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, και υπογράμμισε ότι επί των προηγούμενων κυβερνήσεων τα νομοσχέδια περνούσαν από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με ένα άρθρο.
Αντίθετα, στην περίπτωση του πολυνομοσχεδίου θα γίνουν όλες οι συνεδριάσεις κανονικά, αλλά θα είναι η μία συνεδρίαση κοντά στην άλλη.
«Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι νομοσχέδιο μόνο με προαπαιτούμενα.
Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι να φέρει διατάξεις από τους κομμωτές και τις μανικιουρίστες μέχρι τις απεργίες.
Υπάρχουν διατάξεις που δεν έχουν καμία σχέση με μνημονιακές υποχρεώσεις.
Προτείνουμε, όπως έχει γίνει και άλλες φορές, να αποσυρθούν οι διατάξεις που δεν χρειάζεται να ψηφιστούν ως την Τρίτη.
Παράλληλα, εφόσον βάζετε όλα αυτά τα ζητήματα, δεν γίνεται να μην έρθουν όλοι οι φορείς που θίγονται από τις ρυθμίσεις αυτές» σημείωσε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
«Δεν μας κάνει εντύπωση η διαδικασία αυτή.
Είναι η γνωστή μνημονιακή διαδικασία, που μόνο ως κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση και μη. Αλλά όλα είναι προαπαιτούμενα που τσακίζουν την εργατική τάξη.
Βεβαίως, πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη που επιδιώκει να τσακίσει το δικαίωμα της απεργίας. Δεν θα τα καταφέρετε όμως» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Με αφοπλιστική ειλικρίνεια και ο ίδιος ο υπουργός παραδέχθηκε ότι πολλά από αυτά θα μπορούσαν να είναι αυτοτελή νομοσχέδια.
Αλλά επίκειται το Eurogroup» τόνισε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
«Η χρονιά δεν μπήκε καλά.
Ό,τι και να σας φέρουνε τα ψηφίζετε, αλλά εμείς παραλάβαμε ένα νομοσχέδιο με 1.533 σελίδες και 400 άρθρα. Σαφέστατα δεν προλαβαίνουμε ούτε απλή ανάγνωση να κάνουμε, πόσο μάλλον να τοποθετηθούμε επί της ουσίας» ανέφερε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.
«Δεν συμφωνούμε με τις διαδικασίες του επείγοντος, καταλαβαίνουμε το θέμα με τις ημερομηνίες, αλλά έχει ολοκληρωθεί το staff level agreement και άρα μπορούσε να έρθει νωρίτερα το νομοσχέδιο. Επίσης, δεν κατανοούμε γιατί περιλαμβάνονται και διατάξεις που δεν έχουν σχέση με την αξιολόγηση.
Είναι ευτελισμός της διαδικασίας. Δεν μπορούμε να τα καταπίνουμε όλα αμάσητα» υποστήριξε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.
«Απορρίπτουμε τη διαδικασία του επείγοντος. Η Βουλή ως το Eurogroup έχει τον χρόνο να το επεξεργαστεί.
Υπάρχει και θέμα συνταγματικότητας, και θέμα καλής νομοθέτησης» επισήμανε ο Γιώργος Γερμενής από τη Χρυσή Αυγή.
Η εισήγηση της κυβέρνησης να προχωρήσει η επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του επείγοντος που προβλέπει και ακρόαση φορέων (σ.σ. θα γίνει στην αυριανή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών) εγκρίθηκε, συνεπώς, κατά πλειοψηφία.
Οι επιτροπές θα κάνουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, αύριο πρωί και απόγευμα, επί του πολυνομοσχεδίου, και οι διατάξεις εισάγονται στην Ολομέλεια την Παρασκευή 12 και τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης