Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση εκπροσώπων ΕΕ – Ιράν για τη στήριξη της πυρηνικής συμφωνίας

Συνάντηση εκπροσώπων ΕΕ – Ιράν για τη στήριξη της πυρηνικής συμφωνίας
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν 
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2017, όπως δήλωσαν οι διπλωμάτες της ΕΕ, σε συνάντηση με το Ιράν, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, που συγκλήθηκε από την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Federica Mogherini.
Η συνάντηση πραγματοποιείται την παραμονή της προθεσμίας για τον αμερικανικό πρόεδρο Donald Trump, που θα ανακοινώσει εάν θα επαναφέρει τις κυρώσεις πετρελαίου που έχουν αρθεί από τη συμφωνία.
Θα παροτρύνουν επίσης το Ιράν να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους διεθνείς επιθεωρητές, ανέφεραν οι διπλωμάτες.
"Στόχος είναι να στείλουμε ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον ότι το Ιράν συμμορφώνεται και ότι είναι καλύτερο να έχουμε την πυρηνική συμφωνία, παρά να απομονώσουμε την Τεχεράνη", δήλωσε ένας διπλωμάτης.
Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας για την ατομική ενέργεια του Ιράν δήλωσε την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2017, ότι η επαναφορά των κυρώσεων από τις ΗΠΑ θα αποτελούσε παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας και πρόσθεσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει την ικανότητα να αυξήσει σημαντικά τον εμπλουτισμό του ουρανίου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας καθώς και ο Ιρανός Mohammad Javad Zarif αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη το πρωί με την Federica Mogherini, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Η απόφαση του Trump να μην αναγνωρίσει ότι η Τεχεράνη πληροί τους όρους του συμφώνου για να σταματήσει η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ήταν εναντίον της Κίνας, της Ρωσίας, της Ευρώπης και των μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Η συνεδρίαση της Πέμπτης στις Βρυξέλλες αποτελεί μέρος της διπλωματίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, πριν από τις προθεσμίες που σχετίζονται με τη συμφωνία που υπολείπεται αυτό το μήνα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για την επαναφορά των κυρώσεων για το πετρέλαιο που έχουν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Ο Trump πρέπει να αποφασίσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου εάν θα συνεχίσει να παραιτείται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν υπό τους όρους του συμφώνου.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, επωφελήθηκαν από το ανανεωμένο εμπόριο με το Ιράν, των οποίων τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου είναι τόσο μεγάλα όσο της Ρωσίας, ενώ η Βρετανία επαναλειτούργησε την πρεσβεία της στην Τεχεράνη μετά τη συμφωνία.
Εάν ο Trump επαναφέρει κυρώσεις στην Τεχεράνη, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις φοβούνται ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει.
Η ΕΕ είναι ανένδοτη ότι η συμφωνία δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης