Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σταθερό το outlook της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού το 2018

tags :
Moody's: Σταθερό το outlook της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού το 2018
Moody's: Σταθερό το outlook της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού το 2018
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του "Sovereigns - Asia Pacific: 2018 outlook stable as upturn in growth balances high leverage", υποστηρίζει ότι το ευνοϊκό αναπτυξιακό περιβάλλον στηρίζει τις σταθερές προοπτικές (outlook) της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της Ασίας-Ειρηνικού (APAC) για τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, αν και η υψηλή μόχλευση παραμένει βασικός πιστωτικός περιορισμός.
Όπως αναφέρει η Moody's η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και τα υψηλά επίπεδα του εμπορίου των χωρών της APAC υποστηρίζει την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών της περιοχής.
Συγκεκριμένα, η Moody's αναμένει ότι οι αναδυόμενες αγορές της APAC θα σημειώσουν ανάπτυξη 6,5% το 2018, τις οικονομίες υψηλού ρίσκου κατά 5,9% και οι ανεπτυγμένες οικονομίες κατά 1,8%.
Η Ινδία και η Κίνα παραμένουν οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην περιοχή.
Η σταδιακή επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα (σταθερό outlook, Α1) και η προσωρινή επιβράδυνση στην Ινδία (σταθερό outlook, Baa2) θα αντισταθμιστούν από τις έντονες τάσεις ανάπτυξης σε άλλες ασιατικές οικονομίες.
Ωστόσο, ο βραδύτερος ρυθμός της διασυνοριακής οικονομικής ολοκλήρωσης θα περιορίσει την ανάπτυξη των οικονομιών σε σύγκριση με τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις σχετίζονται επίσης με το συνεχιζόμενο rebalancing στην Κίνα, η οποία πιθανότατα θα συνεχίσει να περιορίζει τις εισαγωγές της.
Η έκθεση του Moody's υπογραμμίζει ότι οι περισσότερες οικονομίες της APAC έχουν μεγάλη μόχλευση (κρατικό χρεός, εταιρικό χρέος και χρέος νοικοκυριών), αποτέλεσμα πολλών ετών σχετικά αργής αύξησης εσόδων και χαμηλών επιτοκίων.
Επειδή είναι πολύ πιθανό το σενάριο αύξησης των επιτοκίων, το δημόσιο χρέος αποτελεί σημαντικό παράγοντας για τις οικονομπιες υψηλού ρίσκου της περιοχής και την Ιαπωνία (A1, σταθερό outlook).
Ορισμένες οικονομίες - ιδίως αυτές που έχουν λιγότερο ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες και/ή υψηλότερο επίπεδο δολαριοποίησης - ενδέχεται επίσης να έχουν μικρότερο χώρο νομισματικής πολιτικής για να ανταποκριθούν σε μια πιθανή ταχεία αύξηση των επιτοκίων.
Το υψηλό εταιρικό χρέος στην Κίνα και σε ορισμένους κλάδους στην Ινδία, την Ινδονησία και την Κορέα, καθώς και το υψηλό χρέος των νοικοκυριών σε πολλές προηγμένες οικονομίες της APAC, αποτελούν παράγοντες που θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη, να αμβλύνουν την αποτελεσματικότητα των νομισματικών πολιτικών και να αυξήσουν τους ενδεχόμενους κινδύνους από την αύξηση του χρέους.
Ο κίνδυνος εξάπλωσης γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία κατά τη διάρκεια του 2017, που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.
Η Moody's εξακολουθεί να υποθέτει ότι η πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης είναι χαμηλή, αν και με μεγάλο πιστωτικό αντίκτυπο, κυρίως για την Κορέα, αλλά και για το Βιετνάμ (Β1, θετικό outlook) και την Ιαπωνία.
Οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί επίσης να επιβραδύνουν τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων σε ορισμένες οικονομίες, με τη Μαλαισία (Α3, σταθερό outlook), την Καμπότζη (Β2, σταθερό outlook), τα νησιά Φίτζι (σταθερό outlook, Βα3), την Ταϊλάνδη (σταθερό outlook, Baa1) που έχουν βουλευτικές εκλογές και το Πακιστάν και τις Μαλδίβες (Β2, σταθερό outlook) που έχουν προεδρικές εκλογές.
Από τους 24 χώρες που αξιολογεί η Moody's στην περιοχή Ασία-Ειρηνικού, 21 είχαν σταθερό outlook από τον Ιανουάριο του 2018, δύο διατήρησαν θετικό outlook, και η μία αρνητικό outlook.
Το 2017, υπήρξαν περισσότερες θετικές από αρνητικές αξιολογήσεις, μια αντιστροφή από το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης