Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kashkari (Fed): Τέσσερα μέτρα για τη «θωράκιση» του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ

Kashkari (Fed): Τέσσερα μέτρα για τη «θωράκιση» του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ
Προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία αλλά και προστασία των συστημικών τραπεζών από τη Fed Minneapolis
Έκθεση στην οποία καταγράφονται οι τρόποι μέσω των οποίων το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και κυρίως οι επονομαζόμενες «too big to fail» τράπεζες μπορούν να θωρακιστούν έναντι μίας νέας κρίσης, δημοσιοποίησε η Fed Minneapolis.
Όπως, μάλιστα, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της συγκεκριμένης Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Neel Kashkari «με δεδομένη την τρέχουσα ισχυρή κατάσταση στην οικονομία είναι η κατάλληλη στιγμή να ενεργήσουμε ώστε να ενισχύσουμε το χρηματοοικονομικό μας σύστημα.
Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε παλιές τακτικές.
Εάν περιμένουμε να έρθει η επόμενη κρίση προκειμένου να εφαρμόσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, θα είναι πολύ αργά».
Βασική σύσταση της Fed Minneapolis είναι η υιοθέτηση υψηλότερων επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας.
Μάλιστα προστίθεται ότι εάν υιοθετηθούν οι τέσσερις προτάσεις που καταθέτει τότε η πιθανότητα κρατικής διάσωσης των μεγάλων τραπεζών θα μειωθεί στο 67% (σε ορίζοντα 100 ετών) από 84% που είναι σήμερα.

Οι προτάσεις:

Βήμα 1: Δραστική αύξηση του CEE (Κεφάλαιο Κοινών Μετοχών - Common Equity Capital) για τράπεζες με assets η αξία των οποίων ξεπερνά τα 250 δισ. δολάρια: οι μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν το CEE στο 23,5% των assets υψηλού ρίσκου, με το αντίστοιχο επίπεδο μόχλευσης να φθάνει στο 15%.
Με την εφαρμογή αυτού του μέτρου η περίπτωση κρατικής διάσωσης μίας τράπεζας μειώνεται από 67% σε 39%.

Βήμα 2: Ορισμένες μεγάλες τράπεζες να πάψουν –κάτι που θα πράξει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ- να θεωρούνται συστημικές. Εάν δεν συμβεί αυτό τότε θα πρέπει να τους ζητηθεί να αυξήσουν το επίπεδο κάλυψης κεφαλαίων τους στο 38%.
Με αυτόν τον τρόπο η πιθανότητα να δημιουργηθεί μία κρίση –εκ νέου σε ορίζοντα 100 ετών- μειώνεται στο 9%.

Βήμα 3: Επιβολή φόρου στο επονομαζόμενο «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα για τράπεζες με assets αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων: Αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί για τράπεζες αυτού του είδους που δεν θεωρούνται συστημικές.  

Βήμα 4: Μείωση των ελέγχων στις περιφερειακές τράπεζες: Οι περιφερειακές τράπεζες θα πρέπει να είναι περισσότερο «ελεύθερες» και να μην υπόκεινται σε τόσους περιοριστικούς ελέγχους.
Παράλληλα θα πρέπει να μειωθούν οι απαιτήσεις για τον δείκτη Tier 1, ούτως ώστε αυτός να είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με το επίπεδο που έχει επιβληθεί από τη Βασιλεία Ι.
Επιπρόσθετα θα δημιουργηθεί ένα ειδικό μοντέλο για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μίας μικρής, περιφερειακής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης