Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Το Bitcoin μπορεί να καταστεί μελλοντικά μία μορφή χρήματος

tags :
Goldman Sachs: Το Bitcoin μπορεί να καταστεί μελλοντικά μία μορφή χρήματος
Κόντρα στο κλίμα, η Goldman Sachs «πιστεύει» στα κρυπτονομίσματα και, ειδικά, το Bitcoin
Τα ψηφιακά νομίσματα «μπορούν να αποδειχθούν μελλοντικά μία λύση» και όχι ένα πρόβλημα, σχολιάζουν σε έκθεσή τους οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, οι οποίοι εκτιμούν πως το Bitcoin μπορεί να καταστεί μελλοντικά μία κοινή μορφή χρήματος, όπως, π.χ., το δολάριο Η.Π.Α..
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναφέρει ότι «τα χρήματα αποκομίζουν την αξία τους από τη χρησιμότητά τους στη διευκόλυνση των συναλλαγών και στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων.
Το δολάριο Η.Π.Α. εξυπηρετεί και τους δύο παραπάνω σκοπούς σχετικά καλά».
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, το Bitcoin και υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα αντιμετωπίζουν πρακτικά εμπόδια στην υιοθέτησή τους ως μία κοινή μορφή χρήματος, λόγω σημαντικών μειονεκτημάτων, όπως η πολύ υψηλή μεταβλητότητα, «που καθιστά τα κρυπτονομίσματα ως ένα ακατάλληλο υποκατάστατο των χρημάτων».
Παράλληλα, ορισμένα χαρακτηριστικά -όπως η ανωνυμία που εκμεταλλεύονται οι εγκληματίες- της κρυπτογράφησης έχουν μπει στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι φόβοι για καταστολή του κλάδου.
Επιπλέον, υπογραμμίζουν οι αναλυτές, αν και το γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν χωρίς τις κεντρικές τράπεζες μπορεί να τα καταστήσει πολύτιμα, τα καθιστά ευάλωτα στις διακυμάνσεις των τιμών ως αποτέλεσμα της ζήτησης.
«Άρα, θα μπορούσε η Bitcoin να επιτύχει ως μια μορφή χρήματος;
Θεωρητικά, ναι, αν αποδειχθεί χρήσιμο όσον αφορά τη διευκόλυνση των συναλλαγών με χαμηλότερο κόστος ή/και την παροχή καλύτερων αναπροσαρμογών κινδύνου για τα χαρτοφυλάκια.
Στην πράξη, ωστόσο, τα κέρδη αυτά φαίνονται μικρά, τουλάχιστον στις αναπτυγμένες οικονομίες της αγοράς.
Τα έξοδα συναλλαγών είναι σχετικά χαμηλά, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και ο πληθωρισμός των τιμών είναι σε γενικές γραμμές σταθερές, τα πολύτιμα μέταλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και οι κυβερνήσεις θέτουν λίγους περιορισμούς στην κατοχή ξένου νομίσματος ή ξένων περιουσιακών στοιχείων.
Τούτου λεχθέντος, η ευρεία χρήση του δολαρίου εκτός των Η.Π.Α. -και η πλήρης δολαριοποίηση σε ορισμένες χώρες - υποδεικνύει ότι υπάρχει ήδη ζήτηση για ένα διεθνώς αποδεκτό μέσο ανταλλαγής και αποθήκευσης αξίας.

asd

Σε αυτές τις χώρες και τις γωνιές του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπου οι παραδοσιακές υπηρεσίες χρήματος δεν παρέχονται επαρκώς, το Bitcoin (και τα κρυπτονομίσματα γενικότερα) μπορεί να προσφέρει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις», καταλήγει η τράπεζα.



Να υπενθυμιστεί ότι, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτικών τραπεζών απορρίπτει τον κάδο ψηφιακών νομισμάτων και κάνει λόγο για «φούσκα», η Goldman Sachs αναμένεται να προχωρήσει στη δημιουργία πλατφόρμας για τη διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων, στα τέλη του Ιουνίου 2018.
Αν τα παραπάνω πραγματοποιηθούν, η Goldman θα είναι η πρώτη κορυφαία αμερικανική τράπεζα που θα διαθέτει πλατφόρμας διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων.
Η τράπεζα είναι, επίσης, από τις λίγες που εκκαθαρίζουν τα παράγωγα που αφορούν στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του Bitcoin, τα οποία διαπραγματεύονται από την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στις πλατφόρμες της CBOE.

asd
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης