Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τοποθετήσεις στο ΧΑ από εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου; – Ποιες μετοχές επιλέγουν

Τοποθετήσεις στο ΧΑ από εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου; – Ποιες μετοχές επιλέγουν
Η τρομακτική συρρίκνωση του κλάδου αφήνει περιθώρια στους ξένους να καθορίζουν την τύχη της αγοράς – Δύο οι εισηγμένες, επενδύει στο ΧΑ και η δεύτερη
Είναι πλέον γνωστό πως η εγχώρια θεσμική επενδυτική κοινότητα έχει συρρικνωθεί τρομακτικά, αλλά αν επιβεβαιωθεί αυτό που συζητιέται στο εξωτερικό, ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι ξανά στο στόχαστρο και έχουμε εισέλθει σε ανοδικό κύκλο, η έλλειψη εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου αποτελεί αρνητική εξέλιξη.
Πολλά στελέχη της αγοράς έχουν τονίσει στο παρελθόν πως αν είχαμε ισχυρή επενδυτική κοινότητα στο κομμάτι αυτό, το ΧΑ δεν θα ήταν έρμαιο στις αποφάσεις των ξένων και φυσικά δεν θα υπήρχαν οι τόσες ακραίες στρεβλώσεις όταν προσπαθούν είτε να τοποθετηθούν είτε να ρευστοποιήσουν.
Ειδικά σε εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπου οι ξένοι δεν τοποθετούνται, οι εγχώριες εταιρείες επενδύσεων θα μπορούσαν και να προσφέρουν ρευστότητα και υπεραξίες να καταγράψουν αφού οι αποτιμήσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, αποτελεί θετική εξέλιξη πως και η Αιολική Επενδυτική βλέπει θετικότερα το ΧΑ και τοποθετεί έστω τα λιγοστά κεφάλαια που διαθέτει σε ελληνικές μετοχές.
Βάσει του πίνακα επενδύσεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2017, φαίνεται πως η επενδυτική απέκτησε 250 χιλ. μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και αύξησε λίγο τη θέση της στην Alpha Bank στις 45 χιλ. τεμάχια.
Ωστόσο, πούλησε 70 χιλ. τεμάχια που είχε στην Eurobank.
Στο τέλος του τρίτου τριμήνου είχε 6 χιλ. μετοχές της Aegean, 4,5 χιλ. μετοχές της Μυτιληναίος, 3.000 μετοχές της Τιτάν και 8,5 χιλ. μετοχές του ΟΤΕ.
Στο τέλος του έτους είχε εκτός από τις τράπεζες, 5 χιλ. μετοχές του ΟΤΕ, 5 χιλ. μετοχές των ΕΛΠΕ, 5,5 χιλ. μετοχές της Motor Oil, 10 χιλ. τεμάχια της ΑΔΜΗΕ, 5 χιλ. τεμάχια της Τιτάν, 11 χιλ. τεμάχια της Μυτιληναίος, 5 χιλ. τεμάχια της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και 5 χιλ. μετοχές της Aegean.
Η επενδυτική μετά την επιστροφή κεφαλαίου έχει περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα (λιγότερα από 500 χιλ. ευρώ).
Η Alpha Trust Ανδρομέδα αύξησε τη θέση της στην Alpha Bank στις 136 χιλ. τεμάχια, μείωσε στις 575 χιλ. τεμάχια τη θέση της στην Εθνική Τράπεζα και απέκτησε 200 χιλ. μετοχές της Eurobank.
Μείωσε θέση στη Cenergy, διατήρησε τη θέση της στον ΟΛΠ, μείωσε στις 27 χιλ. τεμάχια από 76 χιλ. τεμάχια τη θέση της στην Λύκος, διατήρησε τη θέση της στην Πετρόπουλος και στις Τιτάν, Ελλάκτωρ, Πλαστικά Θράκης, Motor Oil, Σαράντης, ενώ μείωσε θέση σε Καρέλια και Fourlis.
Διατήρησε τη θέση της σε ΕΛΒΕ και Κρητών Άρτος, ενώ αύξησε στις 71 χιλ. τεμάχια τη θέση της στην Κρι-Κρι.
Κράτησε τις μετοχές που είχε στον ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Autohellas, Folli Follie, Μυτιληναίος, Quest, Πλαίσιο, Reds, BriQ, ΕΛΤΕΧ Άνεμος και αύξησε λίγο θέση στην Aegean.
Πήρε θέση με 15 χιλ. τεμάχια στην Grivalia και τοποθετήθηκε στον κλάδο υγείας αγοράζοντας 100 χιλ. τεμάχια στο Υγεία και 150 χιλ. τεμάχια στην ΙΑΣΩ, ενώ πούλησε 5 χιλ. μετοχές της Coca Cola.
Σημειώνεται πως τη μεγαλύτερη υπεραξία στο τέταρτο τρίμηνο την είχε από την Quest, ενώ και για τη συγκεκριμένη εισηγμένη τα ταμειακά διαθέσιμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει είναι περιορισμένα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης