Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με τον συνήθη πόνο ψυχής... «ναι» στο Πολυνομοσχέδιο από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Με τον συνήθη πόνο ψυχής... «ναι» στο Πολυνομοσχέδιο από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ
Παρά τις... αντιρρήσεις εκ μέρους βουλευτών δεν αναμένονται... διαρροές στην ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου
Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρηματολογούσε στην Ρώμη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του ευρωπαικού Νότου, για την ανάγκη μίας πιο κοινωνικής Ευρώπης και για την προστασία του εργασιακού κεκτημένου, η κυβέρνησή στου κατέθετε στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα  προαπαιτούμενα, το οποίος περιστέλει το δικαίωμα της απεργίας, απελευθερώνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και περικόπτει τα οικογενειακά επιδόματα των τρίτεκνων και των πολύτεκνων.  
Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας πάλι, αναμένεται να ψηφίσουν με τον συνήθη πόνο ψυχής... αλλά δίχως απρόοπτα το πολυνομοσχέδιο των 1500 σελίδων που συζητείται από την Τετάρτη το μεσημέρι στις Επιτροπές της Βουλής.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν κατηγορηματικός: «μέχρι την Τρίτη το νομοσχέδιο πρέπει να το έχουν ψηφισμένο στα χέρια τους οι θεσμοί, προκειμένου να ετοιμάσουν την εισήγησή τους για το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου».
Έτσι παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι επελέγη η διαδικασία του επείγοντος για ένα κείμενο 1500 σελίδων με σημαντικότατες διατάξεις, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να εισαχθεί στην ολομέλεια την Παρασκευή για δύο συνεδριάσεις και να ψηφιστεί την Δευτέρα.
Άλλωστε οι θεσμοί καθόρισαν και τις υπόλοιπες προτεραιότητες του νομοσχεδίου που θα ψηφίσουν δακρύζοντας για μία ακόμη φορά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η πιο δύσκολη είναι η αλλαγή του τρόπου κήρυξης απεργίας από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις με πλειοψηφία 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για την οποία διάταξη ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «εμείς δεν θα την επιλέγαμε».
Ο  πρώην συνδικαλιστής, Γιάννης Θεωνάς, δήλωσε ότι «αυτή η διάταξη δεν πρέπει να ψηφιστεί». Το υπουργείο υποχώρησε και στην άλλη κρίσιμη διάταξη που αφορά τους πλειστηριασμούς για χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το υπουργείο Οικονομικών μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι προσπαθούσε να μην είναι στο νομοσχέδιο και να έλθει με τροπολογία ξεχωριστά, αλλά οι θεσμοί το ξεκαθάρισαν ότι δεν γίνεται. Γκρίνια στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί και η αλλαγή υπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων που θα έχει σαν αποτέλεσμα να περικοπούν επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων, αλλά το υπουργείο Οικονομικών στήριξε πλήρως την αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου.
Αντίθετα φαίνεται ότι έχει χωνευτεί το θέμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, για το οποίο λίγες είναι οι φωνές διαμαρτυρίας από τους ίδιους που κάποτες είχαν κάνει σύνθημά τους «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Η αλλαγή είναι ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται ηλεκτρονικά για να αποτραπούν οι εικόνες διαμαρτυρίας στα πρωτοδικεία από τους ακτιβιστές.
Την λογική της κυβέρνησης εξέθεσε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι  «στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνονται περισσότερα θετικά απ’ ότι αρνητικά...Είναι ένα νομοσχέδιο  που δείχνει, όχι μόνο ότι έχουμε αφήγημα για το πως θα βγούμε το 2018 από το Μνημόνιο, αλλά ότι  ήδη έχει αρχίσει να ισορροπούμε ανάμεσα στο τι κάνουμε γιατί είμαστε υποχρεωμένοι και στο τι κάνουμε γιατί τις ανάγκες της ελληνικής  οικονομίας και της κοινωνίας...Και είναι μόνο ένα βήμα, όπως λένε οι Αμερικάνοι, δεν έχετε δει τίποτα ακόμα».
Το ίδιο επιχείρημα έχουν ενστερνιστεί πλήρως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κλείνει η τρίτη αξιολόγηση και εγκρίνεται η δόση του δανείου. Στην συνέχεια ανοίγει η συζήτηση για την ρύθμιση του χρέους που θα οδηγήσει στην αυτοδύναμη έξοδο στις χρηματαγορές, δίχως την στήριξη του επίσημου τομέα τον Αύγουστο του 2018». Αυτό άλλωστε είναι το αφήγημα που αναπαράγουν οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ξεπερνώντας ένιοι εξ αυτών τις όποιες αριστερής ιδεολογικής προέλευσης επιφυλάξεις τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Σύνοδο του ευρωπαικού Νότου

Την αισιοδοξία αυτή εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι, στο περιθώριο της Συνόδου των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου: "Στην Ελλάδα πάμε όλο και καλύτερα. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, στην οικονομία, είναι ιδιαίτερα θετικές", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Φάνηκε και με τα ομόλογα του δημοσίου, που βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και στο εξής οι εξελίξεις θα είναι όλο και καλύτερες».
Ενώ ο κ. Τσίπρας επιμένει σε μία σοσιαλδημοκρατική ρητορεία περί ευρωπαικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, στο πεδίο της εσωτερικής διακυβέρνησης υλοποιεί  κατά γράμμα το νεοφιλελεύθερο μνημόνιο, με την αισιοδοξία ότι θα οδηγήσει στην έξοδο από την ασφυκτική επιτροπεία τον Αύγουστου του 2018.  Στην υπόθεση αυτή έχει οικοδομήσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ποντάροντας για την έξοδο στις χρηματαγορές στην στήριξη του αμερικανικού παράγοντα, με τον οποίο συμπλέει σε όλα τα πεδία εξωτερικής πολιτικής, από την επίλυση του Σκοπιανού μέχρι την στήριξη του Ισραήλ στην αλλαγή πρωτεύουσας.

Σπύρος Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης