Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ θέλει οι πολίτες της να διατηρήσουν το δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία μετά το Brexit

Η ΕΕ θέλει οι πολίτες της να διατηρήσουν το δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία μετά το Brexit
Τα δικαιώματα παραμονής των πολιτών της ΕΕ θα πρέπει να συνεχιστούν μετά το Brexit
Οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πλήρη δικαιώματα διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της διετούς μεταβατικής περιόδου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι από τα 27 κράτη μέλη την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018, σε μια προσπάθεια να ιντριγκάρουν τους υποστηρικτές του Brexit.
Ο περιορισμός της μετανάστευσης ήταν ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι Βρετανοί ψήφισαν το 52% έναντι 48% στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 για να εγκαταλείψουν την ΕΕ, μετά από τη μεγάλη εισροή πολιτών της ΕΕ, ιδίως από φτωχότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Η Βρετανία εξέρχεται επισήμως από την ΕΕ τα μεσάνυχτα της 29ης Μαρτίου 2019, αλλά προετοιμάζεται να διαπραγματευτεί με την ΕΕ τους όρους μιας διετούς μεταβατικής περιόδου μετά την ημερομηνία αυτή, ώστε να περιοριστεί η αναστάτωση που συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Οι πρεσβευτές των άλλων 27 κρατών μελών της ΕΕ, συμφώνησαν με το εκτελεστικό σώμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι τα δικαιώματα παραμονής των πολιτών της ΕΕ θα πρέπει να συνεχιστούν μετά το Brexit, διότι η Βρετανία θα συνεχίσει να δεσμεύεται από όλους τους νόμους της ΕΕ κατά τη μεταβατική φάση.
Μια κοινή έκθεση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο αναφέρει ότι η ημερομηνία λήξης - γνωστή ως "καθορισμένη ημερομηνία" - για την επιλογή των πολιτών της ΕΕ για την κατοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να είναι η 29η Μαρτίου 2019, αλλά έδωσε περιθώρια για "κατάλληλη προσαρμογή".
Οι απεσταλμένοι υποστηρίζουν επίσης ευρέως τη δυνατότητα παράτασης της μεταβατικής περιόδου πέραν των δύο ετών εάν - όπως πολλοί αναμένουν - απαιτείται περισσότερος χρόνος για τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με τη Βρετανία.
Η διαπραγματευτική εντολή για τις συνομιλίες σχετικά με τη μεταβατική περίοδο και μια μελλοντική εμπορική συμφωνία πρόκειται να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης