Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Πως το ΕΣΡ πέταξε εκτός το Mega - Η εγγυητική Βρυώνη που έκοψε η Alpha και έδωσε η Attica και η δέσμευση Μάρη σε Κυριακού

Αποκάλυψη: Πως το ΕΣΡ πέταξε εκτός το Mega - Η εγγυητική Βρυώνη που έκοψε η Alpha και έδωσε η Attica και η δέσμευση Μάρη σε Κυριακού
Αποκαλύψεις σοκ: Πως το ΕΣΡ πέταξε εκτός διαγωνισμού το Mega-Η εγγυητική Βρυώνη που έκοψε η Alpha κι έδωσε η Attica-Η δέσμευση Μάρη σε Κυριακού και τα πράγματα που … άλλαξαν
Σκηνικό δυσοσμίας και άγριου πολιτικοεπιχειρηματικού πολέμου αναδύεται λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Το ΕΣΡ δηλώνει αναρμόδιο προς το παρόν να γνωμοδοτήσει για το αν το Mega μπορεί να εκπέμπει εφόσον ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 106 β κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα διάσωσης του σταθμού.
Ο επιχειρηματίας Φίλιππος Βρυώνης εμφανίζεται στην Alpha Bank να ζητά εγγυητική επιστολή την οποία δεν παίρνει αλλά στη συνέχεια την εξασφαλίζει από την Attica Bank και ο Δ. Μάρης ενώ έχει δεσμευτεί στον Θ. Κυριακού ότι δεν θα κατέβει στο διαγωνισμό τον ενημερώνει στο παρά πέντε ότι άλλαξαν τα πράγματα και θα κατεβάσει υποψηφιότητα.
Χωρίς αμφιβολία το γεγονός ότι ναυάγησε η διάσωση του Mega προκάλεσε σοκ μετά τις ελπίδες που είχαν γεννηθεί το προηγούμενο διάστημα. Στις τράπεζες έφτασε χθες (10/1) αργά το μεσημέρι επιστολή όπου το Mega ενημέρωσε ότι μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότεροι των επτά υποψηφίων δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία καθώς αν το τίμημα για τις άδειες υπερβεί την τιμή εκκίνησης υπάρχει κενό χρηματοδότησης.  
Πριν φτάσει στην συγκεκριμένη κίνηση είχε προηγηθεί πυρετός διεργασιών από τους μετόχους του καναλιού προκειμένου να βρουν λύση και να μην καταρρεύσει ο σταθμός παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι η απάντηση του ΕΣΡ στο ερώτημα αν ο σταθμός θα μπορέσει να λειτουργήσει μέσω της διαδικασίας του άρθρου 106β και έως ότου επικυρωθεί η συνδιαλλαγή ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα ότι με επιχειρηματικά κριτήρια η συμμετοχή στη διαδικασία αποκλείεται.
Την απάντηση του ΕΣΡ φέρνει σήμερα (11/1) στο φως της δημοσιότητας το bankingnews.gr.
Βεβαίως η διακοπή της διαδικασίας συνδιαλλαγής δεν σημαίνει ότι το Mega έχει κλείσει οριστικά.
Και αυτό πρώτον γιατί υπάρχει πιθανότητα να ακυρωθεί ο διαγωνισμός αν γίνει δεκτή η προσφυγή των τηλεοπτικών σταθμών στο ΣτΕ στη δικάσιμο που έχει προσδιοριστεί για την 3η Μαρτίου (χθες απορρίφθηκε η αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής) και δεύτερον δεν αποκλείεται εταιρία συμφερόντων Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη να υποβάλλει αίτηση να λάβει άδεια και στη συνέχεια να υποβάλλει αίτημα συνδιαλλαγής για το Mega χωρίς να δεσμεύεται εκ των προτέρων.
Από την πλευρά των τραπεζών δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση και επικρατεί απογοήτευση μετά την χθεσινή εξέλιξη δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος να απωλέσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Την στιγμή πάντως που το Mega δείχνει να οδηγείται σε κατάρρευση, η εταιρία Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕμε διακριτικό τίτλο E Channel  που ιδρύθηκε στις 2 Ιανουαρίου και έχει κεφάλαιο ύψους 8 εκατ ευρώ ετοιμάζεται να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εμφανίστηκε ο κ. Φίλιππος Βρυώνης στην Alpha Bank ζητώντας την έκδοση εγγυητικής με ισόποσο έμβασμα αλλά η τράπεζα δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο να ελέγξει την ποιότητα των κεφαλαίων και να πραγματοποιήσει τους προβλεπόμενους ελέγχους από τη νομοθεσία για την προέλευση των κεφαλαίων με αποτέλεσμα να μην εκδώσει εγγυητική επιστολή.
Αυτό δεν φαίνεται να ίσχυσε για την Attica bank (η τράπεζα ελέγχεται εμμέσως από την κυβέρνηση μετοχικά μέσω του ΕΦΚΑ που είναι ο μεγαλομέτοχος) η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εξέδωσε εγγυητική επιστολή σε χρόνο ρεκόρ.
Πάντως στην εταιρία ως μέτοχος δεν εμφανίζεται πουθενά μέχρι στιγμής ο Φ. Βρυώνης που ως γνωστόν είναι φορολογικός κάτοικος Αλβανίας. Μέτοχος εμφανίζεται μια εταιρία πιθανώς κυπριακή αγνώστων λοιπών στοιχείων και συμφερόντων και μη ανευρέσιμη προς το παρόν στο Κυπριακό Μητρώο εταιριών η SE.KA. Investmetns ενώ Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τηλεοπτική Ελληνική είναι ο Μάκης Γιομπαζολιάς επί χρόνια κορυφαίο στέλεχος του Epsilon πριν αυτό πουληθεί στον όμιλο Σαββίδη.
Σημειωτέον είναι άγνωστο αν ο κ. Γιομπαζολιάς έχει δηλώσει την εργασία του στον ΕΦΚΑ προκειμένου να προχωρήσει η περικοπή της σύνταξής του όπως προβλέπει η νομοθεσία για τους συνταξιούχους.
Κι ενώ η Ελληνική Τηλεοπτική ετοιμάζεται να μετέχει στην προσπάθεια λήψης τηλεοπτικής άδειας έχοντας μάλιστα λάβει ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΕΦΚΑ την ίδια στιγμή θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο διαγωνισμό θα μετέχει ο κ. Μάρης όπως χθες αποκάλυψε το bankingnews.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες σε συνομιλία που είχε με τον κ. Θοδωρή Κυριακού τον διαβεβαίωνε ότι δεν έχει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό αλλά χθες (10/1) άλλαξε ρότα ισχυριζόμενος πως έχουν αλλάξει τα πράγματα και ότι τελικά θα θέσει εταιρία συμφερόντων του υποψηφιότητα για τις τηλεοπτικές άδειες. Μένει να φανεί που βρίσκεται η αλήθεια με την λήξη της προθεσμίας κατάθεσης αιτήσεων στις 3μμ σήμερα (11/1).




Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης