Με 3 νομικά έωλες υποθέσεις επιχειρούν να στιγματίσουν τους έλληνες τραπεζίτες – Ορόσημο ο Μάρτιος του 2018

Με 3 νομικά έωλες υποθέσεις επιχειρούν να στιγματίσουν τους έλληνες τραπεζίτες – Ορόσημο ο Μάρτιος του 2018
Kαι οι 3 βασικές υποθέσεις που θα απασχολήσουν προσεχώς εκ νέου την επικαιρότητα είναι αστήρικτες και διάτρητες νομικά….
Το περιβάλλον στις τράπεζες και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα καταστεί επικίνδυνα τοξική...και το παράδοξο είναι ότι οι υποθέσεις που θα βρεθούν στο επίκεντρο είναι έωλες
Οι ποινικές διώξεις οι οποίες ίσως τελικώς ασκηθούν - ακόμη είναι ασαφές ελλείψει διακριτών κατηγοριών - δημιουργούν κλίμα υψηλής αβεβαιότητας ενώ λανθασμένα επιχειρείται ο στιγματισμός των τραπεζιτών.
Με βάση ενδείξεις στον Μάρτιο του 2018 αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις από τους αρμόδιους εισαγγελείς για 3 υποθέσεις που εμπλέκονται έλληνες τραπεζίτες.
Ωστόσο και οι 3 βασικές υποθέσεις που θα απασχολήσουν προσεχώς εκ νέου την επικαιρότητα είναι αστήρικτες και διάτρητες νομικά….

1)Είναι αβέβαιο εάν τελικώς ασκηθεί ποινική δίωξη για το πόρισμα της ΤτΕ για πρώην στελέχη της τράπεζας Πειραιώς συνολικά ή μόνο για ένα τμήμα του πορίσματος,  καθώς νομικά είναι έωλο και δεν επιτρέπει στις εισαγγελικές αρχές να βγάλουν…εύκολα συμπεράσματα.
Είναι εντυπωσιακό ότι αναζητείται ακόμη η κατηγορία γιατί δεν τεκμηριώνεται ουσιαστική κατηγορία.
Με μόνο διοικητικά πρόστιμα θα μπορούσε να λήξει η υπόθεση που αφορά πρώην στελέχη της τράπεζας Πειραιώς που συντηρείται με υπαιτιότητα της ΤτΕ.

2)Η υπόθεση των stock options στα στελέχη της Alpha Bank και των αποζημιώσεων που πήραν στελέχη της διοίκησης επίσης.... πάσχει νομικά.
Τα στελέχη «κατηγορούνται» επειδή το ΔΣ έλαβε απόφαση να αποζημιωθούν για τις ζημίες από τα stock options, ωστόσο και αυτή η υπόθεση νομικά έχει πολλές ατέλειες.

3)Η υπόθεση χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από τις τράπεζες.
Το 95% των δανείων αυτών ύψους 284 εκατ είναι μη εξυπηρετούμενα και μόλις 5% να είναι ενήμερα δάνεια.
Τα 284 εκατ που είναι τα δάνεια στα κόμματα έχουν φθάσει στα 420 εκατ ευρώ με τους τόκους υπερημερίας.  
Από τα 284 εκατ τα 240 εκατ είναι καταγγελμένα ωστόσο εάν προσμετρήσουν και οι τόκοι υπερημερίας φθάνουν τα 420 εκατ.
Από αυτά περίπου 17 εκατ θεωρούνται και είναι εξυπηρετούμενα.
Με βάση την δομή των δανείων ανά κόμμα
Η ΝΔ έχει πάρει δάνεια 142 εκατ και εξυπηρετούνται μόλις 5 εκατ τα υπόλοιπα 137 εκατ είναι μη εξυπηρετούμενα.
Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει δάνεια 127 εκατ εκ των οποίων εξυπηρετούμενα είναι τα 8,5 εκατ ευρώ και τα 118 εκατ μη εξυπηρετούμενα.
Το ΚΚΕ έχει λάβει δάνειο 7 εκατ το οποίο μερικώς εξυπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ 8,5 εκατ το οποίο ακόμη εξυπηρετείται.
Με βάση την διάρθρωση των τραπεζών ανά τράπεζα η Εθνική έχει χορηγήσει περίπου 30 εκατ ευρώ με τα περισσότερα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Πειραιώς εμφανίζεται με 248 εκατ προς τα κόμματα αλλά από αυτά τα 220 εκατ προήλθαν από την Αγροτική τράπεζα που εξαγοράστηκε.
Η Αγροτική τράπεζα με βάση τον κανονισμό πιστοδοτήσεων που είχε εγκριθεί από την ΤτΕ ρητά αναφερόταν ότι επιτρέπεται η χρηματοδότηση των κομμάτων.
Για να τεθεί απλά ο κανονισμός πιστοδοτήσεων της Αγροτικής προέβλεπε ρητά την δανειοδότηση των κομμάτων.
Με βάση το ιστορικό πρότυπο τα 2 μεγάλα κόμματα λάμβαναν εκλογικά ποσοστά περί το 80% των ψήφων και πάντα μέσα στα όρια της 4ετίας.
Επί εποχής Λάμπρου στην ΑΤΕ ζήτησε να πάρει τα δάνεια προς τα κόμματα της Εθνικής και έτσι η ΑΤΕ....βρέθηκε με 100 εκατ τα οποία επί θητείας Μηλιάκου έγιναν 200 εκατ ευρώ.
Όμως αξίζει να αναφερθεί ότι είχαν εισπραχθεί 35 εκατ ευρώ και μάλιστα με ομόφωνες αποφάσεις των εγκριτικών οργάνων.
Η Αγροτική χορηγούσε δάνεια στα κόμματα και για τις διαδικασίες που ακολουθούσε δεν είχε ουδέποτε καμία όχληση ή παρατήρηση από την ΤτΕ.
Τα πολιτικά κόμματα ως εγγύηση για τα δάνεια κατέθεταν τις επιχορηγήσεις από το κράτος.
Μάλιστα οι επιχορηγήσεις συνδέονταν με την πορεία του ΑΕΠ και όταν αυξανόταν όπως συνέβη εκείνη την περίοδο αυξάνονταν και οι επιχορηγήσεις.
Η Attica bank χορήγησε στα πολιτικά κόμματα 7,5 εκατ. 5 εκατ στο ΠΑΣΟΚ και 2,5 εκατ στην ΝΔ.
Η Eurobank είχε χορηγήσει περίπου 8,5 εκατ δάνεια στα πολιτικά κόμματα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS