Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην τελική ευθεία για το Σκοπιανό - Αιφνίδια συνάντηση Κοτζιά – Dimitrov (ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ)

Στην τελική ευθεία για το Σκοπιανό - Αιφνίδια συνάντηση Κοτζιά – Dimitrov (ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ)
Στις 17/1 η επόμενη συνάντηση του ειδικού διαπραγματευτή M. Nimitz με τους διαπραγματευτές Ελλάδας – ΠΓΔΜ
(upd) Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από την αιφνίδια συνάντηση που θα έχουν σήμερα Πέμπτη 11/1 ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς με τον Σκοπιανό ομόλογο του, Ν.Dimitrov.
Ενδεικτικό των ραγδαίων εξελίξεων αλλά και της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων είναι πως για τη συνάντηση αυτή, η οποία έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του αντιπροέδρου της ΠΓΔΜ, B. Osmani, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια εξαιρετικά λιτή ανακοίνωση, στην οποία απλά επισημαίνει ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογο του Ν. Dimitrov και ότι οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην ανακοίνωση αυτή δεν αναφέρεται ούτε ο τόπος ούτε η ώρα της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει εντός της ημέρας στη Θεσσαλονίκη με τον Ν. Κοτζιά να παραθέτει γεύμα εργασίας στον Σκοπιανό ομόλογο του.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εξωτερικών με αυτή τη στάση του δεν θέλει στην παρούσα κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα, δεδομένου μάλιστα ότι η συνάντηση αυτή γίνεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη για τις 17/1 συνάντηση στη Νέα Υόρκη που θα έχει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος, M. Nimetz, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Vasko Naumovski.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι εντός του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας ενώ και στο πρόσφατο (στις 8 Ιανουαρίου) υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υπογραμμίσει ότι τις επόμενες ημέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση της λύσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ.


(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 08:06)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης