Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θολή η κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, εμπόδια βλέπουν Merkel - Schulz

Θολή η κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, εμπόδια βλέπουν Merkel - Schulz
Σήμερα (11/1/2018) ολοκληρώνονται οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ CDU/CSU και SPD για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία
Θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, αν και σήμερα (11/1/2018) ολοκληρώνονται οι διερευνητικές επαφές. 
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι τόσο η Angela Merkel (CDU) όσο και ο Martin Schulz (SPD) κάνουν λόγο για «μεγάλα εμπόδια» που πρέπει να ξεπεραστούν.
«Υπάρχουν ακόμα μεγάλα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν πριν τον σχηματισμό του συνασπισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά η Merkel.
Επίσης επεσήμανε «θα κάνουμε ο,τιδήποτε δυνατόν ώστε οι συνομιλίες να τελεσφορήσουν.
Θα είναι είναι μια δύσκολη μέρα».
Ωστόσο, είχαν προηγηθεί δηλώσεις του επικεφαλής του SPD, Martin Schulz, σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα του έχει βρει κοινό έδαφος σε πολλά «πεδία» με τους Συντηρητικούς της Merkel αλλά υπάρχουν ακόμα «μεγάλα εμπόδια» που πρέπει να ξεπεραστούν πριν συμφωνήσουν να συμμετέχουν στον συνασπισμό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το SPD θα συμφωνήσει μόνο είναι σίγουρο ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα ισχυροποιήσει την Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει προτάσεις σχετικά με αυτό κατά τις σημερινές συνομιλίες.
«Την τελευταία ημέρα των διερευνητικών συνομιλιών θα καταστήσουμε σαφές ότι χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για την Ευρώπη.
Θα κάνουμε προτάσεις ως προς το πως θα ανανεωθεί και θα ισχυροποιηθεί η συνοχή στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.
Αύριο Παρασκευή (12/1/2018) ενημερώνονται τα κόμματα για την πορεία των διερευνητικών επαφών και στις 22 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο του SPD.

Γερμανία: Το 56% εκτιμά ότι η Merkel δεν θα ολοκληρώσει τη θητεία της

Το 56% των Γερμανών εκτιμά ότι η καγκελάριος Angela Merkel, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, δεν θα εξαντλήσει την τετραετία και θα παραιτηθεί πριν το τέλος της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, η οποία λήγει το 2021, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Dimap η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.
Διχασμένοι είναι οι Γερμανοί και ως προς το πρόσωπο της ίδιας της καγκελαρίου.
Η εκτίμησή τους γι' αυτήν εξανεμίζεται.
Ένας στους πέντε Γερμανούς (20%) αξιολογεί την ηρεμία και την ψυχραιμία της ως το πιο δυνατό της σημείο.
Το 10% εκτιμά τη διεθνής της παρουσία, το 10% την επιμονή της και την ικανότητά της να επιβάλει την άποψή της.
Εντούτοις, το 23% επικρίνει την έλλειψη αποφασιστικότητας και την τάση της να μεταθέτει τα προβλήματα.
Πολλοί, επίσης, θεωρούν ότι δεν είναι ικανή να ασκεί το αξίωμα της καγκελαρίου, ότι είναι απόμακρη και δεν διαθέτει σχέδιο, όπως επίσης και ότι παραμένει προσκολλημένη στην καρέκλα της και δεν παραδέχεται τα λάθη της.
Διάδοχος, ο οποίος να ξεχωρίζει, δεν υπάρχει πάντως σύμφωνα με την δημοσκόπηση.
Τη μεγαλύτερη δημοτικότητα ως διάδοχος απολαμβάνει ο Thomas de Maiziere, ο υπουργός Εσωτερικών με 37%, έπεται ο επικεφαλής της καγκελαρίας και (μεταβατικός) υπουργός Οικονομικών Peter Atlmaier με 31%, η Ursula von der Leyen, η υπουργός Αμύνας με 28%.
Ακολουθεί η Αnnegret Kramp- Karrenbauer, πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ με 24% και ο Jens Span, ο υφυπουργός Οικονομικών με 16%.
Για τους δύο τελευταίους πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν διαθέτουν την αναγνωρισιμότητα των προαναφερθέντων υπουργών και η δημοσκοπική τους πορεία μπορεί να μεγαλώσει εάν γίνουν ευρύτερα γνωστοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης