Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έξι οι υποψήφιοι καναλάρχες: ΣΚΑΙ, Star, Alpha, Ant1, Ε και Τηλεοπτική Ελληνική - Θα επαναπροκηρυχθεί μία άδεια

Έξι οι υποψήφιοι καναλάρχες: ΣΚΑΙ, Star, Alpha, Ant1, Ε και Τηλεοπτική Ελληνική - Θα επαναπροκηρυχθεί μία άδεια
Σήμερα (11/1/2018) αναμένεται να ανακοινωθεί η λίστα με τους υποψήφιους καναλάρχες
(upd) Στους έξι διαμορφώνονται τελικά οι υποψήφιοι καναλάρχες, οι οποίοι εκδήλωσαν επίσημα σήμερα (11/1/2018) το ενδιαφέρον τους για τις επτά τηλεοπτικές άδειες, καταθέτοντας σχετικούς φακέλους στο ΕΣΡ.
Ο λόγος για τις εξής εταιρείες:
1. Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης. (ΣΚΑΪ)
2. Νέα Τηλεόραση ΑΕ (Star Channel)
3. Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ (Alpha)
4. Antennα TV ΑΕ (ANT1)
5. Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ («E» TV)
6. Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΣΡ, αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Κατά τη διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων στα γραφεία του ΕΣΡ παρόντες θα είναι όλοι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων για μία τηλεοπτική άδεια.
Η αποσφράγιση θα ξεκινήσει με τη σειρά που κατατέθηκαν οι φάκελοι, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν περιθώριο δέκα ημερών για να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις.

«Λουκέτο» σε όποιο κανάλι δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό

Εν τω μεταξύ, βάσει του νόμου, η προθεσμία για τα κανάλια που εκπέμπουν χωρίς άδεια λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου.
Τυπικά, αυτό συνεπάγεται ότι όποιο κανάλι δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει στα τέλη Φεβρουαρίου και μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να διακόψει την εκπομπή του.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι το μόνο κανάλι που δεν κατέθεσε άδεια είναι το Mega, κάτι που σημαίνει ότι το μέλλον του σταθμού είναι στον αέρα, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες μέρες.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, η διακοπή της διαδικασίας συνδιαλλαγής δεν σημαίνει ότι το Mega έχει κλείσει οριστικά. 
Και αυτό πρώτον γιατί υπάρχει πιθανότητα να ακυρωθεί ο διαγωνισμός αν γίνει δεκτή η προσφυγή των τηλεοπτικών σταθμών στο ΣτΕ στη δικάσιμο που έχει προσδιοριστεί για την 3η Μαρτίου (χθες απορρίφθηκε η αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής) και δεύτερον δεν αποκλείεται εταιρία συμφερόντων Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη να υποβάλλει αίτηση να λάβει άδεια και στη συνέχεια να υποβάλλει αίτημα συνδιαλλαγής για το Mega χωρίς να δεσμεύεται εκ των προτέρων.

Η εναπομείνασα άδεια θα επαναπροκηρυχθεί 

Όσον αφορά την εναπομένουσα άδεια, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ενημερώνει πως ο νόμος 4339/2015, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 28 του ν. 4496/2017, προβλέπει ότι: «Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας.
Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία.
Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου.
Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων.
Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο».

Ικανοποίηση Ν. Παππά

Την ικανοποίησή του για τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα και αφορά την έκδοση των νέων τηλεοπτικών αδειών, εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς με επίσημη δήλωσή του.
Όπως υπογράμμισε «ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και φαίνεται ότι είναι θετικές.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει οργανώσει μία διαδικασία άρτια, μία διαδικασία συμπαγή και σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Νομίζω ότι πάρα πολύ γρήγορα θα περάσουμε σε μία φάση, όπου και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο και με τις προοπτικές της αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο θα έχουμε και αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση.
Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις λοιπόν, η τηλεοπτική αγορά, το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα να ξεκινήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον, τα οποία αφορούν και τις καινούργιες τεχνολογικές εξελίξεις.
Νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η εγρήγορση και η ετοιμότητα από τους θεσμικούς παράγοντες και τις ρυθμιστικές αρχές όλα είναι εφικτά».

(Αρχική δημοσίευση, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, ώρα 10:51)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης