Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 το γεωπολιτικό ρίσκο στις αγορές σήμερα

tags :
BlackRock: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 το γεωπολιτικό ρίσκο στις αγορές σήμερα
Ο δείκτης BGRI μετράει το βαθμό ανησυχίας της χρηματοπιστωτικής αγοράς για τον γεωπολιτικό κίνδυνο
Ο αυξανόμενος γεωπολιτικός κίνδυνος δεν είναι αυτόματα άσχημα νέα για τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά, όπως εξηγεί ο Richard Turnill, της BlackRock.
Η οικονομία επεκτείνεται, οι μετοχές βρίσκονται σε νέα υψηλά επίπεδα και οι αγορές φαίνονται ήρεμες.
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σημειώνουν άνοδο, σύμφωνα με τον Δείκτη Γεωπολιτικού Κινδύνου BlackRock (BGRI).
Αλλά αυτό δεν είναι αυτόματα άσχημα νέα για τις αγορές.
Ο δείκτης BGRI μετράει το βαθμό ανησυχίας της χρηματοπιστωτικής αγοράς για τον γεωπολιτικό κίνδυνο.
Παρακολουθεί τη συχνότητα των αναφορών γεωπολιτικού κινδύνου στις εκθέσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των χρηματιστηριακών εκθέσεων, προσαρμόζοντας το κλίμα που αντικατοπτρίζεται.
Ένα θετικό αποτέλεσμα δείχνει ότι οι αγορές φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για τους γεωπολιτικούς κινδύνους σε σχέση με το πρόσφατο ιστορικό, ενώ ένα αρνητικό αποτέλεσμα υποδηλώνει λιγότερη ανησυχία.
Ο δείκτης BGRI βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015 και πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2017, όταν οι αγορές ανησυχούσαν για την εκλογική νίκη του Donald Trump, το γαλλικό εκλογικό αποτέλεσμα και φοβούμενοι τη δυναμική για ένα σκληρό Brexit.



Ο δείκτης εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από το μακροπρόθεσμο ανώτατο όριο του, όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα.
Σύμφωνα με την BlackRock, οι κίνδυνοι όπως η αμερικανική προσέγγιση σχετικά με το παγκόσμιο εμπόριο πρέπει να παρακολουθούνται.
Οι αιφνίδιες γεωπολιτικές διαταραχές τείνουν να βλάπτουν τα περιουσιακά στοιχεία μόνο για λίγο διάστημα εάν το οικονομικό περιβάλλον είναι υγιές, σύμφωνα με την ανάλυση κατά τις κρίσεις από το 1962.
Πολλές από τις πηγές κινδύνου που ανησυχούσαν τις αγορές στις αρχές του περασμένου έτους δεν υλοποιήθηκαν, προκαλώντας πολύ δυνατές επιδόσεις στη χρηματιστηριακή αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης