ΟΠΑΠ Κύπρου: Εγκαλεί τον Γενικό Ελεγκτή για παράνομα στοιχεία - Αιχμές και κατά του Εισαγγελέα Κληρίδη

ΟΠΑΠ Κύπρου: Εγκαλεί τον Γενικό Ελεγκτή για παράνομα στοιχεία - Αιχμές και κατά του Εισαγγελέα Κληρίδη
Η υπόθεση αφορά την έρευνα στα γραφεία του ΟΠΑΠ Κύπρου από το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος
Σε ανοικτή αντιπαράθεση με το γενικό ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη και τον γενικό εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, βρίσκεται ο ΟΠΑΠ (Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου).
Ο ΟΠΑΠ Κύπρου εγκαλεί τον γενικό ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για χρήση στοιχείων που "πιθανώς αποκτήθηκαν παράνομα -και που εκ των υστέρων αποδείχθηκαν και μη επιλήψιμα- για να οδηγήσει σε αστυνομική έρευνα κατά του οργανισμού".
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ Κύπρου κατήγγειλε στην Αστυνομία (για δεύτερη φορά), στην επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στην Κεντρική Τράπεζα ενέργειες του γενικού ελεγκτή και τρίτου προσώπου, που πιθανόν να αποτελούν ποινικά αδικήματα και παραβιάσεις νομοθεσιών για την προστασία προσωπικών δεδομένων, τραπεζικού απορρήτου, αλλά και για πιθανή υποκλοπή και μετάδοση ιδιωτικών επικοινωνιών της εταιρείας.
Ο ΟΠΑΠ Κύπρου αφήνει αιχμές και για τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, καθώς η πρώτη καταγγελία στην Αστυνομία έγινε στις 29/11/2017, αλλά στις 6/12/2017, έξι ημέρες μετά, πληροφορήθηκε ότι η θέση του γενικού εισαγγελέα ήταν ότι, μετά από μελέτη, δεν προκύπτει πως ο γενικός ελεγκτής προέβη στη διάπραξη οποιοδήποτε ποινικού αδικήματος.
Ο ΟΠΑΠ, ωστόσο, επέμεινε στη θέση του για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων και στις 4 Ιανουαρίου υπέβαλε νέα, γραπτή καταγγελία στην Αστυνομία.
Ο οργανισμός δημοσιοποίησε την υπόθεση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με τους δικηγόρους του να κάνουν λόγο για "άδικες και ανυπόστατες κατηγορίες που δέχεται συστηματικά από τον Μάρτιο του 2017".
Σε ό,τι αφορά την ουσία των συναλλαγών ο δικηγόρος του ΟΠΑΠ Κύπρου, Παντελής Χριστοφίδης σημείωσε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ότι τα στοιχεία και οι κατηγορίες "αποδείχθηκαν μη επιλήψιμα με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο ακύρωσε ένταλμα έρευνας με βάση τα εν λόγω δεδομένα".
Στις 14/06/2017, το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος (ΓΔΟΕ) της Αστυνομίας εξέδωσε ένταλμα έρευνας, το οποίο εκτελέστηκε την ίδια ημέρα στα γραφεία του ΟΠΑΠ.
Μετά από λίγες μέρες, ο ΟΠΑΠ, ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματά του, καταχώρισε αίτηση για έκδοση απαγορευτικού εντάλματος. Η εξέταση του αιτήματος οδήγησε στις 8/11/2017 στην ακύρωση του εντάλματος έρευνας, με τον ΟΠΑΠ να διαπιστώνει από το σκεπτικό της απόφασης, ότι "για την αρχική έκδοση του εντάλματος χρησιμοποιήθηκαν τεκμήρια που δεν θα μπορούσαν να αποκτηθούν νόμιμα".
Οι δικηγόροι της εταιρείας κάλεσαν την Αστυνομία, ως ανεξάρτητο θεσμό, να προβεί σε ουσιαστική και εις βάθος διερεύνηση των καταγγελιών του ΟΠΑΠ Κύπρου, με τη συνδρομή των ανεξάρτητων θεσμών της επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Τέλος, ο ΟΠΑΠ επιφυλάσσεται όσον αφορά όλα τα νόμιμα δικαιώματά του για προσφυγή στα αρμόδια σώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία θα συνεχίσει το έργο της και "δεν εκφοβίζεται" ήταν η πρώτη αντίδραση του γενικού ελεγκτή. Επί της ουσίας η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως "ο γενικός ελεγκτής έγινε το 2016 δέκτης καταγγελίας σε σχέση με σοβαρά ποινικά αδικήματα που, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, διέπραξε η ιδιωτική εταιρεία ΟΠΑΠ και ιδιωτικός ελεγκτικός οίκος. Η καταγγελία σχετιζόταν με τη συμφωνία του ΟΠΑΠ με την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, και αφορούσε, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τις εισπράξεις της Δημοκρατίας από τον ΟΠΑΠ".
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι "καμία παραβίαση προσωπικών δεδομένων, καμία άρση ή παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου και φυσικά καμία υποκλοπή ή μετάδοση ιδιωτικών επικοινωνιών της εταιρείας ή οποιουδήποτε προσώπου δεν έγινε από την Ελεγκτική Υπηρεσία".
Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ τονίζει ότι "τα οποιαδήποτε υπονοούμενα περί μη πλήρους και/ή αντικειμενικής διερεύνησης καταγγελιών, απορρίπτονται ως απαράδεκτα και προσβάλλονται άμεσα αρχές και θεσμοί, οι οποίοι θα πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι μακράν από πιέσεις και εκφοβισμούς να επιτελέσουν τα καθήκοντα τα οποία τους έχουν ανατεθεί".
Ο ΟΠΑΠ Κύπρου σε ανακοίνωση τονίζει ότι σέβεται και τιμά τους ανεξάρτητους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχει εκβιάσει ή/και απειλήσει οποιονδήποτε ανεξάρτητο θεσμό, αλλά πρέπει να προστατεύσει το όνομα και την υπόληψή του. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η εταιρεία ΟΠΑΠ "πάντοτε πληρούσε και πληροί όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις της προς το κράτος".

Η υπόθεση

Στις 14/06/2017, το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος (ΓΔΟΕ) της Αστυνομίας εξέδωσε ένταλμα έρευνας, το οποίο εκτελέστηκε την ίδια ημέρα στα γραφεία της ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τον Πολίτη της Κύπρου.
Μετά από λίγες μέρες, η ΟΠΑΠ, ασκώντας τα νόμιμά της δικαιώματα, καταχώρισε αίτηση για έκδοση εντάλματος φύσεως Certiorari.
Η εξέταση του αιτήματος οδήγησε στις 8/11/2017 στην ακύρωση του εντάλματος έρευνας, με την ΟΠΑΠ να διαπιστώνει, από το σκεπτικό της απόφασης, ότι για την αρχική έκδοση του εντάλματος χρησιμοποιήθηκαν τεκμήρια που δεν θα μπορούσαν να αποκτηθούν νόμιμα.
«Στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η σχετική ένορκος δήλωση του ανακριτή αναφερόταν σε καταγγελία την οποία έλαβε το ΓΔΟΕ στις 20/03/2017 από τον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας μέσω του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας για κατ’ ισχυρισμόν «πράξεις ή παραλήψεις, ενέργειες στον ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ, τα οποία χρήζουν διερεύνησης για τυχόν παράβαση της νομοθεσίας και διάπραξη ποινικών αδικημάτων».
Περαιτέρω, τόσο η ένορκος δήλωση του ανακριτή όσο και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σημείωναν την ύπαρξη γραπτής αναφοράς του γενικού ελεγκτή στο ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου απέστελλε συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα, από λογαριασμό που διατηρεί σε κυπριακή τράπεζα, προς συγκεκριμένο άτομο στο εξωτερικό, του οποίου το όνομα, η ηλικία και η τράπεζα, καθώς και η χώρα της τράπεζας αυτής, δόθηκαν από τον γενικό ελεγκτή στην Αστυνομία», εξήγησε ο δικηγόρος Πέτρος Σταύρου (του ομώνυμου γραφείου).
Οι δικηγόροι της εταιρείας κάλεσαν την Αστυνομία, ως ανεξάρτητο θεσμό, να προβεί σε ουσιαστική και εις βάθος διερεύνηση των καταγγελιών της ΟΠΑΠ Κύπρου, με τη συνδρομή των ανεξάρτητων θεσμών της επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Τέλος, η ΟΠΑΠ επιφυλάσσει όλα τα νόμιμά της δικαιώματα για προσφυγή στα αρμόδια σώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απορρίπτουν τις κατηγορίες ελεγκτής - εισαγγελέας

Η Ελεγκτική Υπηρεσία θα συνεχίσει το έργο της και δεν εκφοβίζεται ήταν η πρώτη αντίδραση του γενικού ελεγκτή. Επί της ουσίας η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «ο γενικός ελεγκτής έγινε το 2016 δέκτης καταγγελίας σε σχέση με σοβαρά ποινικά αδικήματα που, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, διέπραξε η ιδιωτική εταιρεία ΟΠΑΠ και ιδιωτικός ελεγκτικός οίκος. Η καταγγελία σχετιζόταν με τη συμφωνία του ΟΠΑΠ με την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, και αφορούσε, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τις εισπράξεις της Δημοκρατίας από τον ΟΠΑΠ».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι «καμία παραβίαση προσωπικών δεδομένων, καμία άρση ή παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου και φυσικά καμία υποκλοπή ή μετάδοση ιδιωτικών επικοινωνιών της εταιρείας ή οποιουδήποτε προσώπου δεν έγινε από την Ελεγκτική Υπηρεσία».
Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ τονίζει ότι «τα οποιαδήποτε υπονοούμενα περί μη πλήρους και/ή αντικειμενικής διερεύνησης καταγγελιών, απορρίπτονται ως απαράδεκτα και προσβάλλονται άμεσα αρχές και θεσμοί, οι οποίοι θα πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι μακράν από πιέσεις και εκφοβισμούς να επιτελέσουν τα καθήκοντα τα οποία τους έχουν ανατεθεί», ανέφερε ο κ. Κληρίδης.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS