Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Η συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά πρέπει να διατηρηθεί σε ισχύ

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Η συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά πρέπει να διατηρηθεί σε ισχύ
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Sigmar Gabriel, κάλεσε τις ΗΠΑ να μην αποχωρήσουν από τη συμφωνία με το Ιράν
Έκκληση προς τις ΗΠΑ να διατηρήσουν σε ισχύ την πυρηνική συμφωνία της Δύσης με το Ιράν απηύθυνε σήμερα (11/1) ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, ενόψει της συνάντησής του με τους ομολόγους του από την ΕΕ και το Ιράν για το σχετικό ζήτημα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Gabriel, οι ΗΠΑ έχουν δίκαιο να ασχολούνται με την ανηυσχία που έχει φέρει η στρατηγική που ακολουθεί το Ιράν στη Μέση Ανατολή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτό το ζήτημα και τη συμφωνία μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης.
«Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα δύο θέματα, τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, και το δύσκολο ρόλο που έχει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «επιθυμούμε να συζητήσουμε με το Ιράν για το ρόλο του στην περιοχή, ο οποίος είναι κάτι περισσότερο από προβληματικός», επικαλούμενος την επιρροή της χώρας στην Υεμένη, τη Συρία και τον Λίβανο.
Στήριξη προς τη συμφωνία της Δύσης με το Ιράν παρείχε και η εκπρόσωπος των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Federica Mogherini, η οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, παρά την κριτική του αμερικανού προέδρου Donald Trump, «η συμφωνία λειτουργεί».
Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Boris Johnson, χαρακτήρισε την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη ως «μία κρίσιμη συμφωνία η οποία κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο».
Σημειώνεται ότι η απόφαση του Trump τον περασμένο Οκτώβριο να μην πιστοποιήσει τη συμμόρφωση του Ιράν με την πυρηνική συμφωνία έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις οι οποίες συμμετέχουν στη σχετική συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης