Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Κίνδυνος «χαμένης δεκαετίας» λόγω Brexit - Θα μπορούσαν να χαθούν 67 δισ. δολ. σε επενδύσεις

Βρετανία: Κίνδυνος «χαμένης δεκαετίας» λόγω Brexit - Θα μπορούσαν να χαθούν 67 δισ. δολ. σε επενδύσεις
Το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια σχεδόν 500.000 θέσεων εργασίας και 50 δισ. λιρών σε επενδύσεις μέχρι το 2030, σύμφωνα με ανάλυση 
Το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια σχεδόν 500.000 θέσεων εργασίας και 50 δισ. λιρών (67 δισ. δολ.) σε επενδύσεις μέχρι το 2030, σύμφωνα με μια ανάλυση που διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος του δημάρχου του Λονδίνου, Sadiq Khan.
Η ανάλυση, που διεξήχθη από την Cambridge Econometrics, μελετά πέντε διαφορετικά σενάρια για το Brexit.
Tα σενάρια αυτά κυμαίνονται από μια σχετικά απρόσκοπτη έξοδο έως μια αποχώρηση βασισμένη στους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) χωρίς μεταβατική συμφωνία, που περιγράφεται από τη μελέτη ως «σκληρό Brexit».
Η έρευνα αναφέρει ότι η οικονομική παραγωγή της Βρετανίας θα μπορούσε να είναι περίπου κατά 3% χαμηλότερη μέχρι το 2030 από ό,τι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμενε εντός της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, ανθρώπων, κεφαλαίων και υπηρεσιών μεταξύ των κρατών - μελών.
Η οικονομική παραγωγή του Λονδίνου πιθανώς θα υποχωρούσε κατά 2%.
Ο δήμαρχος Khan προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να οδεύει προς μία «χαμένη δεκαετία» χαμηλότερης ανάπτυξης και χαμηλότερης απασχόλησης.
Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε έκβαση του Brexit θα έβλαπτε την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και «όσο σκληρότερο είναι το Brexit, τόσο πιο σοβαρή θα είναι η οικονομική ζημία».
Το χειρότερο από τα πέντε σενάρια θα μπορούσε να οδηγήσει σε 482.000 λιγότερες θέσεις εργασίας στη Βρετανία και απώλεια 46,8 δισ. λιρών σε επενδύσεις μέχρι το 2030.
Την ίδια ώρα, ενώ η μελέτη προειδοποιεί για σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία της Βρετανίας σε περίπτωση μιας απότομης εξόδου από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά, το πλήγμα είναι σημαντικά μικρότερο από ό,τι προέβλεπε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας πριν από το δημοψήφισμα.
Η μελέτη του υπουργείου προέβλεπε ότι το λεγόμενο «σκληρό» Brexit θα βύθιζε την οικονομία της Βρετανίας κατά 7,5% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με 3% που προβλέπει η σημερινή έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης