Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενισχύεται το πετρέλαιο ενόψει Ιράν - Στα 63,98 δολ. ανά βαρέλι το αμερικανικό αργό

Ενισχύεται το πετρέλαιο ενόψει Ιράν - Στα 63,98 δολ. ανά βαρέλι το αμερικανικό αργό
Η απόφαση των ΗΠΑ αναφορικά με το αν θα επιβάλλει νέες κυρώσεις στο Ιράν αναμένεται να επηρεάσουν τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης
Ανοδικά κινείται για μία ακόμα ημέρα το πετρέλαιο, μετά την οριακή πτώση που κατέγραψε κατά την έναρξη της ημέρας, καθώς οι ΗΠΑ αναμένεται να αποφασίσουν για το αν θα επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, λόγω της συμφωνίας μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης για τα πυρηνικά.
Ειδικότερα, περί τις 2:17 μ.μ. το Brent ενισχύεται κατά +0,39% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 69,47 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,64% στα 63,98 δολ. ανά βαρέλι.
Η απόφαση του Trump για το αν θα άρει τις κυρώσεις ή αν θα επιβάλλει νέες σε βάρους του Ιράν αναμένεται να επηρεάσει τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές του μαύρου χρυσού.
«Θα είναι πολύ σημαντικό για την αγορά πετρελαίου να δει τι θα συμβεί με το Ιράν, δεδομένου ότι κατά την επιβολή κυρώσεων στο παρελθόν, είχε διακοπεί ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών του», ανέφερε ο αναλυτής της UBS Wealth Management, Giovanni Staunovo.
Μάλιστα, η σχετική εξέλιξη έρχεται λίγες ημέρες μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν, καθώς η οικονομία δεν έχει επωφεληθεί στο βαθμό που αναμενόταν από την άρση των διεθνών κυρώσεων.
Ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρετανίας και Ιράν για το σχετικό ζήτημα , ο αρμόδιος υπουργός της Γερμανίας, Sigmar Gabriel ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν δίκαιο να ασχολούνται με την ανηυσχία που έχει φέρει η στρατηγική που ακολουθεί το Ιράν στη Μέση Ανατολή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτό το ζήτημα και τη συμφωνία μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης.
«Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα δύο θέματα, τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, και το δύσκολο ρόλο που έχει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «επιθυμούμε να συζητήσουμε με το Ιράν για το ρόλο του στην περιοχή, ο οποίος είναι κάτι περισσότερο από προβληματικός», επικαλούμενος την επιρροή της χώρας στην Υεμένη, τη Συρία και τον Λίβανο.
Στήριξη προς τη συμφωνία της Δύσης με το Ιράν παρείχε και η εκπρόσωπος των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Federica Mogherini, η οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, παρά την κριτική του αμερικανού προέδρου Donald Trump, «η συμφωνία λειτουργεί».
Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Boris Johnson, χαρακτήρισε την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη ως «μία κρίσιμη συμφωνία η οποία κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης