Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Guardian: Ιστορικό βήμα του Αλέξη Τσίπρα η άρση της υποχρέωσης της σαρίας

tags :
Guardian: Ιστορικό βήμα του Αλέξη Τσίπρα η άρση της υποχρέωσης της σαρίας
Βάσει του νομοσχεδίου οι οικογενειακές και κληρονομικές διαφορές των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, θα επιλύονται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις του αστικού κώδικα
Σε μια κίνηση που περιγράφεται ως «ιστορικό βήμα» από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέλη της ισχυρής μουσουλμανικής κοινότητας της Ελλάδας, οι οποία αριθμεί 120.000 μέλη, θα μπορούν να προσφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια για οικογενειακές υποθέσεις.
Αυτό αναφέρει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian, με αφορμή την υπερψήφιση του νομοσχεδίου  του υπουργείου Παιδείας που καθιστά μη υποχρεωτική την εφαρμογή της Σαρία στη μουσουλμανική μειονότητα.
Βάσει του νομοσχεδίου οι οικογενειακές και κληρονομικές διαφορές των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, θα επιλύονται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις του αστικού κώδικα.
Θα μπορούν όμως να υπαχθούν στη δικαιοδοσία του μουφτή μόνο κατ’ εξαίρεση και έπειτα από ρητή επιθυμία αμφοτέρων των διαδίκων.
Μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Ελλάδας χαιρέτισαν τη νέα νομοθεσία που θα επιτρέψει στους πολίτες να παρακάμψουν το νόμο της σαρία σε οικογενειακές διαφορές, αλλά αναφέρουν ότι το μέτρο δεν επαρκεί για τη μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου οι Ισλαμιστές νομικοί εξακολουθούν να κυριαρχούν.
Οι ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν εδώ και καιρό ότι οι νόμοι διακρίνονται εις βάρος των γυναικών.
Ωστόσο, οι μουσουλμάνοι βουλευτές δήλωσαν ότι ο νέος νόμος δεν "καταργεί πλήρως" τα δικαστήρια της σαρία.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα και ένα θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω ελευθερία για την κοινότητά μας", ανέφερε ο βουλευτής Mustafa Mustafa στο Guardian.
"Θα ήθελα όμως να καταργηθεί πλήρως. Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει σαρία.
Μέλος του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μουσταφά δήλωσε ότι οι αριστεριστές είχαν εκστρατεία για τον ορισμό από το κράτος του μουφτή.
"Να είναι θρησκευτικοί ηγέτες και όχι νομικοί".
"Αυτό είναι ένα ημίμετρο", δήλωσε ο καθηγητής νομικής Γιάννης Κτιστάκης, μιλώντας από την Κομοτηνή στη Θράκη, όπου κατοικεί κυρίως η μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας.
"Έχουμε μια κατάσταση όπου εξακολουθούν να ισχύουν οι νόμοι που συντάχθηκαν το 1914 ... αυτή η νέα νομοθεσία δεν φθάνει αρκετά, καθώς δίνει ακόμα στους μουσουλμάνους (μουσουλμάνους νομικούς εμπειρογνώμονες) το δικαίωμα να παρέμβουν".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης