Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκκληση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στον Trump να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Έκκληση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στον Trump να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν
Η έκκληση γίνεται υπό το φόβο ότι πιθανές κυρώσεις από πλευράς ΗΠΑ θα αποτελέσει κίνδυνο για τη συμφωνία του Ιράν
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν από τον Donald Trump, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, να υποστηρίξει τη συμφωνία που περιορίζει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, παραμονές της απόφασης για επιβολή κυρώσεων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η έκκληση γίνεται υπό το φόβο ότι πιθανές κυρώσεις από πλευράς ΗΠΑ θα αποτελέσει κίνδυνο για τη συμφωνία, που έχει επικρίνει αμείλικτα ο αμερικανός πρόεδρος.
Θεωρούμενη από τους υποστηρικτές της ως βασικό στοιχείο για να σταματήσει το Ιράν την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, η συμφωνία ανέστειλε οικονομικές κυρώσεις, με αντάλλαγμα για την Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Υπογράφηκε επίσης από την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ απαιτεί από τον αμερικανό πρόεδρο, να πιστοποιεί περιοδικά τη συμμόρφωση του Ιράν και να εκδίδει απαλλαγή, ώστε να επεκτείνεται η άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Η επόμενη προθεσμία είναι την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018.
Σε πλήρη αντίθεση με την άποψη του Trump, ότι το σύμφωνο του 2015 ήταν "η χειρότερη διαπραγμάτευση διαπραγματεύθηκε ποτέ", οι υπουργοί εξωτερικών των τριών χωρών και η κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε αυτό και ότι δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις.
"Είμαστε σύμφωνοι σε αυτή την προσέγγιση, θέλουμε να προστατεύσουμε τη συμφωνία από κάθε πιθανή απόφαση που θα μπορούσε να την υπονομεύσει", δήλωσε ο Sigmar Gabriel της Γερμανίας, παράλληλα με το γάλλο και βρετανό ομόλογό του και την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif .
"Είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε αυτό, για να εμποδίσουμε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε μια εποχή που άλλα μέρη του κόσμου συζητούν πώς να τα αποκτήσουν", δήλωσε ο Gabriel, αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Βόρεια Κορέα στις παρατηρήσεις του.
Η επιλογή του Trump έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την κυβέρνηση του Ιράν, η οποία αντιμετώπισε διαδηλώσεις για τις οικονομικές δυσκολίες και τη διαφθορά, που συνδέονται με την απογοήτευση των νεότερων Ιρανών, ελπίζοντας ότι θα δουν περισσότερα οφέλη από την άρση των κυρώσεων.
Η συνάντηση στις Βρυξέλλες έγινε για να στείλει ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον, πριν ο Trump αποφασίσει εάν θα επιβάλει εκ νέου τις πετρελαϊκές κυρώσεις, που έχουν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Εάν συμβεί αυτό, το Ιράν έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι πλέον δεσμευμένο από το σύμφωνο και θα μπορούσε να επιστρέψει στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου.
Ο Zarif ανέφερε ότι η συνάντηση των Βρυξελλών έδειξε «ισχυρή συναίνεση», ότι το Ιράν συμμορφώνεται με το σύμφωνο, είχε το δικαίωμα να απολαμβάνει τα οικονομικά του οφέλη και ότι «κάθε κίνηση που υπονομεύει τη συμφωνία είναι απαράδεκτη».
"Η Γερμανία, η Γαλλία η Βρετανία και η ΕΕ έχουν πλήρη επίγνωση ότι η συνεχιζόμενη συμμόρφωση του Ιράν εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωση των ΗΠΑ", πρόσθεσε ο Zarif.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης