Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι 6 για τις άδειες που μπορεί να γίνουν λιγότεροι...λόγω Mega, η θέση Τζίγγερ και το παρασκήνιο Μάρη - Καλημέρη

Οι 6 για τις άδειες που μπορεί να γίνουν λιγότεροι...λόγω Mega, η θέση Τζίγγερ και το παρασκήνιο Μάρη - Καλημέρη
Οι έξι υποψήφιοι για τις άδειες που μπορεί να γίνουν λιγότεροι για την… τύχη του Mega, η θέση Τζίγγερ και το παρασκήνιο Μάρη - Καλημέρη
Στα χέρια του ΕΣΡ και πιθανώς και της κυβέρνησης επαφίεται η τύχη του Mega το οποίο είναι άγνωστο αν θα έχει δικαίωμα να εκπέμπει μετά το τέλος Φεβρουαρίου.
Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο καθώς η όποια εξέλιξη σχετίζεται πρώτον με το γεγονός ότι υπάρχει αδιάθετη μια τηλεοπτική άδεια που πρέπει να επαναπροκηρυχθεί, δεύτερον η προσφυγή των τηλεοπτικών σταθμών στο ΣτΕ κατά του διαγωνισμού τρίτον οι προθέσεις των τραπεζών και τέταρτοn οι διαθέσεις των μεγαλομετόχων.
Σε ότι αφορά στην τηλεοπτική άδεια η επαναπροκήρυξή της δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι αν εμφανιστεί ως υποψήφιος το Mega δεν θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα με συνέπεια τη διενέργεια δημοπρασίας που μπορεί να ανεβάσει το τίμημα πάνω από τα 35 εκατ. ευρώ και να ακυρώσει το όποιο επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης.
Η προσφυγή των τηλεοπτικών σταθμών στο ΣτΕ που θα εκδικαστεί στις 3 Μαρτίου 2017 λειτουργεί πιεστικά προς το ΕΣΡ το οποίο αν κατεβάσει το σήμα του Μεγάλου Καναλιού κινδυνεύει με αστικές ευθύνες σε περίπτωση που καταπέσει ο διαγωνισμός.
Οι τράπεζες είναι προφανές ότι θα περιμένουν να διαπιστώσουν τις διαθέσεις  των μετόχων του σταθμού οι οποίες προς το παρόν είναι αδιευκρίνιστες.
Ωστόσο είναι προφανές πως οι μεγαλομέτοχοι ευθέως αποδίδουν τις ευθύνες και στην κυβέρνηση και το ΕΣΡ γιατί η πρώτη απέκλεισε με το νόμο τη συμμετοχή του Mega καθώς δεν επιτρέπεται η συμμετοχή εταιριών υπό αναδιάρθρωση στο διαγωνισμό και το δεύτερο με την τακτική ασάφειας και της μη απάντησης όχι μόνο στο ερώτημα αν μπορεί ο σταθμός να εκπέμπει εφ όσον συμμετείχε στο διαγωνισμό έμμεσα μέσω της διαδικασίας συνδιαλλαγής αλλά και στο ερώτημα αν κρίνεται θεματικός σταθμός του Μεγάλο Κανάλι δεδομένου ότι για πάνω από ένα έτος δεν μεταδίδει δελτία ειδήσεων.
Έν τω μεταξύ σε θρίλερ εξελίχθηκε η συμμετοχή Μάρη στο διαγωνισμό γεγονός που εγείρει ερωτήματα αν και κατά πόσο η κίνηση είχε ως στόχο να αποκλειστεί το Mega ή απλά ο επιχειρηματίας άλλαζε συνεχώς γνώμη μέχρι την τελευταία στιγμή.
Γεγονός είναι πάντως ότι ενώ αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν μετέχει, προχθές (10/1) όπως αποκάλυψε το Bankingnews ανέφερε στο Θοδωρή Κυριακού ότι άλλαξε γνώμη και θα μετάσχει.
Μάλιστα όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές είχε κλείσει συμφωνία με το Τζώνη Καλημέρη προκειμένου να αναλάβει να τρέξει το σταθμό εφ όσον όσον λάμβανε την άδεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβολή έξι αιτήσεων δεν σημαίνει ότι θα λάβουν και οι έξι άδεια καθώς θα πρέπει να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά.
Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό ακυρώθηκε η συμμετοχή του Έψιλον που ανήκε στον κ. Βρυώνη λόγω προβληματικής εγγυητικής.
Και είναι βέβαιο πως με το άνοιγμα των φακέλων των υποψηφιοτήτων θα υπάρξουν ενστάσεις.
Στην περίπτωση που αριθμός των εταιριών μειωθεί κάτω των έξι, είναι προφανές ότι θα δημοπρατηθούν τους επόμενους μήνες δύο άδειες και θα είναι πιο εύκολο το πεδίο για το Mega υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εκπέμπει και εφόσον οι μέτοχοι προχωρήσουν στο μεσοδιάστημα σε εξυγίανση της εταιρίας έχοντας μπροστά τους ως ορίζοντα είτε τη νέα δημοπράτηση είτε την ακύρωση του διαγωνισμού.
Οι προθέσεις των μετόχων είναι άδηλες καθώς σε συνάντηση που είχε χθες (11/1) το μεσημέρι με εκπροσώπους των εργαζομένων του σταθμού ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης επισήμανε πρώτον ότι ο όμιλος δεν έχει σκοπό να έχει υπό τον έλεγχό του δύο τηλεοπτικούς σταθμούς και δεύτερον ότι θα μιλήσει με τον άλλο μέτοχο δηλαδή τον όμιλο Μαρινάκη προκειμένου να αποφασίσουν τι θα κάνουν.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις του προσωπικού σε περίπτωση πτώχευσης ανέφερε ότι πλέον με το νέο νόμο θα έχουν λαμβάνει οι εργαζόμενοι από τις τράπεζες εφόσον αυτές αποφασίσουν να κλείσουν το σταθμό και να προχωρήσουν σε δημοπρασία των περιουσιακών του στοιχείων.

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης