Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στη σφαίρα επιρροής της Κίνας το Πακιστάν - Χάνουν έδαφος οι ΗΠΑ στη γεωπολιτική σκηνή

Στη σφαίρα επιρροής της Κίνας το Πακιστάν - Χάνουν έδαφος οι ΗΠΑ στη γεωπολιτική σκηνή
Στη σφαίρα επιρροής της Κίνας το Πακιστάν - Χάνουν έδαφος οι ΗΠΑ στη γεωπολιτική σκηνή
Μετά τις απειλές των ΗΠΑ ότι θα σταματούσαν τη χρηματική βοήθεια προς το Πακιστάν, η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι θα παρακρατήσει κεφάλαια ύψους 255 εκατ. δολαρίων (πλέον ανέρχονται στα 900 εκατ. δολάρια) οικονομικής βοήθειας προς το Πακιστάν και τώρα απειλεί ότι το ποσό αυτό θα ανέλθει περίπου στα 2 δισ. δολάρια επιπλέον.
"Ελπίζουμε ότι το Πακιστάν θα το δει αυτό ως κίνητρο, όχι ως τιμωρία", δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Khawaja Muhammad Asif είπε σε μια συνέντευξη ότι οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να συμπεριφέρονται ως σύμμαχοι και ως εκ τούτου το Πακιστάν δεν βλέπει της ΗΠΑ ως σύμμαχό του.
Αν μη τι άλλο, η πρόσφατη εχθρική συμπεριφορά της Ουάσιγκτον ώθησε το Πακιστάν στην "αγκαλιά¨ των παραδοσιακών αντιπάλων των ΗΠΑ, της Κίνας και του Ιράν.
Η Κίνα παρέχει από καιρό οικονομική και οικονομική βοήθεια στο Πακιστάν με σχέδια να επεκτείνει την οικονομική εταιρική σχέση τα επόμενα χρόνια.
Η Κίνα έχει ήδη δεσμευτεί να επενδύσει 57 δισ. δολάρια στις υποδομές του Πακιστάν στο πλαίσιο της λεγόμενης πρωτοβουλίας "Belt and Road". Μόλις τον περασμένο μήνα, το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι εξετάζει πρόταση για αντικατάσταση του δολαρίου με το κινεζικό γουάν για το διμερές εμπόριο μεταξύ Πακιστάν και Κίνας.
Μετά τις πρόσφατες επιθέσεις του Trump κατά του Πακιστάν, το Πακιστάν επιβεβαίωσε την αντικατάσταση του δολαρίου με το κινεζικό γουάν.
"Οι κινεζικές επενδύσεις στο Πακιστάν αναμένεται να φθάσουν τα 46 δισ. δολάρια μέχρι το 2030 με τη δημιουργία ενός οικονομικού διαδρόμου μεταξύ Κίνας και Πακιστάν που θα συνδέει το λιμάνι Gwadar στην περιοχή του Βαλουχιστάν στην Αραβική Θάλασσα με το Kashgar στη δυτική Κίνα", δήλωσε ο Harrison Akins, ερευνητής στο Howard Baker Center που επικεντρώνεται στο Πακιστάν και την Κίνα, δήλωσε στο Newsweek.
Στα μέσα του 2017 αναφέρθηκε ότι η Κίνα σκέφτεται να δημιουργήσει τις δικές της ναυτικές βάσεις στο Πακιστάν.
Οι πληροφορίες αυτές άρχισαν να επανεμφανίζονται ξανά την περασμένη εβδομάδα, αν και το Πακιστάν αρνήθηκε έντονα ότι θα δημιουργηθεί μια τέτοια ναυτική βάση (παρόλο που οι Κινέζοι στρατιωτικοί ήταν εκείνοι που εκθέτουν το σχέδιο για την κατασκευή ναυτικής βάσης στο λιμάνι Gwadar στο Βαλουχιστάν).
Είτε είναι είτε όχι αληθινές αυτές οι εκθέσεις, αυτό που γίνεται εμφανές είναι ότι το Πακιστάν θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με την Κίνα τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά, παραιτούμενο από την εξάρτηση από την Ουάσινγκτον.
"Η ιστορία των σχέσεων του Πακιστάν με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει επίσης ότι η πολιτική του Πακιστάν δεν ανταποκρίνεται στην αυστηρότητα, αλλά στην αφοσίωση και στην αξιοπρέπεια", δήλωσε ο Madiha Afzal, αναλυτής του Brookings CNBC.
Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Islamabad, οι ιρανοί και πακιστανοί υπουργοί Άμυνας διεξήγαγαν συνομιλίες για τον ρόλο της Ουάσιγκτον στην περιοχή και ανέφεραν μια αυξανόμενη στρατηγική αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Τεχεράνης και Ισλαμαμπάντ.
Ακόμη και πριν από την απόφαση του Donald Trump να προσπαθήσει μονομερώς να απομονώσει τις δύο χώρες, η διευρυνόμενη σχέση ήταν ήδη σε εξέλιξη - πιθανότατα ο λόγος που η διοίκηση Trump στόχευσε κατά των δύο χωρών.
Αυτή είναι μόνο η αρχή του τέλους του ρόλου των ΗΠΑ ως αδιαμφισβήτητης παγκόσμιας υπερδύναμης.
Οι Asia Times αναφέρουν ότι το Ιράν, η Κίνα και το Πακιστάν πρόκειται να ξεκινήσουν μια "τριμερή σχέση" που θα υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη για περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εφαρμογή μιας τέτοιας οικονομικά βιώσιμης σχέσης θα ήταν στην πραγματικότητα η αυξανόμενη οικονομική δύναμη της Ινδίας, όχι των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία μοιάζει να είναι σε θέση να κάνει λίγα αλλά να τακτοποιήσει, να απειλήσει και να μολύνει τον συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο των προβληματικών κρατών.
Χωρίς δισταγμό, η Τουρκία, μια άλλη χώρα που σφυρηλατεί ισχυρότερους δεσμούς με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, επίσης στρέφεται προς το Ιράν και το Πακιστάν.
Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
"Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ορισμένες χώρες - πρωτίστως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ - πρέπει να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και του Πακιστάν", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Erdogan στους δημοσιογράφους προτού ξεκινήσει προγραμματισμένο ταξίδι στη Γαλλία.
Σε αυτό το στάδιο, τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράν θα μπορούσαν τελικά να ενταχθούν στην κινεζική και ρωσική στρατιωτική συμμαχία γνωστή ως το μπλοκ της Σαγκάης, με το Ιράν να ενισχύει πρόσφατα τους στρατιωτικούς δεσμούς της με την Κίνα.
δεδομένου ότι η Κίνα έχει τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά συμφέροντα που αξίζει να προστατευθεί στο Πακιστάν, αυτή η ανατολική συμμαχία εξαπλώνεται όλο και περισσότερο εις βάρος της Ουάσινγκτον.
Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομεί ουσιαστικά το δικό της στρατό, δεδομένου ότι ο αριθμός των χωρών που αισθάνονται ασφαλείς να βασίζονται στη λεγόμενη παγκόσμια ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Donald Trump ολοένα και μειώνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης