Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιταχύνεται η μυστική διπλωματία για το Σκοπιανό - Σταθερή η κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης...και Εκκλησίας

Επιταχύνεται η μυστική διπλωματία για το Σκοπιανό - Σταθερή η κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης...και Εκκλησίας
«Όχι» στην χρήση του όρου «Μακεδονία» από τον Καμμένο - Επιστολές ανταλλάσσουν Τσίπρας και Ιερώνυμος
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επίλυση του Σκοπιανού, την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ στο θέμα παρεμβαίνει πλέον ανοικτά και η Εκκλησία της Ελλάδος.
Εν κρυπτώ και παραβύστω πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Θεσσαλονίκη η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του των Σκοπίων, Νικολά Δημητρώφ.
Η συνάντηση είναι ενδεικτική της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την επίλυση του ζητήματος κατά τα κελεύσματα του αμερικανικού παράγοντα.
Είχε προηγηθεί, μία ημέρα νωρίτερα, η συνάντση στο υπουργείο Εξωτερικών του κ. Κοτζιά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων και εκπρόσωπο της αλβανικής μειονότητας Μπουγιάρ Οσμάνι.
Σε αυτή την συνάντηση ο κ. Κοτζιάς φέρεται να είπε στον κ. Οσμάνι ότι «εσείς καίγεστε για να υπάρξει επίλυση του ζητήματος, πιέστε την κυβέρνηση  να κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση».
Μία ημέρα αργότερα και ενώ μέχρι τότε ο κ. Δημητρώφ «ήταν εξαφανισμένος», κανονίστηκε η συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά.
Μετά την συνάντηση εκδόθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μία λιτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλοστις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος...».
Εν τω μεταξύ ορίστηκε και η συνάντηση των αντιπροσώπων Ελλάδος και Σκοπίων για τις 17 Ιανουαρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών υπό τον κ. Νίμιτς. Δεν είναι άσχετη η επίσκεψη, την ίδια ημέρα, του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια.
Από τις εξελίξεις τόσο στις συναντήσεις του κ. Κοτζιά, αλλά κυρίως των αντιπροσώπων υπό τον Νίμιτς, θα εξαρτηθεί εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει θετικά στο αίτημα του σκοπιανού ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ για συνάντηση στο περιθώριο του Νταβός στις 21-22 Ιανουραρίου.

Αιχμές μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας

Ενώ όμως η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν έχει δώσει ακόμη έμπρακτα δείγματα καλής θέλησης, στην Ελλάδα η εσωτερική αντιπαράθεση καλά κρατεί.
Η Εκκλησία της Ελλάδος τοποθετήθηκε επί του θέματος, δηλώνοντας ότι είναι ανυποχώρητη η θέση της για μη χρήση του όρου Μακεδονία, ενώ πρόσθεσε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο εθνικό αλλά και εκκλησιαστικό, αφού αφορά την Εκκλησία των Σκοπίων. Πάντως ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, διευκρίνησε ότι είναι κατά των συλαλλητηρίων.
Η κυβέρνηση απάντησε κατ αρχήν με μία επιθετική διαρροή στην οποία σημειώνει ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας. Επειδή έχει ξεπεράσει τα όρια των «αρμοδιοτήτων» της, μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο «όνομα» θέλει η ίδια για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;».
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η επίστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην οποία με κομψότητα διαμηνύει ότι η εξωτερική πολιτική είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο πρωθυπουργός: «...Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς στην άποψη αρχής, ότι στα εθνικά θέματα απαιτείται η πιο πλατιά εθνική ομοψυχία. Και η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες».

Επιμένει ο Καμμένος

Ενώ όμως το Μέγαρο Μαξίμου κινείται σε διαλλακτική γραμμή προς εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, διακριτή στάση κρατά ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ο οποίος μιλώντας χθες στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ επέμεινε: «Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο «Μακεδονία». Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε...Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία, πρόσθεσε χαρακτηριστικά». Σημείωσε ακόμη ότι αν δεν βρεθεί κοινός τόπος στο εσωτερικό της χώρας θα ζητήσει την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Σκληρή γραμμή από ΝΔ

Εν τω μεταξύ σε σκληρή γραμμή κινείται ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στους δύο νομούς της Μακεδονίας, Πιερία και Πέλλα. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι επιμένει στην εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου και διευκρίνησε: «...δεν αναφέρομαι μόνο στο ζήτημα της ονομασίας. Αναφέρομαι στο ζήτημα των χρήσεων της ονομασίας, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Και αναφέρομαι φυσικά και στο ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων των γειτόνων, που προσβάλουν την εθνική υπερηφάνεια, όχι μόνο των Μακεδόνων, αλλά όλων των Ελλήνων.
Και αυτά πρέπει να σταματήσουν αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.. έστρεψε τα πυρά του και κατά της κυβέρνησης ζητώντας «να εημερώσει την Αντιπολίτευση για το μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και να σταματήσει, επιτέλους, να επιδίδεται σε μυστική διπλωματία» και πρόσθεσε: «Ζητώ επίσης από την Κυβέρνηση να σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες. Και να σταματήσει να ταυτίζει ανθρώπους οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων με την άκρα δεξιά».

Σπ. Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης