Στο σφυρί ακίνητα εκδοτών από τις τράπεζες - Η εφορία και το ΙΚΑ περίμεναν στην ουρά για επτά χρόνια

Στο σφυρί ακίνητα εκδοτών από τις τράπεζες - Η εφορία και το ΙΚΑ περίμεναν στην ουρά για επτά χρόνια
Χάνει το σπίτι του στο Ψυχικό ο Γιώργος Κουρής
Έπιασαν το «μαστίγιο» οι τραπεζίτες κατά των παραδοσιακών εκδοτών που για πολλές δεκαετίες διαμόρφωναν το μέλλον της χώρας κα σήμερα ξέπεσαν καθώς η οικονομική κρίση τους παρέσυρε στο διάβα της.
Η Alpha Bank έβαλε στο στόχαστρο τον  πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη και τον περασμένο Νοέμβριο προχώρησε σε διαδικασία πλειστηριασμού μεζονέτας 184 τ.μ. στο Κολωνάκι για οφειλή της συζύγου κα Χριστίνας Τσούτσουρα.
Το ακίνητο κατασχέθηκε για 600.000 ευρώ.
Ο πλειστηριασμός έγινε πέρυσι το Νοέμβριο και θα επαναληφθεί φέτος το Μάιο.
Στην ατζέντα της Alpha Bank είναι και εκδότης της Αυριανής Γιώργος Κουρής που την ερχόμενη Τετάρτη 17 Ιανουαρίου προχωρά σε πλειστηριασμό τριώροφης κατοικίας στο Δήμο Ψυχικού – Φιλοθέης για συνολική οφειλή ύψους 430.000 ευρώ.
Η πρώτη κατάσχεση της τράπεζας έγινε στις 22 Φεβρουαρίου 2017 για το ποσό των 500.000 ευρώ.
Πρόκειται για μία κατοικία που είχε ανεγερθεί το 1954 και ο Γιώργος  Κουρής το απέκτησε το 1985.
Στη συνέχεια το ακίνητο πέρασε στην εταιρεία Drakeland Limitd (Κυπριακών συμφερόντων), και μεταβιβάσθηκε στο γιο του Ανδρέα Κουρή διατηρώντας ο ίδιος την ψιλή κυριότητα.
Να σημειωθεί ότι η κυπριακή εταιρεία εμφανίζετε ως οφειλέτης προς την τράπεζα.
Με βάση το δικαστικό έγγραφο κατάσχεσης και της εκκίνησης της διαδικασίας του πλειστηριασμού από την Alpha Bank  προκύπτει το ακίνητο έχει και άλλες τέσσερις υποθήκες από κρατικούς φορείς.
Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ είχε βάλει υποθήκη στο κτίριο του Γιώργου Κουρή για οφειλή 4.519.949,19 ευρώ από τις 22 Δεκεμβρίου 2010.
Η εφορία ΙΣΤ Αθηνών είχε κάνει κατάσχεση του ακινήτου έναντι οφειλής 1.177.932,49 ευρώ στις 28 Ιουνίου 2011.
Το Κέντρο Μεγάλων Επιχειρήσεων είχε σημειώσει  στο ακίνητο  απαίτηση 98.088,23 ευρώ και πραγματοποιήθηκε στις 8 Απρίλιου 2016.
Το ΚΕΑΟ προχώρησε σε κατάσχεση του ακινήτου έναντι οφειλής 195.622,03 ευρώ στις 10 Ιουνίου 2016.
Το αξιοπερίεργο είναι γιατί οι φορείς τους κράτους η Εφορία και το ΙΚΑ  δεν προχώρησαν σε πλειστηριασμό του ακινήτου από το 2010 και βρέθηκαν στην «ουρά» ως απαίτηση ενώ δεν αξιοποίησαν το χρόνο προς όφελος του Δημοσίου τα τελευταία επτά χρόνια
Στέλεχος εφορίας είπε ότι οι λόγοι εξήγησης ήταν ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έδινε εντολές για πλειστηριασμούς και ενδιάμεσα η πολιτική ηγεσία προχωρούσε σε ρυθμίσεις δίνοντας την ευκαιρία αποπληρωμής της οφειλής.
Ωστόσο το ίδιο στέλεχος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η διαπλοκή να είχε φθάσει μέχρι την αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις των κυβερνήσεων με τον εκδότη Γιώργο Κουρή.
Η συνολική οφειλή του Γιώργου Κουρή προς τις υπηρεσίες του κράτους ανέρχεται σε 5.991.591,94 ευρώ.
Συνολικά για το συγκρότημα θα γίνουν επτά πλειστηριασμοί.
Η τιμή  εκκίνησης είναι 6500 ευρώ και φθάνει έως τις 265.000 για διαμέρισμα του συγκροτήματος συνολικής επιφάνειας  139 τ.μ.
Επίσης περιλαμβάνονται αποθήκες και γκαράζ.
Σε διαδικασία πλειστηριασμού είναι και το συγκρότημα κατοικιών του αείμνηστου Σεραφείμ Φυντανίδη στην Τήνο που είχε περιέλθει στη σύζυγό του και βγαίνει στο σφυρί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Περιλαμβάνει 4 πέτρινες οικίες με πισίνα και μία μονοκατοικία 207 τ.μ  
Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 384.000 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Νίκος Θεοδωρόπουλος

BREAKING NEWS