Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Εγκρίθηκαν νέοι κανονισμοί για την κατάσχεση περιουσίας από εγκληματικές δραστηριότητες

tags :
ΕΕ: Εγκρίθηκαν νέοι κανονισμοί για την κατάσχεση περιουσίας από εγκληματικές δραστηριότητες
Άμεση κατάσχεση περιουσίας από εγκληματική δραστηριότητα προωθεί η ΕΕ
Θα καταστεί ευκολότερο και πιο άμεσο για ένα κράτος μέλος να ζητήσει το πάγωμα ή τη δήμευση περιουσίας από εγκληματικές δραστηριότητες σε άλλο κράτος μέλος, σε σύγκριση με τα ισχύοντα μέτρα της ΕΕ, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ενέκρινε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018.
Το συμφωνηθέν κείμενο εισάγει αυστηρότερες προθεσμίες, καθώς και ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό για την επιτάχυνση της διαδικασίας, ενώ διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του είδους των περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να κατασχεθούν.

Καλύτερες προθεσμίες
Οι βουλευτές του ΕΚ θέλουν τα κράτη μέλη που λαμβάνουν απόφαση παγώματος ή δήμευσης, να υποχρεώνονται να εκτελέσουν την εντολή εντός 20 ημερών, σε αντίθεση με τις 60 ημέρες που πρότεινε η Επιτροπή, ώστε οι εγκληματίες να μην έχουν χρόνο να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Εντούτοις, η προθεσμία μπορεί να αναβληθεί, για παράδειγμα εάν η δήμευση θα έπληττε μια συνεχιζόμενη ποινική έρευνα.

Η αποζημίωση των θυμάτων αποτελεί προτεραιότητα
Τα θύματα θα είναι τα πρώτα που θα αποζημιώνονται κατά τη διανομή των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων.
Σε περιπτώσεις κατάσχεσης αξίας άνω των 10.000 ευρώ, τα χρήματα που παραμένουν μετά την αποζημίωση θα κατανεμηθούν μεταξύ του κράτους έκδοσης και του κράτους εκτέλεσης κατά 70% και 30% αντίστοιχα, όπως συμφώνησαν οι ευρωβουλευτές.
Η εισηγήτρια Nathalie Griesbeck δήλωσε:
"Το έγκλημα δεν πρέπει να πληρώνει και τα χρήματα που προέρχονται από και προς τις εγκληματικές οργανώσεις πρέπει να αποκλειστούν!
Ο κανονισμός που ψηφίστηκε είναι ένα βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης εγκληματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας.
Η επιτροπή υιοθέτησε μια φιλόδοξη θέση, η οποία θα επιταχύνει την κατάσχεση και τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των κρατών μελών με αυστηρές προθεσμίες, οδηγώντας σε μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτόν τον βασικό τομέα.
Η θέση του Κοινοβουλίου προωθεί επίσης την επαναχρησιμοποίηση κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων για κοινωνικούς σκοπούς".

Άμεσα γεγονότα
Ένα δικαστήριο μπορεί να διατάξει να παγώσει λογαριασμούς, σπίτια ή άλλη περιουσία ενός προσώπου που είναι ύποπτο ότι έχει εμπλακεί σε εγκληματικές δραστηριότητες. Μετά από μια δίκη, μπορεί να ακολουθήσει μια διαταγή δήμευσης.
Το πάγωμα και η δήμευση περιουσιών αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για την αποτροπή των επιθέσεων από τρομοκράτες, καθώς και για την παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων άλλων οργανωμένων εγκληματιών.
Ωστόσο, η Europol εκτιμά ότι μόνο το 1,1% (1,2 δισ. ευρώ) όλων των εγκληματικών εσόδων στην ΕΕ έχει κατασχεθεί.
Ο νέος κανονισμός, που προτάθηκε από την Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2016, ως μέρος του σχεδίου δράσης της κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αντικαθιστά δύο νομοθετικές πράξεις και εισάγει μέτρα όπως το διευρυμένο πεδίο αναγνώρισης, επομένως τα κράτη μέλη πρέπει να πραγματοποιούν κατασχέσεις μεταξύ τους:
ακόμη και αν τα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι τα άμεσα προϊόντα του εγκλήματος
ακόμη και αν τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν σε τρίτους
ακόμη και αν δεν υπάρχει καταδίκη, για παράδειγμα εάν ο ύποπτος έχει ξεφύγει

Επόμενα βήματα
Ο κανονισμός εγκρίνεται με 47 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 1 αποχή.
Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν επίσης την εντολή διαπραγμάτευσης με 45 ψήφους υπέρ, 5 ψήφους κατά και καμία αποχή.
Μόλις το επιβεβαιώσει το Κοινοβούλιο στο σύνολό του, οι συνομιλίες με τους υπουργούς της ΕΕ μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως, δεδομένου ότι το Συμβούλιο έχει ήδη υιοθετήσει τη γενική του προσέγγιση για το θέμα αυτό.
Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης