Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επανήλθε δριμύτερη η Wall Street - Νέα ιστορικά υψηλά για το Dow Jones στις 25.573,56 μονάδες

tags :
Επανήλθε δριμύτερη η Wall Street - Νέα ιστορικά υψηλά για το Dow Jones στις 25.573,56 μονάδες
Επανήλθε δριμύτερη η Wall Street - Νέα ιστορικά υψηλά για το Dow Jones στις 25.573,56 μονάδες
Μετά τη χθεσινή (10/1) παροδική –όπως αποδείχθηκε πτώση-  η Wall Street, επέστρεψε σήμερα (11/1) στο γνώριμο ανοδικό της μοτίβο με τους αμερικανικούς δείκτες να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, καθώς μετριάστηκαν οι ανησυχίες για μια διακοπή των αγορών αμερικανικών ομολόγων από την Κίνα, ενώ οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στα τριμηνιαία αποτελέσματα και στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Αναλυτικότερα το Πεκίνο διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τις πληροφορίες που ήθελαν την Κίνα να μειώνει ή να σταματά τις αγορές αμερικανικού κρατικού χρέους.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους Κινέζους αξιωματούχους, οι πληροφορίες αυτές που είδαν το «φως» της δημοσιότητας οφείλονται είτε σε πηγές με εσφαλμένη κρίση είτε σε fake news.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού δημόσιου φορέα εποπτείας της κεφαλαιαγοράς, η κυβέρνηση της Κίνας ρυθμίζει τις αγορές ομολόγων που εκδίδει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών «βάσει των συνθηκών της αγοράς και των επενδυτικών της αναγκών».
Οι πληροφορίες αυτές είχαν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές καθώς τα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ έφτασαν σε υψηλό 10 μηνών ενώ και έπεσε και η τιμή του δολαρίου.
Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διαπραγματεύεται στο 2,45% - 2,55%, από το 2,597% που είχε «αγγίξει» χθες.
Ώθηση στο επενδυτικό κλίμα προσέφεραν και ορισμένα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο του 2017.
Ειδικότερα, η μετοχή της Delta Air Lines άνοιξε με κέρδη 2%, καθώς η αεροπορική εταιρεία ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.
Η KB Home επίσης ανέφερε κέρδη άνω των προβλέψεων, «στέλνοντας» τη μετοχή της κατά 4,7% υψηλότερα.
Οι BlackRock, J.P. Morgan Chase και Wells Fargo όλες αναμένεται να αναφέρουν αποτελέσματα αύριο (12/01).
Σύμφωνα με την S&P Capital IQ, τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση 10,6% για το δ’ τρίμηνο του 2017, ενώ η Thomson Reuters I/B/E/S εκτιμά πως τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση 11,8%, κυρίως χάρη στον ενεργειακό κλάδο.
Αναλυτές και επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα με προσοχή, προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με το πώς οι πρόσφατες αλλαγές στον φορολογικό κώδικα των ΗΠΑ θα επηρεάσουν την κάθε εταιρεία.



Υποχώρηση κατά τέσσερα δισ. δολάρια σημείωσε το έλλειμμα προϋπολογισμού των ΗΠΑ σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο 2017, φθάνοντας στα 23 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Οι δαπάνες σημείωσαν άνοδο κατά δύο δισ. δολάρια στα 349 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά επτά δισ. δολάρια φθάνοντας στα 326 δισ. δολάρια.
Για το δημοσιονομικό έτος 2018 (Μάρτιος 2017 - Φεβρουάριος 2018) το έλλειμμα έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 7%.
Μία ενδεχόμενη αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Βορείου Αμερικής (North American Free Trade Agreement, NAFTA) ίσως συνοδευτεί και μία ραγδαία πτώση για τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές, προειδοποιεί η οικονομολόγος της Liz Ann Sonders, κα Charles Schwab.
Βέβαια, η οικονομολόγος υπογράμμισε -σύμφωνα με το MarketWatch- πως, παρά την ισχυρή θέληση του Προέδρου Donald Trump, η απόσυρση των Η.Π.Α. από τη Συμφωνία δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, καθώς πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Dow Jones



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη S&P 500



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Nasdaq




Οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Νέας Υόρκης βρίσκονται προ μίας ισχυρής βραχυπρόθεσμης πτώσης, προειδοποιεί ο -γνωστός στις Ηνωμένες Πολιτείες- αναλυτής αγορών για την Piper Jaffray, κ. Craig Johnson, επικαλούμενος τη συνεχόμενη άνοδο στην απόδοση των κρατικών αμερικανικών χρεογράφων.
Με αφορμή την πρόσφατη υπέρβαση του 2,50% στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου, ο μέχρι πρότινος «bull» κ. Johnson, σχολιάζει πως «έσπασε μία τάση 31 χρόνων», με αποτέλεσμα το χρεόγραφο να εισέρχεται «στην επικίνδυνη ζώνη του 2,60%-2,70%.
Αυτό θα έχει επιπτώσεις και στις μετοχές».
Ωστόσο, «θα πρόκειται για μία υγιή διόρθωση, η οποία όμως ενδέχεται να φτάσει και το 20%», υπογράμμισε στο MarketWatch.
Το πιθανότερο είναι να υπάρξει μία πτώση μεταξύ 3% και 10%, ώστε να επιστρέψει στον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 50 και 200 συνεδριάσεων.
Να επισημανθεί ότι τον Αύγουστο του 2012, ο κ. Johnson είχε προβλέψει με επιτυχία ενίσχυση του δείκτη S&P 500 στις 2.000 μονάδες, από τις περίπου 1.400 που διαπραγματευόταν τότε.
Τρεις αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2018 συνεχίζουν να αναμένουν οι οικονομολόγοι από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), ενώ η πρώτη αύξηση αναμένεται να αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου 2018, όπως προκύπτει από έρευνα της «The Wall Street Journal».
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από τη «WSJ» αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια τον Μάρτιο και μετά ξανά τον Ιούνιο.
Ειδικότερα, σχεδόν το 93% των οικονομολόγων προέβλεψαν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 20-21 Μαρτίου 2018, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα των οικονομολόγων αναμένουν μια δεύτερη αύξηση τον Ιούνιο.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν συνολικά τρεις αυξήσεις το 2018 και άλλες δύο αυξήσεις το 2019.
Παράλληλα, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ κατά 2,7% και πτώση της ανεργίας το 2018, ενώ εκτιμούν πως η προεδρία του Donald Trump είναι θετική για την ανάπτυξη, τις προσλήψεις και τις αγορές.
Όσον αφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι μέτοχοι και όχι οι εργαζόμενοι θα επωφεληθούν περισσότερο από τις φορολογικές περικοπές.

Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας την μεγαλύτερη άνοδο από το 2011 εμφάνισε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ για το 2017, η οποία έφθασε στο 2,6%, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από την αρμόδια αρχή.
Ο δείκτης τον Δεκέμβριο 2017 σημείωσε πτώση της τάξης του 0,1% σε μηνιαία βάση.
Σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων διαμορφώθηκαν και οι αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας, καθώς έφθασαν στο επίπεδο των 261.000 αιτήσεων.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η ιδιαίτερα θετική επίδραση που έχει στις δαπάνες της η μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις στις ΗΠΑ στο 21% από 35%, οδηγεί τη WalMart στην απόφαση να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου που προσφέρει στους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους.
Μέχρι σήμερα ένας νέος υπάλληλος της μεγαλύτερης αλυσίδας super market παγκοσμίως λάμβανε 10 δολάρια ανά ώρα, ενώ το ποσό αυτό αυξάνεται στα 11 δολάρια με την εφαρμογή της αύξησης να ξεκινά τον Φεβρουάριο 2018.
Η αύξηση αφορά τους υπαλλήλους της εντός ΗΠΑ, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών (υπολογίζονται στο 1,5 εκατ.) θα λάβουν και ένα έξτρα επίδομα, το οποίο μπορεί να φθάσει έως τα 1.000 δολάρια για έναν εργαζόμενου που έχει συμπληρώσει 20ετή θητεία στη WalMart.
Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος η αύξηση του ωρομισθίου θα αυξήσει κατά 300 εκατ. δολάρια τις ετήσιες δαπάνες της, ενώ στο τρέχον α’ τρίμηνο 2018, εξαιτίας της παροχής του έξτρα επιδόματος, θα έχει εφάπαξ δαπάνες 400 εκατ. δολαρίων.
Κατά 3,7% ενισχύθηκε η μετοχή της Delta Air Lines, καθώς η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις δ΄ τριμήνου που υπερέβησαν τις προσδοκίες.
Τα καθαρά κέρδη του τριμήνου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου υποχώρησαν στα 572 εκατ. δολάρια ή 80 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τα 622 εκατ. δολάρια ή 84 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 96 σεντς, υψηλότερα των εκτιμήσεων για 88 σεντς.
Η εταιρεία ανέλαβε έκτακτες χρεώσεις 150 εκατ. δολαρίων στη διάρκεια του τριμήνου ως αποτέλεσμα της νομοθεσίας για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 8% στα 10,25 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 10,13 δισ. δολάρια.

Αναλύσεις

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος εμφανίζεται για τις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης ο αντιπρόεδρος της μονάδας Private Wealth Solutions Group για τη Blackstone, κ. Byron Wien, θεωρώντας ως «αναπόφευκτη» μία διόρθωση μεταξύ 10% και 15% εντός του 2018.
Να σημειωθεί ότι η Blackstone είναι εκ των μεγαλύτερων διαχειριστριών περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, με ενεργητικό περί τα 2 τρισ. δολάρια στα τέλη του πρώτου εξαμήνου 2017.
Μιλώντας στο κανάλι του CNBC, ο μέχρι πρότινος «bull» κ. Wien διαπιστώνει υπερβολική επενδυτική ευφορία στη Wall Street, με τους επενδυτές «να αποκλείουν πλέον οποιαδήποτε αλλαγή στο κλίμα».
«Είμαστε ευάλωτοι σε μια διόρθωση.
Η αγορά πρέπει να βιώσει κάποια διόρθωση, καθώς πλέον διαπιστώνονται υπερβολές, οπότε αναμένω ότι αυτό θα συμβεί σίγουρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο έμπειρος επενδυτής εκτιμά πως ότι οι αγορές θα ανακάμψουν γρήγορα από το επικείμενο σοκ.
«Το 2018 θα τελειώσει σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι ξεκίνησε, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Τα θεμελιώδη βασικά στοιχεία παραμένουν ισχυρά», υποστήριξε, παραθέτοντας την πρόβλεψη πως ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 θα κλείσει το έτος ενισχυμένος κατά 9%.
Επισημαίνεται ότι, για το περασμένο έτος, ο βιομηχανικός Dow Jones Industrial Average, o S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq, ενισχύθηκαν συνολικά κατά 26%, 20% και 29,6%, αντίστοιχα.
Η πορεία του δείκτη μεταβλητότητας VIX έχει προβληματίσει το σύνολο των αναλυτών, καθώς ξεκίνησε να «βυθίζεται» σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα από το γ’ τρίμηνο του 2017 και παραμένει σε αυτή την πορεία ακόμη και σήμερα.
Αυτό, όμως, που παρακολουθούν περισσότερο οι τεχνικοί αναλυτές, όπως Rocky Fishman της Goldman Sachs είναι η αύξηση στις short θέσεις των επενδυτών στα «αντίστροφα» επενδυτικά προϊόντα του VIX (Invesrse VIX Exchange Trading Products).
Όπως σημειώνει ο Fishman «αυτό είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει στην ιστορία των τελευταίων οκτώ ετών του VIX» και ίσως οι επενδυτές θα έπρεπε να αρχίσουν να ανησυχούν ιδιαίτερα.
Για ποιο λόγο;
Οι αναλυτές, τόσο της Goldman όσο και άλλων χρηματοπιστωτικών ομίλων, φοβούνται ότι η αύξηση των παραπάνω θέσεων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις κινήσεις που θα πραγματοποιήσει τόσο ο ίδιος ο VIΧ όσο και τα προθεσμιακά του συμβόλαια.
Ταυτόχρονα ο Fishman τονίζει ότι στις short θέσεις στα ETPs του VIX κατά τη διάρκεια του 2017 υπήρξαν ουσιαστικά εκροές κεφαλαίων, παρά τις υψηλές αποδόσεις που προσέφεραν, καθώς οι επενδυτές φρόντισαν να προχωρήσουν σε κατοχύρωση κερδών.
Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει – με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια- είναι ότι όλο το «φάσμα» των επενδυτών, τόσο οι ιδιώτες επενδυτές όσο και τα hedge funds έχουν αυξήσει να σορτάρουν (είτε άμεσα, είτε έμμεσα) τον δείκτη μεταβλητότητας VIX και μάλιστα με διαθέσεις που δεν έχουν καταγραφεί στο παρελθόν.
Οποιαδήποτε αντιστροφή των τάσεων στις αγορές και εξαιτίας της παραπάνω επενδυτικής τακτικής μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε καταστροφή, τονίζουν όχι μόνο ο Fishman αλλά και πολλοί ακόμη αναλυτές.
Σύμφωνα με τον Marko Kolanovic της JPMorgan σε περίπτωση που η απόλυτη τιμή του VIΧ αυξηθεί έστω και πέντε μονάδες, αυτό θα οδηγήσει σε καταστροφικές απώλειες όσους έχουν επιλέξει να σορτάρουν τον δείκτη.
Ο Fisherman προχωρά ακόμη παραπέρα και εξηγεί ότι μία αύξηση έστω και κατά τρεις μονάδες του VIX θα αναγκάσουν αρκετούς επενδυτές να καλύψουν συμβόλαια 110 εκατ. δολαρίων.
Μία τέτοια κίνηση θα είναι κολοσσιαία και θα επηρεάσει και την απόλυτη τιμή του δείκτη αλλά και το σύνολο της αγοράς.
«Καθώς οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να ισορροπήσουν τις θέσεις τους, σε μία συνεδρίαση οι κινήσεις στα VIX ETP, μπορούν να οδηγήσουν σε sell off τον δείκτη S&P 500.
Μία ακόμη επιπλοκή από την πτωτική πορεία του VIX έγκειται στο γεγονός ότι όσο η μεταβλητότητα υποχωρεί τόσο οι επενδυτές προχωρούν σε πωλήσεις προκειμένου να διατηρήσουν τα κέρδη τους.
Οι πωλήσεις οδηγούν τον δείκτη ακόμη χαμηλότερα, δημιουργώντας παράλληλα την ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχει υψηλό ρίσκο στις αγορές αυτή την στιγμή.
Όμως αυτό στο οποίο δεν μπορούν να απαντήσουν οι αναλυτές είναι ποιος θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης ο οποίος μπορεί να αντιστρέψει τις τάσεις στον VIX, ο δείκτης να προχωρήσει σε τροχιά ανάκαμψης και φυσικά η υπόλοιπη αγορά να καταρρεύσει.
Το 2018 θα είναι πιο δύσκολη χρονιά για τις αμερικανικές μετοχές από το 2017, εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics.
Όπως τονίζουν, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Federal Reserve δεν θα βοηθήσει την αμερικανική κεφαλαιαγορά.
Οι προσδοκίες για την κερδοφορία ενισχύθηκαν το 2017 λόγω:
Της προοπτικής μιας μεγάλης μείωσης στην εταιρική φορολογία, η οποία πέρασε τελικά από το Κογκρέσο, της ισχυρής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία και της υποτίμησης του δολαρίου.
Οι παραπάνω λόγοι θα «ξεθωριάσουν» το 2018, σύμφωνα με την ανάλυση της Capital Economics.
Το μεγάλο ράλι των τελευταίων μηνών οδήγησε τον δείκτη - βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 στις 2.750 μονάδες.
Ως εκ τούτου και παρά τις δυσκολίες για το 2018,  η Capital Economics αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα τέλη του 2018 στις 2.600 μονάδες από 2.500 προηγουμένως και στις 2.300 για τα τέλη του 2019 από 2.150 μονάδες που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης