Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H κυβέρνηση βρήκε προσωρινή λύση για την ΕΒΖ - Εξόφληση και όχι προκαταβολή θέλουν οι τευτλοπαραγωγοί

tags :
H κυβέρνηση βρήκε προσωρινή λύση για την ΕΒΖ - Εξόφληση και όχι προκαταβολή θέλουν οι τευτλοπαραγωγοί
H κυβέρνηση βρήκε προσωρινή λύση για την ΕΒΖ - Εξόφληση και όχι προκαταβολή θέλουν οι τευτλοπαραγωγοί
Λύση προκειμένου να πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί οι οποίοι παραμένουν στρατοπεδευμένοι στα γραφεία της ΕΒΖ, αναζητήθηκε χτες σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών.
Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και του διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε η εκταμίευση του ποσού των 4 εκατ. ευρώ, το οποίο προέρχεται από κέρδη προηγουμένων ετών των θυγατρικών της Σερβίας, το οποίο θα εγκριθεί άμεσα από τα μέλη του δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς.
Έτσι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η ΕΒΖ θα έχει καταθέσει στους λογαριασμούς των παραγωγών τεύτλων 4 εκατ. από τα 10,2 εκατομμύρια ευρώ, που καθαρά τους οφείλονται για τη σοδειά του 2017.
Άγνωστο είναι τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 6 εκατ. ευρώ που οφέιλονται στους τευτλοπαραγωγούς καθώς σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, για να καλυφθεί αυτή η υποχρέωση με δάνειο της Πειραιώς, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μειωθεί η συνολική δανειακή έκθεση της ΕΒΖ ή διαφορετικά, να εξασφαλισθούν από πωλήσεις ζάχαρης.
Στο μεταξύ, στην Εισαγγελία Σερρών προσέφυγε αντιπροσωπεία των 450 τευτλοπαραγωγών της περιοχής, προκειμένου να ενημερωθούν για τον πιο συμφέροντα τρόπο να αντιδράσουν, ώστε να πληρωθούν για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν στην ΕΒΖ το 2017, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών του νομού, Χρήστος Βαρούτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισαγγελέας κάλεσε μπροστά τους μέλος της διοίκησης της ΕΒΖ, το οποίο και την ενημέρωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα λάβουν ένα πρώτο «σεβαστό», ποσό. Τονίζεται ότι οι 450 Σερραίοι τευτλοπαραγωγοί, έχουν να λαμβάνειν συνολικά 2 εκατ. ευρώ, για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν το 2017.

Προγραμματίζουν σήμερα (12/1) κατάληψη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη του ζαχαρουργείου της Ορεστιάδας, προγραμματίζουν για σήμερα Παρασκευή η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».
Σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία επισημαίνει:
«Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου "Η ΕΝΟΤΗΤΑ" θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την αγανάκτηση των τευτλοπαραγωγών του νομού μας, που παραμένουν απλήρωτοι για τη σοδειά που παρέδωσαν στο ζαχαρουργείο Ορεστιάδας τον Οκτώβρη του 2017.
Υποσχέθηκαν στους τευτλοπαραγωγούς ότι θα κάνουν "γλυκά" Χριστούγεννα, αλλά δυστυχώς για άλλη μια χρονιά, αντί για την έγκαιρη εξόφλησή τους, εισέπραξαν την κοροϊδία.
Δυστυχώς, η απληρωσιά σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεσάζοντες, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής, είναι πια ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου "Η ΕΝΟΤΗΤΑ" καλεί τους τευτλοπαραγωγούς της περιοχής μας, που με το μόχθο τους κρατούν σε λειτουργία το ζαχαρουργείο και παραμένουν απλήρωτοι, να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές και να αντιδράσουν δυναμικά, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και την κατάληψη του ζαχαρουργείου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Γενάρη 2018 και ώρα 10.00 π.μ., με αίτημα την άμεση πληρωμή των τευτλοπαραγωγών και τη διασφάλιση των αγροτών που τα τεύτλα παραμένουν ασυγκόμιστα στα χωράφια τους».

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης