Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Ολομέλεια της Βουλής εν μέσω αντιδράσεων το πολυνομοσχέδιο – Τη Δευτέρα 15/1 η ψηφοφορία

tags :
Στην Ολομέλεια της Βουλής εν μέσω αντιδράσεων το πολυνομοσχέδιο – Τη Δευτέρα 15/1 η ψηφοφορία
Δεδομένη και χωρίς διαρροές θεωρείται από την κυβέρνηση η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου
Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων και έντονων πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων εισάγεται σήμερα Παρασκευή 12/1 στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα για την γ’ αξιολόγηση.
Η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο θα αρχίσει να συζητείται στην Ολομέλεια από τις 10:00 το πρωί ενώ η διαδικασία θα κορυφωθεί την ερχόμενη Δευτέρα 15/1 με την ψηφοφορία.
Χθες, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο υπό την ονομασία «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις» στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.
Το νομοσχέδιο που αποτελείται από 1.500 σελίδες και 400 άρθρα και διατάξεις ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων από φαρμακεία, δημιουργία καζίνο, πτωχεύσεις εταιριών, αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών μέχρι την προκήρυξη απεργιών – ζήτημα που έχει εντείνει την αντιπαράθεση κυβέρνησης με ΚΚΕ και κοινωνικούς φορείς -, τα οικογενειακά επιδόματα και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Πάντως, από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι παρά τις όποιες ενστάσεις π.χ. στο θέμα της προκήρυξης των απεργιών, δεν πρόκειται να υπάρξει η οποιαδήποτε ρωγμή στη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας και οι 153 βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ του πολυνομοσχεδίου στην ψηφοφορία της ερχόμενης Δευτέρας 15/1.
Στις συζητήσεις ωστόσο στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τα συνδικάτα.
O Δημ. Καραγεωργόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, και αναφερόμενος στη διάταξη για τις απεργίες επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι «απόλυτα συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το τρίτο μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του» ενώ όπως είπε προχωρά σε αντισυνταγματικό περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος στα επιχειρησιακά πρωτοβάθμια σωματεία.
«Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να σταθεί στη λογική.
Διαγκωνίζονται ποια από τις δύο θα φέρει τη χειρότερη διάταξη», είπε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.
Από την πλευρά του ο Ι.Παϊδας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ότι η ρύθμιση που προωθείται με το πολυνομοσχέδιο για την απαρτία στην κήρυξη απεργίας στα επιχειρησιακά πρωτοβάθμια σωματεία δεν λαμβάνει υπόψη τη διάρθρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων και ισοδυναμεί με κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος.
«Είναι αδιανόητο ένα πρωτοβάθμιο σωματείο να μην μπορεί να πάρει απόφαση για απεργία, αλλά να μπαίνει η δαμόκλειος σπάθη του 50+1 των οικονομικά ενήμερων εργαζομένων», είπε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και τόνισε ότι είναι αδιανόητο σήμερα ένα κόμμα με ποσοστό 30%-33%, δηλαδή με το 1/3 του ελληνικού λαού, να μπορεί να κυβερνά τη χώρα και συλλήβδην να απορρίπτονται τα πρωτοβάθμια σωματεία που είναι ο πυρήνας και η καρδιά των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης