Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Χαιρόμαστε για το ΧΑ και ακολουθούμε αλλά με προσοχή…

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Χαιρόμαστε για το ΧΑ και ακολουθούμε αλλά με προσοχή…
Το θετικό momentum που δημιούργησε το swap των Ελληνικών ομολόγων αλλά και η θετική συγκυρία στις παγκόσμιες χρηματαγορές αποτέλεσαν την καύσιμη ύλη για υψηλότερες αποτιμήσεις
Η νέα χρονιά συνεχίζει απτόητη την ανοδική κίνηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τόσο σε επίπεδο δεικτών όσο και σε  επιμέρους μετοχές.
Το θετικό momentum που δημιούργησε το swap των Ελληνικών ομολόγων αλλά και η θετική συγκυρία στις παγκόσμιες χρηματαγορές αποτέλεσαν την καύσιμη ύλη για υψηλότερες αποτιμήσεις.
Οι εγχώριοι πανηγυρισμοί στον μικρόκοσμο μας, για την εντυπωσιακή επιτοκιακή αποκλιμάκωση των Ελληνικών κρατικών τίτλων, σε όλες τις σειρές (σε επίπεδα προ του 2012), σωστά αξιολογήθηκε από τους συμμετέχοντες στην Χρηματιστηριακή αγορά ως ένα θετικό γεγονός.
Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε τις ιδιαιτερότητες του χρέους, όταν το 80% είναι διακρατικό και μη διαπραγματεύσιμο και από το υπόλοιπο 20% περίπου 6-8 δισ. ευρώ είναι πλήρως εμπορεύσιμο, κάνοντας την ζωή όσων έχουν αναλάβει το promo για τις νέες εκδόσεις αρκετά εύκολη αν αναλογιστούμε και τις υψηλές προμήθειες που πληρώνουμε για την επιτυχία…
Tα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, συντηρούν την αισιοδοξία για καλύτερα αποτελέσματα και στην πραγματική οικονομία.  
Ο ενθουσιασμός συνεχίζει να διαχέεται στους συμμετέχοντες στην Αγορά, με εναλλαγές  από τις εταιρείες της Μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην Μεσαία, την Μικρή και τον τραπεζικό κλάδο που και σήμερα πρωτοστάτησε στην άνοδο.
Τεχνικά αρκετές εταιρείες έχουν φτάσει σε κρίσιμα  επίπεδα αντιστάσεων, προσπαθώντας να τα διασπάσουν, αν δεν τα έχουν ήδη διασπάσει (πχ ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΝΕΜΟΣ, ΒΙΟ κλπ).
Διάσπαση των επιπέδων αυτών ανοίγουν στόχους για αρκετά υψηλότερα επίπεδα ή δημιουργούν στηρίξεις σε μία διορθωτική κίνηση.
Παρόλα αυτά οι αποτιμήσεις αρκετών εταιρειών δεν μπορούν χαρακτηριστούν πλέον φθηνές ή ευκαιρίες, ως αναφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους, ενώ για τον τραπεζικό κλάδο έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι αν και μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη το 2018, έχει μπροστά του σημαντικά θέματα  και προκλήσεις να αντιμετωπίσει.
Κάποια από αυτά αφορούν χειρισμούς εσωτερικούς, όπως επιτάχυνση διαχείρισης NPL’s, πώληση περιουσιακών στοιχείων, μείωση λειτουργικού κόστους, Παραγωγή κερδών.  
Όμως υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που θα επηρεάσουν την εικόνα τους, όπως τα Stress Tests αλλά και οι κανόνες που αυτά θα γίνουν (ΕΚΤ).
Όμως η πολιτική και οικονομική σταθερότητα (Εσωτερικά & Παγκόσμια,) που θα επιτρέψει την μείωση του επιτοκιακού κόστους , την αύξηση της καταθετικής βάσης και την αποφυγή νέων ανά κεφαλαιοποιήσεων στο προσεχές μέλλον, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες..
Τεχνικά η αγορά φλερτάρει με την προσπάθεια προσέγγισης των 850-860 μον. του Γενικού Δείκτη και των 2185-2203 και 2230 μον. του FTSE25.
Μικρή διόρθωση μέχρι τις 810-785 και 770 μον. για τον ΓΔ και τις 2100-2055-2030 μον. για τον FTSE25 ,με στόχο την συγκέντρωση δυνάμεων και την επιβεβαίωση των πρόσφατων επιπέδων διάσπασης τιμών σε πολλούς τίτλους, είναι επιθυμητή και υγιής σε μία αγορά που δεν έχει αποφορτιστεί από την πρόσφατη μεγάλη άνοδο.
Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη, ότι η παγκόσμια οικονομία βιώνει μια συγχρονισμένη βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών, με ικανοποιητική ανάπτυξη, μειούμενους  Δείκτες Ανεργίας, αυξημένους δείκτες Οικονομικού κλίματος και άνοδο (σε νέα υψηλά ή συντήρηση σε προηγούμενα υψηλά )των χρηματαγορών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Από την άλλη, η τεράστια  ροή χρήματος (QE των προηγούμενων ετών ) από τις Μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων κρατών, οδήγησε σε μείωση των επιτοκίων, ενίσχυση της ζήτησης και των επενδύσεων μέσω χρηματιστηριακών  και ομολογιακών αγορών, αλλά μετά βίας κατάφερε να διατηρεί τον πληθωρισμό στο επιθυμητό  εύρος μεταξύ +1,5% έως – 2,5%).  
Αυτό οδήγησε στην εκτίναξη των Ισολογισμών των Κεντρικών Τραπεζών σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Παράλληλα εκτόξευσε το  Συνολικό Χρέος  Κρατών και Ιδιωτών πάνω από 233 τρις $, ενώ μόνο το 2017 η αύξηση ανήλθε σε 16 τρις $ και 318% επί του Παγκόσμιου ΑΕΠ, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το 2016 λόγω της μεγαλύτερης ανάκαμψης , με αποτέλεσμα « Όλοι να χρωστούν σε Όλους».
Η παροχή ρευστότητας  από τις Κεντρικές τράπεζες  με τα προγράμματα QE όμως επηρέασε  κυρίως τις ομολογιακές εκδόσεις της Ευρώπης και της Αμερικής τόσο στο εταιρικό όσο και το κρατικό χρέος , μειώνοντας τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα ,παρά την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά και τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι υποτιμολογείται ο κίνδυνος σε κρατικό αλλά και σε εταιρικό επίπεδο.
Όμως όλα τα Party, όσο και επιτυχημένα να είναι, κάποτε τελειώνουν και οι καταχρήσεις έχουν και σοβαρές παρενέργειες.
Το ίδιο συμβαίνει και στις οικονομίες.
Και το μακροχρόνιο  party των χαμηλών επιτοκίων, κάπου εδώ δείχνει να τελειώνει.
Το γεγονός ότι δημιουργούνται μακροχρόνιοι σχηματισμοί αναστροφής στα επιτόκια δανεισμού θα πρέπει να μας προβληματίζει, αναλογιζόμενοι μάλιστα ότι το Αμερικάνικό έχει κάνει διάσπαση σχηματισμού 20-ετίας , το γερμανικό σχεδόν 10-ετίας και το Ιαπωνικό αρχίζει και αυτό να παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά.
Αναλογιζόμενοι τα ανωτέρω, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να ακολουθούμε την τάση στο Ελληνικό χρηματιστήριο  εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία, να μην παρασυρόμαστε από το συναίσθημα, να ακολουθούμε τις στρατηγικές που έχουμε επιλέξει, αλλά να μη ξεχνάμε ότι «Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό το οικονομικό σύμπαν»…
 
*Ο Λουκάς Παπαϊωάννου είναι οικονομολόγος και στέλεχος της Fast Finance AEΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης