Τζανακόπουλος: Επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Τζανακόπουλος: Επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Δεν θα σταθεί εμπόδιο ο Καμμένος, έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών είπε ο κ.Τζανακόπουλος
Διαβεβαιώσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε περίπτωση που διατηρηθούν αλυτρωτικές επιδιώξεις από τη γείτονα χώρα παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως η κυβέρνηση επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση επί μιας πιθανής λύσης.
«Έχουν ξεκινήσει εντατικές διαπραγματεύσεις με τους γείτονές μας, η στάση της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ σαφής ως προς τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.
Επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση επί μιας πιθανής λύσης και ακριβώς στη βάση αυτή της κοινοβουλευτικής και πολιτικής συναίνεσης θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα 25 χρόνια» είπε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 ο κ.Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς για τη στάση των ΑΝΕΛ και του Π.Καμμένου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «ο κ. Καμμένος έχει πει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών και έχει πει ότι δεν πρόκειται να σταθεί σε καμία περίπτωση εμπόδιο, εφόσον υπάρξει ακριβώς αυτή η ευρύτερη πολιτική συναίνεση που επιδιώκουμε».
«Και ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός έχουν πει πως η θέση είναι σύνθετη ονομασία erga omnes, που θα ισχύει έναντι όλων και θα χρησιμοποιείται και από τους γείτονες στο εσωτερικό τους, δηλαδή θα υπάρξει και αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας για να μπορέσουμε να βρεθούμε σε πεδίο λύσης.
Η κυβέρνηση εγγυάται ότι θα υπάρξει λύση αν και μόνο αν υπάρχει και σαφής δέσμευση εκ μέρους των γειτόνων μας ότι θα αφήσουν πίσω κάθε αλυτρωτική και κάθε υπερεθνικιστική τοποθέτηση, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τη μεριά τους στο παρελθόν είτε στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης είτε στο πλαίσιο της οικοδόμησης μιας εθνικής συνείδησης.
Δεν μπορούν αυτά να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά [...].
Είναι η ελληνική κυβέρνηση, που εγγυάται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει λύση σε περίπτωση που διατηρηθούν αλυτρωτικές επιδιώξεις από την πλευρά των γειτόνων μας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ερωτηθείς για την ανησυχία που εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το εκκλησιαστικό κομμάτι, με την επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός απάντησε στην επιστολή του αρχιεπισκόπου και είπε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη το ζήτημα που θέτει η ελληνική Εκκλησία, θα το χειριστεί με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα και ευαισθησία.
«Από εκεί και πέρα όμως η διαπραγμάτευση με τη γείτονα για το θέμα της ονομασίας είναι μια διαπραγμάτευση την οποία υλοποιεί και στην προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS