Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλά 4 μηνών υποχώρησε το αμερικανικό δολάριο - Απώλειες -0,76% έναντι του ευρώ

Σε χαμηλά 4 μηνών υποχώρησε το αμερικανικό δολάριο - Απώλειες -0,76% έναντι του ευρώ
Οι επενδυτές στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στα στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο του 2017
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών υποχώρησε σήμερα Παρασκευή (12/1) το αμερικανικό δολάριο έναντι των υπολοίπων σημαντικών νομισμάτων, λόγω των απογοητευτικών οικονομικών στοιχεία που δημοσιεύθηκαν κατά τη χθεσινή (11/1) ημέρα.
Ειδικότερα, περί τις 12:11 μ.μ. ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος μετρά την ισχύ του έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων, υποχωρεί κατά -0,55% με την τιμή του να διαμορφώνεται στις, 91,16 μονάδες, τη χαμηλότερη τιμή του από τις 20 Σεπτεμβρίου του 2017.
Χθες, το δολάριο δέχθηκε πιέσεις μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στις 261 χιλ. την τελευταία εβδομάδα, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 246 χιλ. αιτήσεις.
Παράλληλα, ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Δεκέμβριο του 2017 υποχώρησε κατά -0,1% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας την πρώτη του πτώση μετά από σχεδόν ενάμισι χρόνο, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά +0,2%.
Η ανακοίνωση της επίτευξης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία «εκτόξευσε» το ευρώ στο +0,76% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,212 δολ. ενώ άνοδο έναντι του δολαρίου καταγράφει και η στερλίνα, η οποία διαπραγματεύεται στο +0,54% και τα 1.3611 δολ.
Παρά την αρχική ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του γεν Ιαπωνίας, το αμερικανικό νόμισμα επέστεψε σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του -0,13% στα 111,13 γεν.
Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με τις ΗΠΑ για το 2017 άσκησε επίσης πιέσεις στο δολάριο, καθώς ξεπέρασε τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν το 2015.
Ειδικότερα, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 275,8 δισ. δολ. έναντι 250,7 δισ. δολ. το 2016, ξεπερνώντας παράλληλα σε μεγάλο βαθμό το πλεόνασμα 260,8 δισ. δολ. το 2015.
Μάλιστα, τα παραπάνω στοιχεία ήρθαν παρά το γεγονός ότι το συνολικό πλεόνασμα της χώρας υποχώρησε κατά -17% σε ετήσια βάση το 2017, στα 422,5 δισ. δολ. αυξάνοντας το μερίδιο των ΗΠΑ στο πελόνασμα στο 65% έναντι 49% το προηγούμενο έτος.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η διοίκηση Trump εξετάζει την επιβολή ορισμένων περιορισμών στο εμπόριό της με την Κίνα, γεγονός που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου, με το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου να κάνει λόγο για πρακτικές προστατευτισμού από πλευράς Ουάσινγκτον.
Πλέον, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στα στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο του 2017, και τα οποία θα δημοσιευθούν αργότερα εντός της ημέρας, με τα αποτελέσματα να αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του δολαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης