Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου για το Brexit

Politico: Η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου για το Brexit
Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν συζήτησαν το ενδεχόμενο να υπάρξει μεταβατική περίοδος του Brexit για περισσότερα από δύο χρόνια μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ
Το ενδεχόμενο να παραταθεί περαιτέρω η μεταβατική περίοδος του Brexit πέραν του 2020 εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επεκτείνοντας την προθεσμία που έθεσε ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Michel Barnier, τον Δεκέμβριο του 2017.
Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της ΕΕ συζήτησαν την περασμένη Τετάρτη (10/1) το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος, χωρίς κάτι τέτοιο να αποκλείεται από την πευρά της Κομισιόν.
Μάλιστα, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν να συμπεριληφθεί η δυνατότητα επέκτασης στο κείμενο των κατευθυντήριων γραμμών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο να δηλώνει ότι κάτι τέτοιο θα στείλει λάθος μήνυμα.
Κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο, η βρετανίδα πρωθυπουργος, Theresa May, ζήτησε από την ΕΕ μία μεταβατική περίοδο διάρκειας δύο ετών, κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να καταβάλλει τις ετήσιες πληρωμές στο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο Barnier τόνισε ότι το λογικό θα ήταν η μεταβατική περίοδος να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, καθώς αυτή θα είναι η τελευταία ημέρα του τρέχοντος επταετούς προϋπολογισμού.
Ωστότο, ορισμένα μέλη της Κομισιόν επεσήμαναν ότι η επέκταση της περιόδου θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση, καθώς θα συμπίπτει με τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που ξεκινά το 2021.
Παρά τις σχετικά σενάρια, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί κοινή γραμμή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να παραμείνει συμμπορφωμένο με το δίκαιο της ΕΕ και να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου.
«Εάν υπάρξει επέκταση της περιόδου η οποία συμπίπτει με τον νέο προϋπολογισμό, το Λονδίνο θα πρέπει να τον καταβάλλει», ανέφερε ένας εκ των διπλωματών που βρέθηκε στη συνάντηση.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν δεν έχει ορίσει ακόμα μία προθεσμία για την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν κατά το πρώτο σκέλος των συζητήσεων για το Brexit, και τα οποία αφορούσαν τη διευθέτηση των χρηματοοικονομικών ζητημάτων, τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών και τα σύνορα της Ιρλανδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης