Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου θα εμφανίσουν σημαντικά κέρδη τα επόμενα 2 χρόνια

MarketWatch: Οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου θα εμφανίσουν σημαντικά κέρδη τα επόμενα 2 χρόνια
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σταθερή ανάκαμψη στα κέρδη των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών θα πραγματοποιηθεί ακόμα και αν οι τιμές του πετρελαίου δεν αυξηθούν περαιτέρω
Οι πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες ενισχύονται από την άνοδο στην τιμή του αργού πετρελαίου, βρίσκονται καθ' οδόν στο να καταγράψουν σημαντικά κέρδη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι οι υπομονετικοί επενδυτές θα μπορέσουν τελικά να βγάλουν ξανά χρήματα μέσα από έναν κλάδο ο οποίος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα.
Το «πάγωμα» στο ράλι των τιμών του πετρελαίου κατά το 2017 είχε αρνητική επίδραση στις ενεργειακές μετοχές, ωστόσο αυτό που πολλοί επενδυτές ίσως να μην αντιλαμβάνονται είναι ότι οι μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες επέστρεψαν στην κερδοφορία.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει την ιστορία των επενδυτών οι οποίοι αναζητούσαν γρήγορο κέρδος από την άνοδο του πετρελαίου το 2017.



Εάν περιοριστούμε στο 2017, η αγορά δεν έδειξε να έχει πίστη στις πετρελαϊκές εταιρείες, παρά την ετήσια άνοδο της τάξεως του +12,5% που κατέγραψε η τιμή του αργού πετρελαίου το προηγούμενο έτος.
Παρά τη σημαντική αυτή άνοδο του εμπορεύματος, ο ενεργειακός τομέας του S&P 500 υποχώρησε κατά -3,9% την ίδια στιγμή που ο ερύτερος δείκτης κατέγραψε ετήσια άνοδο της τάξεως του +19,4%.
Από τις 32 ενεργειακές εταιρείες του S&P 500, οι 24 σημείωσαν ζημίες ανά μετοχή το 2016, έναντι μόλις 7 που σημείωσαν κέρδη, ενώ μία εταιρεία δεν παρουσίασε μεταβολή στα αποτελέσματά της.
Με τα 3/4 των αντίστοιχων στοιχείων για το 2017 να είναι διαθέσιμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι 19 από τις 25 εταιρείες που δεν σημείωσαν κέρδη το 2016 θα επιστρέψουν σε θετικό έδαφος για το σύνολο του 2017.
Ως εκ τούτου, τα νέα είναι καλά, καθώς η μέση τιμή του αμερικανικού αργού για το 2017 ανήλθε στα 50,80 δολ. ανά βαρέλι, και 26 από τις 32 ενεργειακές εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να εμφανίσουν κερδοφορία.
Με το αργό να διαπραγματεύεται γύρω στ 6ς δολ. ανά βαρέλι, ενδέχεται να προκαλεί έκπληξη ότι ο μέσος στόχος των αναλυτών για το 2018 ανέρχεται στα 57,40 δολ. ανά βαρέλι, και ο στόχος για το 2019 στα 59,87 δολ. ανά βαρέλι.
Ακόμα όμως και με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, οι αναλυτές αναμένουν τεράστιες βελτιώσεις στα κέρδη της βιομηχανίας το 2018 και το 2019.
Μάλιστα, οι αναλυτές αναμένουν μία σταθερή ανάκαμψη στα κέρδη των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών, ακόμα και αν οι τιμές του πετρελαίου δεν αυξηθούν περαιτέρω, γεγονός που έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό των επενδυτών.
Ο ενεργειακός τομέας του S&P 500 έχει αυξηθεί κατά +4,5% τις πρώτες 8 ημέρες του Ιανουαρίου, πίσω μόνο από τον τομέα της τεχνολογίας και των πληροφοριών, ο οποίος ενισχύθκε κατά +4,6%.
Αναφορικά με τις κερδοφόρες εταιρείες πετρελαίου, ο δείκτης τιμών-κερδών εξακολουθεί να παραμένει υψηλός, καθώς τα κέρδη της βιομηχανίας έχουν υποβαθμιστεί.
Εφόσον λοιπόν αναμένετε οι τιμές του πετρελαίου να παραμείνουν σταθερές ή να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να εξετάσετε τις μετοχές των εταιρειών οι οποίες αναμένεται να εμφανίσουν μεγαλύτερη αύξηση στα κέρδη τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης