Κατατέθηκε η τροπολογία για τους e - πλειστηριασμούς για χρέη στο Δημόσιο - Ξεκινούν στις 1/5/18 - Επιβεβαίωση BN

Κατατέθηκε η τροπολογία για τους e - πλειστηριασμούς για χρέη στο Δημόσιο - Ξεκινούν στις 1/5/18 - Επιβεβαίωση BN
Κατατέθηκε η τροπολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο - Σε εφαρμογή από 1 Μάιου 2018
Κατατέθηκε η τροπολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και όπως αναφέρει από την 1η Μαίου 2018 οι πλειστηριασμοί που θα γίνονται για χρέη προς το Δημόσιο θα εκτελούνται μόνο ηλεκτρονικά.
Να σημειωθεί πως στο πολυνομοσχέδιο ορίζεται η 21η Φεβρουαρίου 2018 ως την ημερομηνία που θα διεξάγονται ηλεκτρονικά όλοι οι πλειστηριασμοί για οφειλές προς τράπεζες, ιδιώτες κ.τλ.
Παράλληλα ορίζεται ότι οι πλειστηριασμοί διενεργούνται αδαπάνως για το Δημόσιο με ηλεκτρονικά μέσα από πιστοποιημένο για το σκοπό αυτό υπάλληλο του πλειστηριασμού, ενώ επίσης προβλέπονται μεγαλύτερες προθεσμίες για την κοινοποίηση στον οφειλέτη του προγράμματος πλειστηριασμού, την αποστολή στον συμβολαιογράφο των σχετικών εγγράφων, την αναγγελία του επισπεύδοντος Δημοσίου γα άλλα χρέη στον οφεθλέτη προς αυτό κλπ.
Με την τροπολογία καθορίζεται το ελάχιστο περιεχόμενο της περίληψης του προγράμματος πλειστηριασμού το οποίο δημοσιεύεται αδαπάνως για το Δημόσιο με επιμέλεια δικαστικού επιμελητή στην ιστοσελίδα δημοσιευμάτων πλειστηριασμών.
Τροποποιείται το άρθρο 61 σχετικά με την κατάταξη του Δημοσίου σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης κινητού ή ακίνητου κατά οφειλέτη του, σύμφωνα με τα οριζόμενα άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ή του πτωχευτικού κώδικα.
Αυξάνεται ο χρόνος κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού κινητών πραγμάτων σε σαράντα ημέρες πριν τον πλειστηριασμό, από τρεις ημέρες που ισχύει σήμερα, για λόγους εναρμόνισης με τον νέο χρόνο κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτων.
Παράλληλα καταργούνται αναχρονιστικές διατυπώσεις δημοσιότητας, όπως τοιχοκόλληση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία ηλεκτρονικής δημοσίευσης των περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών στο δικτυακό τόπο του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τα πρότυπα της κοινής αναγκαστικής εκτέλεσης.
Για τα ακίνητα, αυξάνεται ο χρόνος κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού σε σαράντα ημέρες πριν τον πλειστηριασμό, από είκοσι ημέρες που ισχύει σήμερα, ενώ όπως και στον πλειστηριασμό κινητών, καταργούνται οι αναχρονιστικές διατυπώσεις δημοσιότητας όπως τοιχοκόλληση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία ηλεκτρονικής δημοσίευσης.

Tι έγραφε το bankingnews.gr στις 30 Νοεμβρίου 2017: Μνημόνιο: Νωρίτερα ο λογαριασμός για τον ΕΝΦΙΑ 2018 – Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη σε Εφορία, Ταμεία

Να σταλεί νωρίτερα σε 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ο λογαριασμός για τον ΕΝΦΙΑ του 2018 εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές.
Την ίδια στιγμή, το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement – SLA) προβλέπει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ως ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.
Για τον ΕΝΦΙΑ μελετάται τα εκκαθαριστικά του 2018 να αποσταλούν νωρίτερα στους υπόχρεους και συγκεκριμένα τον Ιούνιο αντί τον Αύγουστο όπως γίνεται τώρα.
Η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων θα γίνει τον Ιούλιο και θα συμπέσει με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος του επόμενου έτους.
Το  σχέδιο προβλέπει ακόμη την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί των πέντε που ίσχυαν πέρυσι και φέτος.
Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει στα 2,65 δις. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές αλλά και από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και τις παρεμβάσεις στο συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.  
Σε ότι αφορά στο σχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου (Supplemental Memorandum of Understanding) που κρατά ήδη στα χέρια της η κυβέρνηση οι τελικές διορθώσεις θα γίνουν το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στη μαραθώνια συνάντηση που θα έχει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών (E.E., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM).
Από σήμερα η διαπραγμάτευση ανεβάζει «στροφές» και εισέρχεται στον πυρήνα των «καυτών» θεμάτων της τρίτης αξιολόγησης, που είναι το «ψαλίδι» στα κοινωνικά και τα προνοιακά επιδόματα, τα εργασιακά (θα συζητηθούν την Παρασκευή με την Εφη Αχτσιόγλου), το ασφαλιστικό (επανυπολογισμός της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις), η λειτουργία του νέου Υπερταμείου μαζί με τον κατάλογο των ΔΕΚΟ που θα μπουν σε τροχιά πώλησης (ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κ.ά.).
Ευτυχώς για την κυβέρνηση, το θέμα της ΔΕΗ βγήκε από το κάδρο με τα ανοικτά μέτωπα, καθώς τα δύο μέρη βρίσκονται ένα βήμα πριν από την τελική συμφωνία για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων. Περαιτέρω συζήτηση επ' αυτού θα έχει ο Γιώργος Σταθάκης την Παρασκευή με τους δανειστές προκειμένου να καθοριστεί ο οδικός χάρτης για την πώληση. Δυστυχώς έπεται η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Οπως είναι φυσικό, το «κερασάκι» σε αυτές τις συζητήσεις θα είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που βρίσκονται στο φόρτε τους και θα συνεχίσουν και μετά την τρίτη αξιολόγηση, αφού στον χορό θα μπουν και οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο.
Η φορολογική διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να βγάλει στο σφυρί σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και γκαράζ στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία (όπως ισχύει για τα χρέη προς τις τράπεζες).
Οι εισπρακτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περιμένουν τη σχετική υπουργική απόφαση που θα υπογράψουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Πιτσιλής και θα καθορίζει αυτή τη διαδικασία.
Στις «κακές» ειδήσεις του νέου μνημονίου εντάσσεται και η κατάργηση της νομικής προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι μια από τις πολλές παγίδες.... που κρύβει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο κίνδυνος για νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Το τεχνικό κείμενο αφήνει «παράθυρο» κατάθεσης νέας διάταξης στη Βουλή, μέχρι τον Μάιο του 2018, σε περίπτωση που το ΔΝΤ κρίνει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 δεν επιτυγχάνεται.
Το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί παρακινδυνευμένη την πρόβλεψη για το πλεόνασμα του 2018 (θεωρεί ότι χωρίς μέτρα δεν θα ξεπεράσει το 2,2%), τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ανεβάσει ακόμη πιο πάνω την πήχη όντας σίγουρη ότι θα πετύχει 3,82% ή επτά δισ. ευρώ.
Σε άλλο σημείο της συμφωνίας προβλέπεται η μείωση από την 1/1/2019 στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, αν και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποφύγει το ύψος αυτών των περικοπών.

 Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών για σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, διαμορφώνεται ως εξής:

09:30  Πολιτική στην υγεία

14.30  Δικαιοσύνη

15:00  Χρηματοπιστωτικά - Αναπτυξιακή τράπεζα

18:00  Δημοσιονομικά- Φορολογική πολιτική

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS