Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank): Πλήγμα για τις τράπεζες μία απότομη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

tags :
Weidmann (Bundesbank): Πλήγμα για τις τράπεζες μία απότομη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Κίνδυνο «πολιτικοποίησης» για τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, διαπιστώνει ο Jens Weidmann
Μία ταχύτερη του αναμενόμενου αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μετά από χρόνια ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αναμένεται να αποτελέσει ένα «βάρος» για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, σχολίασε σε σημερινές του δηλώσεις (12 Ιανουαρίου 2018) ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, κ. Jens Weidmann.
Ωστόσο, ο ανώτατος τραπεζικός αξιωματούχος εκτίμησε πως η πιθανότητα ταχείας αύξησης των επιτοκίων «είναι πολύ μικρή, προς το παρόν», καθώς «όλα τα μέλη της ΕΚΤ συμφωνούν πως η διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής είναι απαραίτητη για το τρέχον χρονικό διάστημα, προκειμένου να ενισχυθεί ο πληθωρισμός».
Παράλληλα, αποτίμησε ως «λογική» τη σταδιακή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Τράπεζα, σχολιάζοντας πως η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα αποτελέσει ένα «μακρύ μονοπάτι» που θα εξαρτηθεί και από τις τιμές του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Ο κ. Weidmann ανέφερε, επίσης, πως το νομισματικό μπλοκ (μέσω των μηχανισμών ESM/EFSF) έχει καταστεί ο μεγαλύτερος δανειστής των χωρών (με τα περισσότερα κεφάλαια να έχουν δοθεί στην Ελλάδα) της Ευρωζώνης, κάτι που γεννά τον κίνδυνο «πολιτικοποίησης» της νομισματικής πολιτικής.
Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε πως οι τρέχουσες οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης είναι «εξαιρετικά ισχυρές».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας, όπου φάνηκε πως τα μέλη της διοίκησής της είναι έτοιμα να αλλάξουν την επικοινωνιακή τους πολιτική με τις αγορές, καθώς έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι προοπτικές της Ευρωζώνης.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Weidmann μέχρι πρότινος ήταν ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ενώ τώρα εμφανίζεται ως εκπρόσωπος αυτών που θεωρούν ότι η καλύτερη πολιτική που μπορεί να εφαρμόσει η τράπεζα είναι αυτή της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων.



Πάντως οι επενδυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει νωρίτερα του αναμενόμενου σε αύξηση επιτοκίων.
Μάλιστα δίνουν πιθανότητες αύξησης κατά 10 μονάδων βάσης του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,3%.
Πρόκειται για το επιτόκιο το οποίο καταβάλει η ΕΚΤ στις τράπεζες προκειμένου να διατηρούν σε αυτήν τα αποθεματικά τους.
Το εν λόγω επιτόκιο έγινε αρνητικό, δηλαδή οι τράπεζες πλέον πληρώνουν την ΕΚΤ για να «προστατεύει» τα αποθεματικά τους, για πρώτη φορά το 2014 και εντάχθηκε στα μη συμβατικά μέτρα της τράπεζας.
Στόχος ήταν να υπάρξει αύξηση των χορηγήσεων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης προς την πραγματική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης