Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πολεμικά σενάρια της Ρωσίας για πλήρη αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ

Πολεμικά σενάρια της Ρωσίας για πλήρη αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ
Πολεμικά σενάρια της Ρωσίας για πλήρη αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ
Το Σεπτέμβριο του 2017, η Ρωσία πραγματοποίησε εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις που περιελάμβαναν τη χρήση των ρωσικών όσο και στρατιωτικών δυνάμεων της Λευκορωσίας.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2017, η γερμανική εφημερίδα BILD ανέφερε ότι σύμφωνα με πηγές από υπηρεσίες ασφαλείας δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ, οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις του Σεπτεμβρίου είχαν σα βασιό σενάριο έναν "συμβατικό πόλεμο της Ρωσίας κατά του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη".
Η BILD δεν είχε επίσημη επιβεβαίωση για τις αιτιάσεις αυτές μέχρι πρόσφατα, όταν και και πήρε συνέντευξη από τον Εσθονό στρατηγό Riho Terras, ο οποίος επιβεβαίωσε τη φημολογία ότι η Ρωσία "διεξήγαγε μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση της οποίας το βασικό σενάριο ήταν ο πόλεμος κατά του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη".
Ο Terras είναι ο ανώτατος διοικητής των εσθονικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Εκτός από τη Λευκορωσία, οι στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Βαλτική Θάλασσα, τη δυτική Ρωσία και το φυλάκιο της Ρωσίας στο Καλίνινγκραντ.
Η εφημερίδα Independent σημειώνει ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι ασκήσεις αποσκοπούσαν στην απεικόνιση ενός φανταστικού σεναρίου που αφορούσε επιθέσεις κατά της Ρωσίας από ένοπλες ομάδες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Terras, η Ρωσία έλεγε ψέματα για τη φύση των στρατιωτικών ασκήσεων.



"Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: με την άσκηση Zapad 2017, η Ρωσία προσομοίωσε μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ", ανέφερε ο Terras.
Πρόσθεσε επίσης ότι "η κλίμακα και η έκταση ολόκληρης της στρατιωτικής άσκησης ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι επίσημα δηλώθηκε".
Σύμφωνα με την BILD, στις ασκήσεις έλαβαν μέρος μέρος πολύ περισσότερα στρατεύματα από ό,τι αρχικά ισχυριζόταν η Μόσχα, περί τους 12.700 στρατιώτες.
Οι πηγές της BILD τόνιζαν ότι ακόμα 12.000 ρώσοι στρατιώτες είχαν συμμετάσχει σε ασκήσεις κοντά στα σύνορα της Εσθονίας και περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες συμμετείχαν στην περιοχή κοντά στο βόρειο τμήμα της Φινλανδίας και της Νορβηγίας.



Λόγω μιας νομικής υποχρέωσης που καθορίστηκε στο έγγραφο της Βιέννης, μιας συνθήκης περί του Ψυχρού Πολέμου που καθορίζει τους κανόνες των στρατιωτικών ασκήσεων, στις οποίες παίρνουν μέρος περισσότεροι από 13.000 στρατιώτες, οι οποίες θα πρέπει να είναι ανοιχτλες σε παρατηρητές που μπορούν να τις παρακολουθήσουν και να συνομιλήσουν με τους στρατιώτες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, το ΝΑΤΟ έστειλε έναν εμπειρογνώμονα για μια ημέρα στη Ρωσία και για δύο ημέρες στη Λευκορωσία για να παρακολουθήσει τις στρατιτικές ασκήσεις.
Την εποχή εκείνη, στο ΝΑΤΟ εκφράστηκαν ανησυχίες ότι η Ρωσία διεξήγαγε πολεμικά παιχνίδια με πολύ περισσότερα στρατεύματα από ότι είχε αρχικά αφήσει να εννοηθεί.
"Ο αριθμός των στρατευμάτων που συμμετείχαν στις ασκήσεις ξεπέρασε σημαντικά τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί πριν από την άσκηση - το σενάριο ήταν διαφορετικό και το γεωγραφικό πεδίο ήταν μεγαλύτερο από ότι είχε προηγουμένως ανακοινωθεί", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg το 2017.
Το ΝΑΤΟ υπάρχει ως οντότητα μόνο για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, έχοντας εισβάλλει σε χώρες υπό αμφισβητούμενες νομικές συνθήκες σε σε πολλές περιπτώσεις.
Σε μια στρατωιτική άσκηση το 2017 συμμετείχαν 19.000 σουηδοί στρατιώτες, 1.435 στρατιώτες από τις ΗΠΑ, 270 από τη Φινλανδία, 120 από τη Γαλλία και ένα πλήθος άπό τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Λιθουανία και την Εσθονία.
Η Σουηδία δεν είναι ακόμη επίσημα μέρος του ΝΑΤΟ.



Οι στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ έχουτν σα σκοπό την αντιμετώπισης της Ρωσίας, και αυτό δεν είναι μυστικό.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ρωσία ανησυχεί κυρίως για απειλές για την ασφάλειά της, λόγω του γεγονότος ότι πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η Ρωσία εξαπατήθηκε από μια υπόσχεση των ΗΠΑ ότι το ΝΑΤΟ δε θα επεκταθεί "ούτε ένα εκατοστό ανατολικά" στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
"Τα πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα δείχνουν ότι πολλοί ηγέτες είχαν απορρίψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στις αρχές του 1990 και μέχρι το 1991", ανέφεραν οι ερευνητές της Εθνικής Ασφαλείας του Πανεπιστημίου George Washington, Svetlana Savranskaya και Tom Blanton στα Αρχεία Εθνικής Ασφάλειας.
Οι συζητήσεις του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη γερμανική ενοποίηση το 1990 δεν περιορίστηκαν καθόλου στο καθεστώς της ανατολικογερμανικής επικράτειας και ότι οι μετέπειτα σοβιετικές και ρωσικές καταγγελίες για παραπλάνηση σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στηρίχθηκαν σε γραπτά σύγχρονα μνημεία και τηλεφωνήματα στα υψηλότερα επίπεδα. "
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η προετομάζεται βάση των στρατιωτικών της ασκήσεων για μια εισβολή του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, καθώς αρκετές χώρες ποτ την περιβάλλουν έχουν στο έδαφός τους αμερικανικά στρατεύματα και πυραύλους, κάτι το οποίο η το ΝΑΤΟ είχε διαβεβαιώσει τη Μόχα ότι δε θα συνέβαινε ποτέ.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης